Θα αντέξει ο ALPHA; (Στις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ)

Στο προηγούμενο τεύχος της «Α» είχαμε εκτενώς αναφερθεί στο προσεχές τηλεοπτικό τοπίο αναλύοντας με λεπτομέρειες τις σχέσεις, τις συμμαχίες, τις επιρροές που αφορούν τους εν δυνάμει καναλάρχες. Συμπερασματικά είχαμε αναφερθεί στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και είχαμε – λόγω της συνέντευξης ποταμού του Αλέξη Τσίπρα στον Αντώνη Στρόιτερ – και είχαμε αναρωτηθεί αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να συμπεριλάβει στα φίλιά της ΜΜΕ τον ALPHA TV λόγω των φορολογικών εκκρεμοτήτων του ιδιοκτήτη του σταθμού, Δ. Κοντομηνά.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ «Κλείνατε επ’ αριστερά στην Κάντζα;» αποτύπωνε πλήρως την υπάρχουσα κατάσταση με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κ. Νίκου Παππά δεν αφήνει τέτοιες ευκαιρίες – όταν δηλαδή ιδιοκτήτες ΜΜΕ έχουν προβλήματα με το κράτος – να πάνε χαμένες. Το παράδειγμα του Ομίλου Μπόμπολα με τις γνωστές περιπέτειες του υιού Λεωνίδα στην Κύπρο και την πώληση των μετοχών του εταίρου υιού Φώτη στον Ιβάν Σαββίδη και βεβαίως τη γραμμή του ΕΘΝΟΥΣ που σε επίπεδο φιλοκυβερνητικού ρεπορτάζ ξεπερνούσε και την Αυγή, ήταν χαρακτηριστικό των πρακτικών που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, την πρακτική αυτή είχε καταγγείλει και ο ίδιος ο Δ. Κοντομηνάς όταν σε πρωινή εκπομπή του ΑLPHA είχε αναφερθεί εκτενώς στα «θέλω» του κ. Παππά με τη χαρακτηριστική φράση «Σιγά το καλσόν κύριε Παππά». Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τελικά ο Δ. Κοντομηνάς θα αντέξει στις «προσεγγίσεις» λόγω των ανοιχτών λογαριασμών που έχει με το κράτος και τη δικαιοσύνη, λογαριασμοί που δεν φαίνεται να κλείνουν εύκολα. Ο πρώτος λογαριασμός αφορά ένα ποσό περίπου 44.000.000 ευρώ που έχει καταλογίσει το ΚΕΦΟΜΕΠ. Ο δεύτερος λογαριασμός αφορά έναν καταλογισμό φόρου δωρεάς από τη Δ’ ΔΟΥ ύψους 75.000.000 ευρώ που αφορά τον Γιώργο  Ψαρρά ,τη Μαρία Κοντομηνά και δύο εταιρίες συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά. Ήδη ο τότε βασικός μέτοχος, Γ. Ψαρράς έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή με καταλογισμό σε βάρος του φόρων και προστίμων ύψους 12 εκ. ευρώ.

Ο τρίτος λογαριασμός αφορά την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών με αριθμό 3025/20-6-2017 που επεδίκασε εις βάρος του Δ. Κοντομηνά και της εταιρίας Mantelord Ltd συμφερόντων της Μαρίας Κοντομηνά το συνολικό ποσό των 17 εκ. ευρώ και επιπλέον απήγγειλε και προσωπική κράτηση εις βάρος του Δ. Κοντομηνά χρονικής περιόδου 12 μηνών  ως μέσον αναγκαστικής εκτέλεσης της καταψηφιστικής διάταξης της απόφασης.

 

 

Τι λέει η απόφαση του Εφετείου

Το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου Αθηνών συνοπτικά αναφέρει τα εξής:

Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο Δ. Κοντομηνάς δια παρένθετου προσώπου (Γίωργος Ψαρράς) απέκτησε την 28/11/2002 την πλειοψηφία του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, με συμβόλαιο μεταβίβασης που κρίθηκε παράνομο, άκυρο και εικονικό και με απατηλή συμπεριφορά σε βάρος των μετόχων και του Στάθη Τσορτσορού κατά παρέκκλιση από τα χρηστά συναλλακτικά ήθη, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία ως αληθή και αποκρύπτοντας επί έτη τα πραγματικά στοιχεία, τόσο από τον Στάθη Τσοτσορό όσο και προς τις Αρχές.

Μάλιστα δε για τις συνακόλουθες φορολογικές παραβάσεις ο εικονικός μέτοχος Γ. Ψαρράς καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή, καταλογίστηκαν δε σε βάρος του φόροι πλέον προστίμων 12 εκατ. ευρώ περίπου. Επίσης, το Δικαστήριο έκρινε ότι την περίοδο 2003-2004, μετά την παράνομη απόκτηση της πλειοψηφίας, ο Δ. Κοντομηνάς αθετώντας τη συμφωνία μετόχων για σύννομη, φερέγγυα και απρόσκοπτη λειτουργία του Alpha, προέβη σε σειρά χρηματοδοτήσεων κατά παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, «κατά τρόπο παράνομο, αδιαφανή και μη εζασφαλίζοντα κατά την κρίση του νομοθέτη την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας σύμφωνα με την απόφαση 196/2016 του ΣτΕ», και παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα περί αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου των  μετόχων και του Στ. Τσοτσορού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία, αρνείτο να συμφωνήσει στις αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου, αντίθετα με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία μετόχων.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο Δ. Κοντομηνάς προέβη στις παράνομες αυτές ενέργειες με σκοπό τον εξαναγκασμό του Στάθη Τσοτσορού σε εκποίηση των μετοχών του, που σύμφωνα με το Δικαστήριο αποτέλεσε μονοδρομημένη επιλογή, λόγω του κινδύνου συρρίκνωσης του ποσοστού των μετόχων και του Στ. Τσοτσορού μετά την 31/12/2004 που έληγε η συμφωνία μετόχων, με συνολική ζημιά 9 εκατ. ευρώ και πλέον νομίμων τόκων συνολικά 16,5 εκατ. ευρώ.

 

Μεγάλες οι ευθύνες του ΕΣΡ

Στη απόφαση 196/2016 το ΣτΕ αναφέρει και μερικά παρατράγουδα που αφορούν το περίφημο ΕΣΡ επί προεδρίας του κ. Λασκαρίδη. Χαρακτηριστικά στο περιεχόμενο της απόφασης αναφέρονται τα εξής:

α) Η χρηματοδότηση της Άλφα Δορυφορική Τηλεόραση την περίοδο 2002-2004 πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με δανεισμό από τον Δ. Κοντομηνά, μέθοδος η οποία “…κατά την κρίση του νομοθέτη ενέχει κινδύνους για την οικονομική βιωσιμότητα της εκμεταλλευόμενης τηλεοπτικό σταθμό επιχείρησης….”.

β) Η απόφαση, αφ’ ενός μεν χαρακτηρίζει τον τρόπο αυτό χρηματοδότησης ως “…αδιαφανή και μη εξασφαλίζοντα κατά την κρίση του νομοθέτη την οικονομική βιωσιμότητα…”, αφ’ ετέρου δε κρίνει ότι δεν ενισχύεται η φερεγγυότητα της εταιρείας έναντι τρίτων “…αφού η εταιρεία μπορεί να διαθέτει τα ποσά αυτά ελευθέρως, ακόμη και ως κέρδη στους μετόχους της..”.

γ) Η χρηματοδότηση κρίθηκε ως παράνομη (άρθρο 1 παρ. 13 του ν. 2328/1995) με μοναδική προβλεπόμενη κύρωση αυτή της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του σταθμού..

δ) Τα στοιχεία των παράνομων χρηματοδοτήσεων προκύπτουν από τους ισολογισμούς της εταιρείας των ετών 2002 – 2004 καθώς και από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2003 και την αντίστοιχη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης του Δ. Κοντομηνά, δηλαδή από τα στοιχεία που υπεβλήθηκαν για έλεγχο στο ΕΣΡ κατά τα έτη 2003 και 2004 και των στοιχείων αυτών τελούσε σε γνώση το ΕΣΡ και είχε την υποχρέωση κατά νόμο και κατ’ έτος να ελέγξει.

ε) Ο Δ. Κοντομηνάς  στη μεν φορολογική δήλωση έτους 2003 ενεφάνιζε το ποσό των 19.192.000 ευρώ ως δάνειο, ενώ παραπλανώντας και εξαπατώντας μας, στους λογαριασμούς της Άλφα Δορυφορική Τηλεόραση, ενεφάνιζε το ποσό αυτό ως προοριζόμενο για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

στ) Την 31/12/2004, ήτοι την επομένη της εξαναγκαστικής μας αποχώρησης και στο πλαίσιο της εκ των υστέρων επιχείρησης νομιμοποίησης της επί διετία παράνομης λειτουργίας, με απόφαση της ελεγχόμενης Γ.Σ. μετόχων, από τον Δ. Κοντομηνά, τα ποσά των παράνομων δανεισμών των ετών 2002 – 2004, συνολικά 68.035.000 ευρώ, αποτέλεσαν μέρος του ποσού των 77.500.000 ευρώ, της αύξησης υπέρ το άρτιο του μετοχικού κεφαλαίου της Άλφα Δορυφορική Τηλεόραση που αποφασίσθηκε στην εν λόγω Γ.Σ. μετόχων.

ζ) Οι μέτοχοι Δ. Κοντομηνάς στη Γ.Σ. της 31-12-2004, αποφασίζουν την εν λόγω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ το άρτιο της Άλφα Δορυφορική Τηλεόραση, μετά εκτίμηση της αγοραίας (εμπορικής) αξίας της τιμής της μετοχής σε 155 ευρώ ανά μετοχή !!! που αποτέλεσε και την τιμή διάθεσης της μετοχής, δηλαδή πολυπολλαπλάσια των 1,30 ευρώ ανά μετοχή, τιμής στην οποία μας εξανάγκασαν να πωλήσουμε τις μετοχές μας την 30-12-2004.

# Οι επίμαχες χρηματοδοτήσεις ήσαν παράνομες, χαρακτηρίζονται ως αδιαφανείς μη εξασφαλίζουσες την οικονομική βιωσιμότητα και μη ενισχύουσες την φερεγγυότητα της εταιρίας, τα δε αρμόδια όργανα του ΕΣΡ τελούσαν σε γνώση των παράνομων χρηματοδοτήσεων των ετών 2002 και 2003, από το 2003 και του 2004 από τον Αύγουστο του 2004.

 Το ΕΣΡ περί άλλων ετύρβαζε

Από τον συνδυασμό των ανωτέρω δύο αποφάσεων (196/2016 ΣτΕ και 3025/20-6-2017 Εφετείου Αθηνών) τεκμηριώνεται και αποδεικνύεται η παράλειψη έκδοσης των οφειλόμενων εκτελεστών πράξεων από το ΕΣΡ, τόσο για παράνομη άκυρη και εικονική μεταβίβαση μετοχών, όσο και για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις, παρά το ότι το ΕΣΡ είχε στη διάθεσή του το σύνολο των στοιχείων που οφείλει κατά νόμο να ελέγξει.

Επίσης τεκμηριώνεται και αποδεικνύεται ότι: τα αρμόδια όργανα του ΕΣΡ δεν άσκησαν νόμιμα τα ανατεθέντα σε αυτά καθήκοντα, αλλά επέδειξαν υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά, καθώς και βαριά αμέλεια περί την άσκηση αυτών, τόσο όσο αφορά τον, σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 13 του ν. 2328/95 όπως ισχύει, έλεγχο, εντός εύλογου χρόνου, της παράνομης (κατά παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, άκυρης και εικονικής μεταβίβασης μετοχών της 28-11-2002, όσο και για τον έλεγχο, επίσης εντός εύλογου χρόνου, των παράνομων χρηματοδοτήσεων της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση την περίοδο 2002-2004, αλλά και στη συνέχεια.

Με τις παράνομες εν λόγω παραλείψεις του το ΕΣΡ νομιμοποίησε “εν τοις πράγμασι” τόσο την παράνομη μετοχική σύνθεση της Άλφα Δορυφορική Τηλεόραση όσο και την παράνομη λειτουργία και παρείχε ασυλία στους παρανομούντες μετόχους επί σειρά ετών (ουδέποτε ελέγχθηκε η παράνομη μεταβίβαση και ουδέποτε ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των παράνομων χρηματοδοτήσεων), ώστε να διαμορφώσουν τις συνθήκες».

Έπονται και ποινικές διαδικασίες

Μετά την έκδοση των παραπάνω αποφάσεων (ΣτΕ και Εφετείου Αθηνών), πέραν των διοικητικών προκύπτουν και ποινικές ευθύνες. Έστω και ως μέσο πίεσης είναι βέβαιο ότι οι ευθύνες αυτές θα καταλογιστούν είτε στους εμπλεκόμενους, είτε στο ΕΣΡ, για τις πράξεις και παραλείψεις που έχουν διαπραχθεί. Επίσης ευθύνες υπάρχουν και σε μερίδα εισαγγελέων που παρά τις σαφέστατες ενδείξεις που υπήρχαν στα εις χείρας τους έγγραφα για παραβατική συμπεριφορά των εμπλεκομένων, φρόντιζαν με συνοπτικές διαδικασίες να καταχωνιάζουν τις σχετικές καταγγελίες στο αρχείο.

Κατά συνέπεια το ερώτημα αν θα αντέξει ο Δ. Κοντομηνάς στις κυβερνητικές πιέσεις για δήθεν ευνοϊκή μεταχείριση μέσω καθυστερήσεων διεκπεραίωσης των παραπάνω αναφερομένων – μιλάμε για καθυστερήσεις γιατί η οριστική θετική επίλυση για τους εμπλεκόμενους του ALPHA κάθε άλλο παρά εύκολη είναι πλέον – αν αλλάξει συμπεριφορά και σταματήσει ο ALPHA να αναφέρεται με καταγγελτικό ύφος στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Ίδωμεν …

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα