«Θέλουμε τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο για να επεμβαίνουμε» (upd.)

Σε μία αποκάλυψη προχώρησε ο Μέβλουτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό στη διεθνή Διάσκεψη που γίνεται για το Κυπριακό στην Ελβετία αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ομολόγησε ότι σκοπός της Τουρκίας είναι να επεμβαίνει στρατιωτικά και στο ελληνοκυπριακό ομόσπονδο κράτος όποτε εκείνη κρίνει ότι χρειάζεται.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζητά και επιμένει στην διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων σε μια ενωμένη Κύπρο τόσο στο τουρκοκυπριακό όσο και στο ελληνοκυπριακό ομόσπονδο κράτος για τουλάχιστον 15 χρόνια και ότι θα τα χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί.

Επίσης τη Δευτέρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στράφηκε προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητώντας περαιτέρω παραχωρήσεις στον διαμοιρασμό εξουσίας για να ικανοποιηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Τσαβούσογλου: Δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά
Το μεσημέρι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βγήκε από τη συνάντηση αποφασισμένος να υπονομεύσει τη Διάσκεψη. Απευθυνόμενος στους ελληνοκύπριους δημοσιογράφους και μιλώντας στα Αγγλικά ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους».

«Ήρθαμε με καλή θέληση» σημείωσε σε προκλητικούς τόνους ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών και πρόσθεσε: «Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις “κόκκινες γραμμές”. Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρισμα».

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι κρίνεται αναγκαία η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ αναφερόμενος σε δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, δήλωσε: «δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά». Επίσης ασκώντας κριτική σε δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη περί ευθυγράμμισης της Τουρκίας με πλαίσιο του ΟΗΕ, είπε: «Όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας».

Τέλος σε ότι αφορά τη ρήτρα σχετικά με τον τερματισμό της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, τόνισε: «αυτή η ρήτρα δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο ούτε στα όνειρά μας» και επανέλαβε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί γιατί τα θέλουν οι Τουρκοκύπριοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα