Η υπέρβαση, η στάση αναμονής και οι αντιτουριστικές αλλά… έξυπνες λύσεις!

Με τον Ολυμπιακό γι’ άλλο ένα καλοκαίρι να ξοδεύει τα περισσότερα μακράν του δεύτερου, συνεχίζεται η μεταγραφική ενίσχυση των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το περσινό πάθημα των «ερυθρόλευκων» που έμειναν εκτός ομίλων οδήγησε φέτος σε μία πραγματική οικονομική υπέρβαση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να ξοδεύει κάτι λιγότερο από 8,5 εκατομμύρια προκειμένου να ισχυροποιήσει τους πρωταθλητές.

Ο Βούκοβιτς στην άμυνα, ο Οφόε στη μεσαία γραμμή και ο Καρσελά με τον Εμενίκε στην επίθεση σχηματίζουν μία τετράδα που ανεβάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό, καθιστώντας τον απόλυτα ανταγωνιστικό για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Εμενίκε στοίχισε 2,5 εκατομμύρια, αλλά είναι ο φορ που έλειπε από τον Ολυμπιακό. Ογκώδης, σχετικά γρήγορος και με καλά τελειώματα, αναμφίβολα μπορεί να κάνει τη διαφορά στο επίπεδο της ελληνικής Σούπερ Λιγκ. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Καρντόσο, ο 30χρονος Νιγηριανός έχει ακόμα αρκετά χρόνια μπροστά του και δεν πλησιάζει στο φινάλε της καριέρας του όπως ο Παραγουανός, που ήρθε στην Ελλάδα για το τελευταίο «καλό συμβόλαιο».

Ο Νιγηριανός έρχεται στον Ολυμπιακό για να ξαναφτιάξει το όνομά του στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, όπου η μετοχή του βρίσκεται σε πτώση εξαιτίας και του δύστροπου χαρακτήρα του.

Ακόμα πιο ακριβή ήταν η περίπτωση του Οφόε, που κόστισε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και αποτελούσε διακαή πόθο του Μπέσνικ Χάσι από τις αρχές του Ιούνη. Ο Βέλγος αποτελεί δοκιμασμένη λύση για τον προπονητή των πρωταθλητών που τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια και αναμένεται να έχει πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στο γήπεδο, καθώς από τα πόδια του θα περνά όλο το παιχνίδι των «ερυθρόλευκων». Η εμμονή του Χάσι με τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή εξηγεί και την… υπομονή που έκαναν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι άνθρωποι του Ολυμπιακού μέχρι να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Λέγκια.

Μαζί μ’ αυτούς κατέφθασε στο… λιμάνι και ο Μεχντί Καρσελά, που οικονομικά αποτελεί διαφορετική περίπτωση, καθώς το μεγάλο συμβόλαιό του είναι πολύ πιο δαπανηρό από τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την απόκτησή του. Η Γρανάδα μετά τον υποβιβασμό της ήταν αδύνατο να δώσει στον 28χρονο Μαροκινό τα χρήματα που έπαιρνε πέρυσι (κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο), ο ίδιος δεν ήθελε με τίποτα να παίξει στη Β’ Ισπανίας και κάπου εκεί προέκυψε ο Ολυμπιακός που κάλυψε το συμβόλαιό του, πληρώνοντας στον ισπανικό σύλλογο ως «ενοίκιο» μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο ταχύτατος εξτρέμ είναι βέβαιο από τώρα ότι θα εξελιχθεί σε ατραξιόν των «ερυθρόλευκων» τη νέα σεζόν, καθώς μπορεί να κάνει απίστευτα κόλπα με την μπάλα, διαθέτοντας εξαιρετική τεχνική κατάρτιση.

Ο Βούκοβιτς (2 εκατομμύρια) ήταν ο… βράχος στην πολύ αποτελεσματική άμυνα της Κόνιασπορ. Μαζί της αναδείχθηκε Κυπελλούχος Τουρκίας και έπαιξε στο Γιουρόπα Λιγκ. Έμπειρος στόπερ και ιδιαίτερα χρήσιμος στο ψηλό παιχνίδι λόγω ύψους (1,95), προσθέτει πόντους… γενικώς στην «ερυθρόλευκη» οπισθοφυλακή.

Κοντά σ’ αυτούς και οι Ταχτσίδης, Κούτρης, που αποτελούν χρήσιμες λύσεις.

Λογικά αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να κερδίσει το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ο Μαρινάκης θα βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, έχοντας εξασφαλίσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια στη χειρότερη περίπτωση, που μπορεί να γίνουν μέχρι και 20 αν η ΑΕΚ μείνει εκτός στα προκριματικά.

 

Μνημονιακές

λύσεις

οι υπόλοιποι

 

Η Ένωση, αντίθετα, όπως και ο Παναθηναϊκός προχώρησαν σε πιο φτηνές, πλην όμως σημαντικές προσθήκες που καλύπτουν θέσεις στις οποίες είχαν διαπιστωθεί κενά.

Αμυντικό με την αξία του Κόσιτς οι «κιτρινόμαυροι» δεν διέθεταν και η απόκτησή του ισχυροποιεί αρκετά τον οπισθοφυλακή τους που είναι βέβαιο ότι θα δεχθούν μεγάλη πίεση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τεράστια απώλεια ο Αραούχο που σκόραρε και δημιουργούσε στην επίθεση, αλλά ο Χιμένεθ ποντάρει στη… δίψα του Γιακουμάκη και στο καλό πρόσωπο που έδειξε ο Κλωναρίδης με τον Παναθηναϊκό στα play offs της προηγούμενης σεζόν.

Από ‘κει και πέρα με Τρίστασον, Λιβάγια και Έλντερ Λόπες, το ρόστερ αποκτά υπεροπλία σε όλες τις θέσεις, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον Ισπανό κόουτς να παρουσιάσει ένα ακόμα καλύτερο σύνολο.

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει με… γιαπί, με τις αλλαγές στο έμψυχο υλικό να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και να απουσιάζουν «κομμάτια» από αρκετές θέσεις. Πολλές οι αποχωρήσεις με προεξέχουσα αυτή του Μπεργκ. Ο Σουηδός ήταν ο μοναδικός από όσους έφυγαν τον οποίο οι «πράσινοι» ήθελαν να κρατήσουν αλλά τελικά η επιθυμία του να φύγει αποδείχθηκε πιο δυνατή.

Άλτμαν και Κολοβέτσιος με τις… τρύπες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ρόστερ θεωρούνται φτηνές αλλά έξυπνες λύσεις, όπως και οι δύο περιπτώσεις που κυνηγούν οι «πράσινοι» για την επίθεση. Ο εξτρέμ Καμπέσας από το Εκουαδόρ και ο φορ Λουτσιάνο Νέβες από την Κορίνθιανς είναι ποδοσφαιριστές ικανοί να κάνουν τη διαφορά.

Στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης έχει πληρώσει μέχρι στιγμής μόνο για τερματοφύλακα. Ο Ροντρίγκο Ρέι με 2 εκατομμύρια ήρθε για να καλύψει μία θέση στην οποία οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της απουσίας του τραυματία Γλύκου.

Σημαντικό εργαλείο στα χαφ ο Μακ, χρήσιμες λύσεις στα χέρια του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς Λεβέρκ και Λημνιός και μένει να δούμε πως θα πορευθεί μεταγραφικά από ‘δω και πέρα ο «δικέφαλος του βορρά», με τον Σαββίδη να περιμένει έσοδα από πωλήσεις παικτών (υπάρχουν προτάσεις για τον Ουάρντα), προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ΠΑΟΚ.

 

ΤΟ ΠΑΡΕ ΔΩΣΕ

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΗΡΘΑΝ

Βούκοβιτς (2.000.000)

Εμενίκε (2.500.000)

Οφόε (2.800.000)

Ταχτσίδης (700.000)

Κούτρης (600.000)

Ρισβάνης (ελεύθερος)

Σιώπης (ελεύθερος)

Καρσελά (δανεικός)

Μπεν (λήξη δανεισμού)

Ελαμπντελαουί (λήξη δανεισμού)

Κασάμι (λήξη δανεισμού)

Ζντιέλαρ (λήξη δανεισμού)

Σισέ (λήξη δανεισμού)

Πάρντο (λήξη δανεισμού)

Γιαννιώτης (λήξη δανεισμού)

Γούτας (λήξη δανεισμού)

 

ΕΦΥΓΑΝ

 

Σιόβας (3.000.000)

Κολοβός (700.000)

Καρντόσο (λήξη συμβολαίου)

Βιάνα (δανεικός)

Ντομίνγκες (λήξη συμβολαίου)

Καμπιάσο (λήξη συμβολαίου)

Ντα Κόστα (λήξη συμβολαίου)

Λεάλι (λήξη δανεισμού)

Παρέδες (λήξη δανεισμού)

Σισοκό (λήξη δανεισμού)

 

ΑΕΚ

 

ΗΡΘΑΝ

Κόσιτς (500.000)

Λιβάγια (δανεικός)

Κλωναρίδης (200.000)

Τσιντώντας (ελεύθερος)

Έλντερ Λόπες (ελεύθερος)

Γιακουμάκης (ελεύθερος)

Τρίστασον (δανεικός)

Τζανετόπουλος (λήξη δανεισμού)

 

ΕΦΥΓΑΝ

Κολοβέτσιος (ελεύθερος)

Αραβίδης (λήξη συμβολαίου)

Βάργκας (λήξη συμβολαίου)

Πέκχαρτ (ελεύθερος)

Βούρας (ελεύθερος)

Αραούχο (λήξη δανεισμού)

Τσέλιος (ελεύθερος)

 

ΠΑΟΚ

 

ΗΡΘΑΝ

 

Ρέι (1.900.000)

Λημνιός (800.000)

Μακ (δανεικός)

Λεβέρκ (ελεύθερος)

 

ΕΦΥΓΑΝ

 

Σάμπο (400.000)

Κίτσιου (δανεικός)

Χαρίσης (δανεικός)

Χατζηισαϊας (δανεικός)

Γιαννούλης (δανεικός)

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

 

ΗΡΘΑΝ

 

Άλτμαν (150.000)

Κολοβέτσιος (ελεύθερος)

Δώνης (λήξη δανεισμού)

 

ΕΦΥΓΑΝ

 

Μπεργκ (3.300.000)

Μπουμάλ (λήξη συμβολαίου)

Μαρινάκης (λήξη συμβολαίου)

Ατζαγκούν (λήξη συμβολαίου)

Γιαννακόπουλος (λήξη συμβολαίου)

Παν. Βλαχοδήμος (300.000)

Μέστο (λήξη συμβολαίου)

Κοτσόλης (λήξη συμβολαίου)

Χουχούμης (λήξη συμβολαίου)

Λέτο (λήξη συμβολαίου)

Κλωναρίδης (λήξη δανερισμού)

Εμποκού (λήξη δανεισμού)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα