Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μας …φέρνει πιο κοντά

Σήμα για πολλαπλασιασμό των επενδύσεων προς την Ελλάδα, έστειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνοντας ότι « αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το πράξουμε, διότι το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την 1η  Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας – Ιταλίας, σημείωσε ότι η Ιταλία διανύει ένα στάδιο «που πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επενδύσουμε περισσότερο στο μέλλον στην Ελλάδα» και τόνισε ότι υπάρχουν «επενδυτές που πραγματικά θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισιόδοξη περίοδο που διαφαίνεται για την Ευρώπη».

Ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στις στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε την επιθυμία του να εξελιχθούν αυτές οι σχέσεις περαιτέρω και στον τομέα των επενδύσεων.

Παραλλήλως επισήμανε ότι «η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Ferrovie Dello Stato, και βεβαίως τις περαιτέρω επενδύσεις της Ferrovie Dello Stato, άλλες επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών, θαλάσσιων μεταφορών, τομείς που βλέπουν ελληνικές και ιταλικές επιχειρήσεις να συνεργάζονται, επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που πρόκειται να έρθουν στο μέλλον».

Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν ανισότητες και δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο και η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι μείζονος σημασία για να εγγυηθούμε την ενεργειακή αυτονομία στις χώρες μας».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι προσυπογράφει όσα είπε ο Έλληνας ομόλογός του για τη συμφωνία ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Ferrovie Dello Stato, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την Ιταλία, ενώ δήλωσε ότι «οι θυσίες που έκανε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός οδήγησαν σε δεδομένα και σε ρυθμούς αισιόδοξους, οδήγησαν σε ανάπτυξη».

Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε «ιδιαιτέρως χαρούμενος που είμαστε ο πρώτος και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της, αλλά και σε επίπεδο συνεργασίας στον τομέα των εξαγωγών είμαστε πρώτοι, σχέσεις που μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω και να βελτιωθούν» και τόνισε ότι «μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, διανομή φυσικού αερίου, θαλάσσιες μεταφορές, άλλου είδους επενδύσεις σε διάφορους τομείς, με επενδυτές που πραγματικά θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισιόδοξη περίοδο που διαφαίνεται για την Ευρώπη».

Τσίπρας: Πρωταγωνιστές και όχι στο περιθώριο οι λαοί του Νότου

Με τον Π. Τζεντιλόνι συμφωνήσαμε ότι η παρέμβαση του Προέδρου Γιούνκερ είναι κοντά στις δικές μας απόψεις για τις αναγκαίες τομές στην ΕΕ, δήλωσε μέσω twitter ο πρωθυπουργός για την συνάντησή του στην Κέρκυρα με τον Ιταλό ομόλογό του.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε της συνάντησης ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι  ιστορικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας είναι αυτό που μας ενώνει και σημείωσε ότι στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης καλούμαστε να τοποθετηθούμε, βάζοντας και την οπτική των λαών του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν.

«Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος μάλιστα στη χθεσινή ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι σε πολλά σημεία συμφωνούμε, και πρόσθεσε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου το προσεχές διάστημα θα διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες και θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Ιταλία πολύ σημαντικό εταίρο και στον τομέα των επενδύσεων, ενώ τόνισε ότι στην συνάντηση έγινε «ιδιαίτερη αναφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε την πρόθεση της ιταλικής Ferrovie Dello Stato να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Σημείωσε επίσης ότι η «σημερινή μέρα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση σε πολύ στέρεη βάση των ελληνοϊταλικών σχέσεων».

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα