“Η χώρα θα βρίσκεται σε μνημόνιο ως το 2060”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης αποδομώντας όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ, όσο και στη συνέντευξη Τύπου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η νέα χρονιά θα είναι χειρότερη από φέτος σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των νοικοκυριών, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε η Ν.Δ. για την οποία τόνισε πως στερείται επίγνωσης.

Για μία ακόμη φορά ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας μέχρι το 2060, ενώ αναφέρθηκε και στην διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς.

Τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης-ποταμός του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι:

* Το 2018 θα είναι χειρότερο από το 2017.  Λυπάμαι που το λέω αλλά έχω υποχρέωση να πω την αλήθεια.  Όσοι πιστεύουν ότι τον Αύγουστο του 2018, με το τέλος του προγράμματος, πάμε στο τέλος των μνημονίων και της επιτήρησης και των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάνουν λάθος, λένε πάλι ψέματα στον ελληνικό λαό.  Η δε αντιπολίτευση και μάλιστα η Νέα Δημοκρατία η οποία διεκδικεί να κυβερνήσει, πρέπει να έχει επίγνωση, γιατί στερείται επίγνωσης.  Πρέπει να ξέρει ότι η περίοδος 2018-2023 είναι μία περίοδος υπονομευμένη, την έχει υπονομεύσει ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, διότι δεν τελειώνει το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, υπάρχει μνημόνιο μέχρι το 2023 και υπάρχει και το μεγάλο μνημόνιο, δυστυχώς, μέχρι την εξόφληση του χρέους, μέχρι το 2060.  Ανέλαβε υποχρεώσεις τις οποίες ουδέποτε τόλμησε να αναλάβει  άλλη κυβέρνηση, κι όλα αυτά έγιναν, έτσι, χαλαρά, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

*  Όταν ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται φιλοεπενδυτικός στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 11 Σεπτεμβρίου δηλώνει η Eldorado Gold ότι αποχωρεί και καταγγέλλει, διότι είναι θύμα εμπαιγμού, και άρα μία επένδυση τεραστίων διαστάσεων παύει να λειτουργεί και επιπλέον το μήνυμα διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα της πλάκας σε σχέση με τις ξένες επενδύσεις, δεν μπορείς να πείσεις κανέναν.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά

* Αυτή τη μεγάλη υπόθεση της συνένωσης των δυνάμεων του μεσαίου χώρου την ξεκίνησα από το 2012, μόλις ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τότε, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.  Από τότε πρότεινα στη ΔΗΜ.ΑΡ., που υπήρχε, να συνεργαστούμε, το συνεχίσαμε αυτό το 2014 με την Ελιά, η οποία είχε και την καλύτερη επίδοση σε σχέση με το μεσαίο χώρο σε όλες τις εκλογές από το 2014 που έγιναν, είχε πάρει 8% και κάτι, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι με τα πανιά του φουσκωμένα εκείνη την εποχή.  Βέβαια χαίρομαι γιατί τώρα όλοι στρατεύονται σε αυτή την υπόθεση.

* Υπάρχουν δέκα υποψήφιοι, μία παράταξη που έχει με άνεση δέκα υποψήφιους και τουλάχιστον άλλους δέκα, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι, αλλά αυτοσυγκρατούνται και δεν είναι, δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη από τη δική μου, τώρα, ιδιαίτερη συμβολή.  Έχω πει τι μπορώ να υπηρετήσω και τι δεν μπορώ να υπηρετήσω, εμένα με ενδιαφέρει η συζήτηση επί της ουσίας και με ενδιαφέρει η συζήτηση από μία προοδευτική οπτική γωνία, αλλά με εθνικό στόχο, δεν με ενδιαφέρει ο κομματικός πατριωτισμός, με ενδιαφέρει ο εθνικός πατριωτισμός, γιατί αν με ενδιέφερε ο κομματικός πατριωτισμός, δεν θα βάζαμε το κεφάλι μας στον ντορβά.

* Το καθήκον του μεσαίου χώρου, το καθήκον του προοδευτικού κέντρου, της Κεντροαριστεράς, είναι να προτείνει τη στρατηγική αυτή. Έχουμε τη μεγαλύτερη αν θέλετε ωριμότητα και απόσταση για να προτείνουμε αυτό το σχέδιο –βέβαια, όχι μόνοι μας, με τις κοινωνικές ομάδες, με τους επιστήμονες, με τους Έλληνες του εξωτερικού– και στη συνέχεια να τους πούμε ποιοι συμφωνείτε με αυτό;  Ελάτε να συνεργαστούμε εσείς που συμφωνείτε με αυτό που λέμε, το οποίο είναι και αυτονόητο για να πάει η χώρα μπροστά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα