“Θα απαντήσουμε σε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας”

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Νίκο Κοτζιά και τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών  στον Αlpha κυμάνθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις.

Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε,στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, για το Σκοπιανό αλλά και την υπόθεση της Novartis και τη μήνυση που κατέθεσε ο Αντώνη Σαμαράς κατά του Αλέξη Τσίπρα.

«Εφόσον υπάρξει ξανά επιθετική ενέργεια από την Τουρκία, η ενέργεια αυτή θα απαντηθεί» δήλωσε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής: εφόσον υπάρξει ξανά επιθετική ενέργεια από την Τουρκία, η ενέργεια αυτή θα απαντηθεί» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι σε ενδεχόμενο αντίστοιχο συμβάν με εκείνο των Ιμίων «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά» από την ελληνική πλευρά.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στο περιστατικό στα Ίμια «με ψυχραιμία» και πως στόχος της Ελλάδας δεν είναι να εντείνει την κρίση αλλά να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Η Άγκυρα έχει παραλάβει το μήνυμα”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με τη στάση της η Άγκυρα «εάν δεν προσπέρασε την «κόκκινη γραμμή» σίγουρα έφτασε στα όριά της», εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά «έχει παραλάβει το μήνυμα».

Επανέλαβε παράλληλα ότι η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργεί «ελεγχόμενες εντάσεις για διάφορους λόγους που σχετίζονται με το Κουρδικό».

Για το Σκοπιανό

Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό έχουν την δική τους δυναμική, είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι «συγκεκριμένη και προϋποθέτει την συνταγματική αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων».

«Η αλλαγή του Συντάγματος έχει ήδη μπει στο τραπέζι, έχουμε θέσει ως προϋπόθεση την συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει λύση», τόνισε και ξεκαθάρισε πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται για «σύνθετη ονομασία με τη λέξη “Μακεδονία”».

Για τα συλλαλητήρια

Σχολιάζοντας τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία, είπε πως «ακούμε την άποψη των συλλαλητηρίων, την θεωρούμε λανθασμένη, οδηγεί σε εξωτερική πολιτική που θα μπορούσε να θεωρηθεί αδιάλλακτη και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγηθεί στην διεθνή σκηνή».

«Ήταν μία συγκέντρωση όπου υπήρχαν πολίτες από πολλές διαφορετικές κατηγορίες, όσον αφορά το μήνυμά τους, βεβαίως το ακούμε, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και κάθετη διαφωνία με την εξωτερική πολιτική που επιχειρεί να επιβάλλει αυτή η πρόταση».

«Μας προβληματίζει η διαφωνία με τους ΑΝΕΛ» στο συγκεκριμένο ζήτημα, είπε, αλλά πρόσθεσε πως «όταν φτάσουμε σε σημείο συμφωνίας, τότε η συζήτηση θα έχει νόημα».

Ο κύριος Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να πορεύεται με τον κύριο Τσίπρα τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τετραετίας, πρόσθεσε.

“Ο Σαμαράς ανήκει σε ένα πολιτικό παρακλάδι που ξέρει πολύ καλά για παρακράτος”

Μιλώντας για τη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά στον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση Novartis o Δημήτρης Τζανακόπουλος τη χαρακτήρισε πρωτοφανής παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης»  προσθέτοντας: «Είχα την ατυχία να διαβάσω τη μήνυση και ο τρόπος που αναφέρεται σε δικαστικούς λειτουργούς, μπορεί να θεωρηθεί ως ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και προσπάθεια χειραγώγησης, όπου κάνει σαφείς υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο όφειλαν να κάνουν τη δουλειά τους, να γράψουν τα κείμενά τους».

«Ο κύριος Σαμαράς ανήκει σε ένα πολιτικό παρακλάδι που ξέρει πολύ καλά για παρακράτος» πρόσθεσε. «Κατηγορεί τον πρωθυπουργό για συμμορία, που έχουν να μας κατηγορήσουν ως συμμορίτες από τον εμφύλιο», συνέχισε και χαρακτήρισε το κείμενο της μήνυσης του Αντώνη Σαμαρά «κατάπτυστο» και «ακροδεξιό παραλήρημα». «Η στάση του όλη δείχνει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση τον πανικό του, το άγχος του», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την παρουσία του στον Αρειο Πάγο μία ημέρα πριν την αποστολή της δικογραφίας της υπόθεσης στη Βουλή, ο κύριος Τζανακόπουλος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, λέγοντας: «Μπήκα στον Αρειο Πάγο από την μπροστινή πόρτα για να ενημερωθώ διαδικαστικά για την πορεία του φακέλου, φυσικά ήταν δουλειά μου να ενημερώσω τον πρωθυπουργό και τους δημοσιογράφους» και πως «τα δικαστήρια ενημερώνουν ακόμα και το κοινοβούλιο για την διαδικαστική πορεία φακέλων, όχι για την ουσία αλλά για την πορεία μιας υπόθεσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα