Θα γίνει της Τρίτης…

«Θα γίνει της Τρίτης…» ήταν το γνωστό σλόγκαν του δημοφιλούς Λάκη Λαζόπουλου για την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιούζ», που μετέδιδε κάθε Τρίτη ζωντανά ο ALPHA. Το σλόγκαν αυτό ταιριάζει «γάντι» για την προγραμματισμένη συνάντηση FIFA, Super League, ομάδων, Κοντονή και ΕΠΟ. Αιτία, η πρόσφατη έκδοση (Πέμπτη 25/8) του παραπεμπτικού βουλεύματος σε δίκη ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων του Γ. Γκιρτζίκη (προέδρου), Β. Τοπολιάτη (αναπλ. Προέδρου), Βαγγ. Μαζαράκη (Γ’ Αντιπροέδρου), Γ. Καραμελίδη (προέδρου ΚΕΔ) και Οικονομίδη, Προύτζου (συμβούλων) για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.

Το βούλευμα, όπως σας είχε γράψει σχετικά η «Άποψη» σε προηγούμενα τεύχη, σύμφωνα με το νόμο 2725/99, αρ. 3, «περί κολλημάτων» στελεχών αθλητικών ενώσεων, σωματείων και ΠΑΕ, καθιστά αυτοδικαίως  εκπτώτους τους προαναφερόμενους παράγοντες. Κατά συνέπεια, υπάρχουν θέματα σχετικά με τη συνάντηση της Τρίτης, των προαναφερόμενων φορέων με την ΕΠΟ.

Είναι αμφίβολο αν ο Κοντονής θα δεχθεί να συζητήσει με τα έκπτωτα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ. Είναι κάτι με σημειολογική βαρύτητα, αφού συζήτηση και λήψη αποφάσεων της επίσημης πολιτείας με μη σύννομους συνομιλητές,  θα βαρύνει τον υπουργό στη δημόσια εικόνα του τώρα και μελλοντικά. Φανταστείτε φωτογραφία του Κοντονή με τον κακουργηματικά κατηγορούμενο για απιστία Γιώργο Γκιρτζίκη, κατά την είσοδό του στα γραφεία της ΕΠΟ, στο Γουδή…

Ας πάμε όμως παρακάτω. Αν ληφθούν αποφάσεις, που σύμφωνα με την προγραμματισμένη συνάντηση αφορούν τη διαιτησία, ποιος θα τις υλοποιήσει; Ο έκπτωτος πρόεδρος της ΕΠΟ, ή ο έκπτωτος πρόεδρος της ΚΕΔ; Επίσης, η FIFA, είναι δυνατόν να ζητήσει την υλοποίηση αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν με συμμετοχή έκπτωτων συμβούλων; Αν ναι, η απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA, να αποκλείσει από τα διοικητικά δρώμενα τους Πλατινί και Μπλάτερ – άρα να τους εκπέσει από τα αξιώματά τους –, αφού κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει σε χώρα μέλος της, δεν ισχύει;
Και κάτι ακόμα. Όταν ο Γ. Αλαφούζος δεν πήγε στην προ διμήνου συνάντηση των τεσσάρων μεγάλων ομάδων με τον Κοντονή, προβάλλοντας ως λόγο τους περιοριστικούς όρους του Βαγγέλη Μαρινάκη, θα δεχθεί να συζητήσει με έκπτωτους συμβούλους; Το ίδιο ισχύει και για εκπροσώπους ομάδων της αντιπολίτευσης, όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Παναιτωλικός κλπ. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και ενδεχόμενη συμπεριφορά των οπαδών. Υπενθυμίζουμε ότι αρκετές φορές έχουν αποκλείσει τα γραφεία της Λίγκας και της ΕΠΟ για θέματα διαιτησίας, τώρα που έχουν και έναν λόγο παραπάνω, λόγω του βουλεύματος, μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι θα παραμείνουν αδρανείς;

 

Περί νομίμου και ηθικού

 

Σύμφωνα με τον προαναφερόμενο νόμο, υπάρχει περιθώριο 15 ημερών από την έκδοση του βουλεύματος (25/8), για να συγκληθεί το Δ.Σ. της ΕΠΟ και να κηρύξει έκπτωτα τα προαναφερόμενα μέλη. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο Γ. Γκιρτζίκης θα συγκαλέσει το Δ.Σ. με θέμα στην ημερησία διάταξη την έκπτωσή του… Αν είναι δυνατόν.

Το αυτονόητο θα ήταν τα εμπλεκόμενα μέλη να παραιτηθούν άμεσα, να κληθούν τα αναπληρωματικά μέλη, να εκλεγεί αναπληρωτής πρόεδρος, ο οποίος θα κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας, μέχρι τις εκλογές (1/10). Αλλά όπως έχουμε διαπιστώσει όλοι μας, Γκιρτζίκης και νομιμότητα είναι πλευρές ασύμβατες. Γι’ αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο φιγουράρει στις πρώτες θέσεις αναξιοπιστίας. Ακόμη και ομοσπονδίες τριτοκοσμικών χωρών φαίνεται να υπερτερούν. Και κάτι ακόμα. Στις 13 Σεπτεμβρίου γίνονται εκλογές για τον πρόεδρο της UEFA. Ποιος θα ψηφίσει για λογαριασμό της Ελλάδας, αν δεν έχει οριστεί τουλάχιστον αναπληρωτής πρόεδρος; Θέτουμε το ερώτημα, γιατί δεν νομίζουμε ότι ο Θόδωρος Θεοδωρίδης θα δεχθεί να ψηφίσει κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης της UEFA, στη χώρα του – κάτι που ο ίδιος αποφάσισε και υλοποίησε – με πρόεδρο έκπτωτο και κατηγορούμενο για κακουργηματική απιστία εις βάρος της Ομοσπονδίας.

Όλα τα παραπάνω κινούνται στο όριο μεταξύ νομίμου και ηθικού. Αν επιλέξουν το νομότυπο, δηλαδή να εξαντλήσουν την τελευταία ώρα της παραμονής τους στην ποδοσφαιρική εξουσία, τότε τους ταιριάζει επαξίως η ρήση του Χάρυ Κλυνν «δοξάστε τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα