«Θα βουλιάξουμε χωρίς μεταρρυθμίσεις»

Στο συνέδριο του Economist μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός Οικονομικών αφού τόνισε αρχικά πως υπάρχουν σκέψεις να μην πληρωθεί η ΕΚΤ Ιούλιο και Αύγουστο, εν συνεχεία επεσήμανε ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν έχει μέλλον και «θα βουλιάξει» όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή στον ΦΠΑ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

 

«Η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει» τόνισε αρχικά στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist o Έλληνας υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας εξαπέλυσε βέλη κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι συμφωνούν σε πολλά σημεία, όπως για παράδειγμα στο ότι, το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να διολισθαίνει σε ελλείμματα.

«Συμφωνούμε στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης γιατί το κράτος είναι public enemy νο1 για επιχειρηματίες και ότι η αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει.
Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θα αρνηθεί να υπογράψει ένα πακέτο «που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι συνεπές. Αν το κάνω θα είμαι άλλος ένας υπουργός που θα υπογράψει ένα πρόγραμμα που μαθηματικά δεν βγαίνει. Δυστυχώς από την άλλη πλευρά υπάρχει κατανόηση γι’ αυτό αλλά υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί. Όταν σου λένε σε κλειστούς διαδρόμους πως θα το περάσω αυτό στα κοινοβούλιά μου, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα».

Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή του ΦΠΑ έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ όπως είπε, η αποπληρωμή στην ΕΚΤ τον Ιούλιο πρέπει να καθυστερήσει.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια λέγοντας ότι οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από αυτά καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν γίνει αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κανουν.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα χωρίς να υπάρχει εσωτερική υποτίμηση ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «ποτέ δεν είχαμε οποιαδήποτε απομάκρυνση κράτους απο προηγμένη νομισματική ενωση. Εύχομαι να είχαμε τη δραχμή και να μην είχαμε μπει στη στη νομισματική ένωση, αλλά αφού μπήκαμε δεν βγαίνεις χωρις να υπάρξει μια καταστροφή».

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αντί της Ευρωζώνης η Ελλάδα να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα επενδύει και θα αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα