Θέλουν κουκούλωμα

Εξωφρενικά γεγονότα έλαβαν χώρα στην διάρκεια της εκδίκασης της περίφημης υπόθεσης της «Κάρτας Υγείας» την Πέμπτη (28/9) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι 22 πρώην στελέχη της ΕΠΟ κατηγορούνται για απιστία κακουργηματικής μορφής, αφού έδωσαν 12 εκατομμύρια στην εταιρεία PC SYSTEM, χωρίς η τελευταία να προσφέρει τα σχετικά πιστοποιητικά υγείας ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η ΕΠΟ, ύψους 12 εκατ. ευρώ από καταβληθέντα χρήματα στην εταιρεία, η οποία όμως διεκδικεί επί πλέον 14 εκατ. ως συμβατική υποχρέωση. Προκειμένου να υπερασπιστεί τα χρήματα που έχασε, η Ομοσπονδία, επί διοικήσεως Ιωάννη Δρόσου, και ανέθεσε την υπόθεση στο δικηγορικό γραφείο του κ. Σπύρου Κλαδά, πρώην γ.γ. του ΣΔΟΕ,  έκανε παράσταση ως πολιτική αγωγή. Όμως κατά την διάρκεια της εκδίκασης οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορούμενων ζήτησαν να διακοπεί η δίκη προκειμένου να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, από την οποία θα ζητηθεί να προτείνει στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να αποσύρει την θέση της ως πολιτική αγωγή.

Η ΕΠΣ Μακεδονίας, στην οποία είναι αντιπρόεδρος ο Μάκης Γκαγκάτσης, γιος του Βασίλη Γκαγκάτση που κατηγορείται για την συγκεκριμένη υπόθεση, είχε αποστείλει προ διμήνου εξώδικο στην Προσωρινή Διοίκηση της ΕΠΟ, με το οποίο ρωτούσε για ποιο λόγο η Ομοσπονδία παρίστατο ως πολιτική αγωγή στις προηγούμενες δίκες που αναβλήθηκαν. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος δέχεται έντονες πιέσεις προκειμένου να αποσυρθεί η ΕΠΟ ως πολιτική αγωγή, όμως σε μία τέτοια περίπτωση τόσο ο ίδιος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη τού Δ.Σ. κινδυνεύουν με έκπτωση, καθώς θα απεμπολήσουν το δικαίωμα της Ομοσπονδίας να διεκδικήσει αρχικά 12 και εν συνεχεία να γλιτώσει άλλα 14 εκατομμύρια.

Βέβαια, ο Γραμμένος ως νομικός καταλαβαίνει ότι κινδυνεύει και ο ίδιος ποινικά και αστικά αν προβεί σε μία τέτοια ενέργεια. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν το νοσηρό κλίμα που υπάρχει στις Ποδοσφαιρικές Ενώσεις, οι οποίες είναι απόλυτα εξαρτώμενες από την εκάστοτε διοίκηση της ΕΠΟ.

Αν έφταιξαν ή δεν έφταιξαν οι κατηγορούμενοι, αν παραπλανήθηκαν ή όχι, κάτι πολύ πιθανό, αυτό θα αποδειχθεί στο δικαστήριο. Όσο για τις Ενώσεις που παραπονιούνται ότι… πεινάνε, ορισμένες εξ αυτών θέλουν η ΕΠΟ να απεμπολήσει το δικαίωμά της να διεκδικήσει 26 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πιθανότατα θα διανείμει και στις Ενώσεις.

Πρέπει να επισημανθεί ότι δεν τεκμαίρεται από την δικογραφία η ενοχή όλων  όσων κατηγορούνται. Οι περισσότεροι «μυρωδιά» δεν πήραν για τις αποφάσεις και την καταβολή των χρημάτων στην εταιρεία, χωρίς αποτελέσματα. Η ευθύνη –εάν υπάρχει– αφορά τους προέδρους, τους ταμίες και τους υπεύθυνους των ιατρικών ειδημόνων. Τι ευθύνη μπορεί να έχει π.χ. ο Γιώργος Σαρρής που δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ και κατήγγειλε την σύμβαση; Ή ποια ευθύνη μπορεί να βαρύνει τον Χατζηαποστόλου, τον Προύντζο, τον φουκαρά τον Δεσύλα –που μπήκε στο Δ.Σ το 2008– για λεφτά που καταβλήθηκαν χωρίς να ερωτηθούν;

 

Απώλεια μνήμης και ένταση στο δικαστήριο

 

Το SDNA.gr  με λεπτομέρειες περιγράφει όλο το σκηνικό, της εκδίκασης την περασμένη Πέμπτη:

«Εν μέσω μεγάλης έντασης με πρωταγωνιστές τον εισαγγελέα της έδρας, τον δικηγόρο της ΕΠΟ (πολιτική αγωγή), κατηγορούμενους και μάρτυρες, ξεκίνησε (επί της ουσίας) την Πέμπτη (28/9) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των 22 πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ, που κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία με αφορμή το σκάνδαλο με την περίφημη κάρτα υγείας”.

»Αρχικά, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε διακοπή της δίκης για τουλάχιστον ένα μήνα, ώστε να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-μελών της ΕΠΟ και να παρθεί νέα απόφαση για το αν θα παραστεί ή όχι η ομοσπονδία ως πολιτική αγωγή!

»Ο εισαγγελέας της έδρας είπε πως το θέμα έχει κριθεί και πως κακώς υποβάλλεται αίτημα διακοπής. Είναι δυνατόν ένα ποινικό δικαστήριο να περιμένει την απόφαση ενός σωματείου; τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: Δεν έχουν καμιά δουλειά οι ΕΠΣ. Δεν ζημιώθηκαν αυτές από την υπόθεση. Και στο κάτω-κάτω, υπάρχει και μια οικονομική εξάρτηση των Ενώσεων με την ΕΠΟ. Με την καλή έννοια το λέω…

»Η τελευταία φράση του εισαγγελέα προκάλεσε την αντίδραση των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους, για να απαντήσει εκ νέου εκείνος: Εντάξει τώρα, ξέρουμε πώς εκλέγεται η διοίκηση της ΕΠΟ.”!

»Εν τέλει, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για διακοπή τη δίκης, αλλά ήταν σαν να το έκανε δεκτό, καθώς οι επόμενες δικάσιμοι που προγραμματίστηκαν είναι για τις 7, 9 και 14 Νοεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, είναι βέβαιο πως οι κατηγορούμενοι θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την απόφαση της ΕΠΟ να παρίσταται στην δίκη ως πολιτική αγωγή.

»Εν συνεχεία, ξεκίνησε η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας, αλλά με δυσάρεστα απρόοπτα: Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ που έκανε τον έλεγχο στην ΕΠΟ, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, αδυνατούσε να αρθρώσει λόγο, δυσκολευόταν να απαντήσει στο οτιδήποτε και έμοιαζε να μην είναι καλά στην υγεία του. Έτσι το δικαστήριο του είπε να αποσυρθεί για να ηρεμήσει και θα τον καλούσε αργότερα. Όμως ο μάρτυρας εξαφανίστηκε…

»Η συνεργάτιδά του, υπάλληλος του ΣΔΟΕ, κα Γιακουμιδάκη, που εξετάστηκε στη συνέχεια, δέχτηκε έντονη κριτική για την αξιοπιστία της και δριμύτατη επίθεση, τόσο από τον εισαγγελέα της έδρας, όσο και από τον δικηγόρο της πολιτικής αγωγής, Σπύρο Κλαδά.

»Αρχικά η ίδια είπε: Υπήρχε εισαγγελική παραγγελία για να ελεγχθούν η σύμβαση που είχε υπογραφεί και οι συναλλαγές της ΕΠΟ με την εταιρία που είχε αναλάβει το έργο. Η σύμβαση προέβλεπε 250.000 μετρήσεις το χρόνο και η ΕΠΟ να πληρώνει για τόσες. Όμως είχαν γίνει μόνο 15.000 μετρήσεις σε 5 χρόνια. Είχαν πληρωθεί μετρήσεις που δεν είχαν γίνει. Το πρόγραμμα της κάρτας υγείας δεν μπήκε ποτέ σε εφαρμογή. Δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό. Εξοπλισμό δεν είδαμε. Είχαν δοθεί σε 5 χρόνια περίπου 9 εκατ. ευρώ. Υπήρχε όρος στη σύμβαση να πληρώνει η ΕΠΟ για έναν αριθμό μετρήσεων, ανεξάρτητα αν γίνονταν οι μετρήσεις ή όχι”.

»Όταν ο εισαγγελέας της έδρας άρχισε να κάνει ερωτήσεις για τους όρους της σύμβασης και η μάρτυρας δεν θυμόταν, προκάλεσε την έντονη αντίδρασή του: Αφήστε, κυρία μου, δεν έχουν περάσει ούτε 5 χρόνια από τον έλεγχο και δεν θυμάστε τίποτα; Αλλού αυτά!”

»Το ίδιο συνέβη και όταν ο δικηγόρος της ΕΠΟ (πολιτική αγωγή), Σπύρος Κλαδάς την ρώτησε για το αν η εταιρία που είχε αναλάβει το έργο είχε ζημιές ή κέρδη και αν από τα χρήματα που εισέπραττε από την ΕΠΟ κάλυπτε τις ζημιές της: Δεν σέβεσαι το δικαστήριο και δεν σέβεσαι ούτε τον μισθό που παίρνεις, της είπε!

»Στην επίθεση αυτή, παρενέβη ο εκ των κατηγορουμένων και πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Χατζηαποστόλου, που ψέλλισε κάτι για τον κ. Κλαδά, με τον τελευταίο να αντιδρά με σφοδρότητα: Σε μένα δεν θα ξαναμιλήσεις! Ακούς; Δεν θα απευθυνθείς ξανά σε μένα! Κύριε πρόεδρε, θα τον μηνύσω, η τρομοκρατία εδώ μέσα δεν θα περάσει!”

»Με την παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου, τα πνεύματα ηρέμησαν και η ένταση κόπασε, ενώ η συνεδρίαση μετά από λίγο ολοκληρώθηκε, για να συνεχιστεί στις 7 Νοεμβρίου.

»Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι έχουν καλέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης αρκετούς πρώην και νυν προέδρους Ενώσεων και όχι μόνο, όπως ενδεικτικά οι Βούρβαχης, Ανατολάκης, Παπακωνσταντίνου, Γαβριηλίδης, Μπρατσόλης, Τζώρτζογλου, Μπατζιάκας, αλλά και Χρήστος Υφαντής, Γιώργος Λιάνης κ.ά.».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα