Η ώρα της αλήθειας

Η ώρα της αλήθειας έφθασε. Ο λόγος για τις εκλογές που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, οι οποίες θα αποτελέσουν το πρόκριμα για τη θέση του Έλληνα Αθανάτου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Μία θέση, η οποία χηρεύει μετά την αποχώρηση του Λάμπη Νικολάου λόγω ηλικίας.

Οι υποψήφιοι είναι ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, και ο πρόεδρος της Διεθνούς και Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος. Χρόνια ολόκληρα και οι δύο υποψήφιοι ασχολούνται ενεργά με τον ελληνικό αθλητισμό. Πρώτα ως αθλητές (με μεγαλύτερη επιτυχία ο Σπύρος Καπράλος που μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984) και μετέπειτα ως παράγοντες. Και οι δύο έχουν καταγράψει δεκαετίες ενασχόλησης με τον ελληνικό αθλητισμό.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ο κ. Καπράλος ηγείται της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ ο ανθυποψήφιός του ήταν ο αρχηγός των ελληνικών αποστολών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και του Ρίο (2016).

Η μάχη προβλέπεται αμφίρροπη, καθώς οι εκλέκτορες (οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των ολυμπιακών αθλημάτων) είναι χωρισμένοι. Οι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία παράγοντες δείχνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την προτίμησή τους στον Σπύρο Καπράλο, όπως επίσης και οι κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς μεταξύ των εκπροσώπων είναι και το δεξί χέρι τούπρώην υφυπουργού Αθλητισμού και νυν υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή. Εξάλλου ας μη λησμονούμε και την επιστολή-πρόταση που απέστειλε προς τη ΔΟΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αντίθετα, τον κ. Κούβελο στηρίζουν ο απελθών Αθάνατος Λάμπης Νικολάου, αλλά και οι προερχόμενοι από το παλιό ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν καταγράψει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα παραγοντικής δράσης.

Τα όποια προγνωστικά της μάχης της Δευτέρας είναι παρακινδυνευμένα, καθώς –όπως λένε οι γνωρίζοντες– κάποιοι ίσως αλλάξουν άποψη ακόμη και πάνω από την κάλπη. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι και οι δύο υποψήφιοι μέσω της συνεντεύξεων που παραχώρησαν στην «Α» εξηγούν το πλάνο τους για την επόμενη ημέρα της ΕΟΕ.

Ο νυν πρόεδρος Σπύρος Καπράλοςυποστηρίζει πως «άμεσος στόχος θα είναι να συνεχίσω το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν αθλητή”, αυτήν τη φορά με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Έχουν ήδη εξασφαλισθεί δέκα υποτροφίες από Έλληνες επιχειρηματίες της Διασποράς. Επίσης, θα επιμείνω στο πάγιο αίτημα για περισσότερη ανεξαρτησία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με τη μετατροπή της σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτός ο σφιχτός εναγκαλισμός της με το Δημόσιο κάνει πιο δαπανηρή και καθόλου ευέλικτη τη λειτουργία της και δεν μας επιτρέπει να προχωρούμε σε ενέργειες αρκετά πιο οικονομικές σε σχέση με την παρούσα φάση και κυρίως πιο αποτελεσματικές».

Ο Ισίδωρος Κούβελοςστις προγραμματικές του δηλώσεις υποστηρίζει: «Η ΕΟΕ πρέπει ναμεταβληθεί σε ουσιαστικό όργανο στήριξης και προβολής του υψηλού αθλητισμούτης χώρας μας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ζητήσουμε από το Κράτος ναθεσπίσει ετήσια σταθερή και μόνιμη επιχορήγηση της ΕΟΕ, που να εξασφαλίζει(α) την ανεξάρτητη λειτουργία της, (β) την υλοποίηση του σκοπού της όπωςαυτός περιγράφεται στον Καταστατικό Χάρτη της ΔΟΕ, (γ) το προσωπικό και τουςσυνεργάτες της, και τέλος (δ) τις ποιοτικές δράσεις της που αποσκοπούν στηνενίσχυση του υψηλού αθλητισμού σε όλα τα Ολυμπιακά  αθλήματα με τν
συνεργασία των αντίστοιχων Ομοσπονδιών.Η ΕΟΕ θα πρέπει να  συνδράμει αποτελεσματικά μέσα από τη λειτουργία της
στην πάταξη του ντόπινγκ που, παρά τις μέχρι σήμερα σπασμωδικές προσπάθειεςγια την καταπολέμησή του, εξακολουθεί να μαστίζει τον διεθνή και ελληνικόαθλητισμό και παράλληλα να αλλοιώνει τις αρχές του ευ αγωνίζεσθε και της
αριστείας.Θα πρέπει τέλος, μεταξύ άλλων, η ΕΟΕ  να αναπτύξει προγράμματα εκπαίδευσηςόλων των μελών του αθλητικού κινήματος της Χώρας μας, πάνω στις αξίες του
Ολυμπισμού και τις διεθνείς πρακτικές, ώστε να προετοιμάσουμε σωστά τηνεπόμενη γενιά διοικητικών παραγόντων, που θα αναλάβουν τις τύχες τουελληνικού αθλητισμού και των νέων αθλητών μας».

Τη Δευτέρα το απόγευμα, λοιπόν, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕΟΕ θα συγκροτηθεί σε σώμα με την εκλογή Προέδρου, Α΄ και Β΄ Αντιπροέδρων, Γενικού Γραμματέα, Ταμία και Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Στην ίδια συνεδρίαση θα εκλεγούν επίσης οι Πρόεδροι της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (Δ.Ο.Α.), της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος (Ε.ΦΙ.Π.), της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΕΠ.Ο.Π.) και της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα