Θάνατος και απόγνωση στην Δυτική Αττική

Ανείπωτη τραγωδία στην Δυτική Αττική, με τουλάχιστον δεκαπέντε νεκρούς (10 άνδρες και 5 γυναίκες) να είναι ο μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης απολογισμός των πλημμυρών στη Μάνδρα Αττικής. Την ίδια ώρα τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτασης ανάγκης τις περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στον Δήμο Μάνδρας, όπως δήλωσε η δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η κα Κριεκούκη ανέφερε ότι «κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό έχει φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα όπως βυτιοφόρα». «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη την Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της», δήλωσε συντετριμμένη η δήμαρχος, που είναι και η ίδια εγκλωβισμένη στην κατοικία της. Μάλιστα νωρίτερα γείτονες έσωσαν την ίδια της τη μητέρα.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, Στάθης Ραγκούσης, δήλωσε στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η Μάνδρα έχει χαθεί, πρόκειται για βιβλική καταστροφή, όλοι δρόμοι είναι ποτάμια, η στάθμη του νερού παραμένει στα δύο μέτρα». Ο ίδιος είπε ότι «η περιοχή δεν έχει ηλεκτροδότηση, η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας έγινε χείμαρρος και παρέσυρε τη Μάνδρα, η Πυροσβεστική κατάφερε να απεγκλωβίσει κάποιους ανθρώπους στην περιοχή».

Η ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Ισχυρές καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας της 14ης και με ιδιαίτερη ένταση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου 2017 είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Αττική και κυρίως στους Δήμους Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Από τα ορμητικά νερά και τους χειμάρρους που σχηματίστηκαν πλημμύρισαν οικίες και καταστήματα και δυστυχώς μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά από τα σωστικά συνεργεία.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτού του πρωτόγνωρου καταστροφικού φαινομένου. Όλες οι κλήσεις για παροχή βοήθειας που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία και υπερβαίνουν τις 400 αντιμετωπίζονται.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στα πολεοδομικά συγκροτήματα, λόγω της μεγάλης ποσότητας των υδάτων και των παρασυρόμενων φερτών υλικών. Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν στις δύο παλαιές εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Ελευσίνας-Θήβας, όπου σε πολλά σημεία οι δρόμοι είναι κλειστοί, ενώ στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Κορίνθου γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων στην υπόγεια γέφυρα στο 23ο χιλιόμετρο.

Άμεσα στην περιοχή μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και την πορεία των επιχειρήσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να γίνει αποτίμηση και προγραμματισμός δράσης.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν η Δημοτική Ενότητα Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας, η Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων, καθώς και η Δημοτική Ενότητα Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου οι τοπικές Αρχές να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες και να διαχειριστούν τις συνέπειες που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι δράσεις της περιφέρειας Αττικής

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της, για την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών, η Περιφέρεια Αττικής, ενημέρωσε τους πολίτες ότι:

– Για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε οικίες προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον Δήμο τους.
– Για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για την χορήγηση αποζημιώσεων αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ. Οι πολίτες παρακαλούμε να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ – ΕΛΓΑ των Δήμων στους οποίους ανήκουν.
– Για την καταγραφή – εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις, αρμόδιες είναι οι επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής / Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Παρακαλούνται οι πολίτες να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής.

Τέλος, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας Αττικής θα προβούν συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, για θέματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα