«Δεχόμαστε πρόσφυγες από Γερμανία για να μη φύγουμε από την Ε.Ε.»

Στην συμφωνία για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από τη Γερμανία στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Μουζάλας τονίζοντας  πως η επανεισδοχή αφορά μερικές δεκάδες ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, επιχειρώντας να διευκρινίσει τι ακριβώς θα συμβεί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι «κάνουμε αυτή την κίνηση επειδή βρισκόμαστε στην ΕΕ και θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ και επειδή εκεί δεν συζητάς ηθικά αλλά βάσει των υποκείμενων συνθηκών».

“Από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ένας αριθμός θα μείνει στη χώρα μας. Θέλουμε να περπατήσουμε στο μέλλον μαζί τους. Ξεκινάμε μία διαδικασία ένταξης πολύ δύσκολη αλλά θα τα καταφέρουμε” είπε μεταξύ άλλων.

Στα επιχειρήματα υπέρ της έναρξης της διαδικασίας επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενέταξε και το ότι «είμαστε σε καλύτερη φάση μετά τη συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας και επειδή υπάρχουν χώρες που έχουν πληγεί το ίδιο κι εμάς και επειδή αυτές οι χώρες θέλουν εφαρμογή των συνθηκών».

Κατά τον ίδιο στην Ελλάδα θα επιστρέψουν «λίγες δεκάδες μετανάστες στους επόμενους μήνες» σε μια «συμβολική» εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου.

“Δεν είναι κανείς  ταχυδακτυλουργός να βγάζει λαγούς από το καπέλο”

Αναφερόμενος στον αριθμό των προσφύγων στη χώρα μας ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως «σήμερα έχουμε 50.000 πρόσφυγες στη χώρα και οι ροές είναι σταθερές και ελεγχόμενες. Η κατάσταση στα νησιά είναι ακόμη δύσκολη αλλά στην ενδοχώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Όλα όμως εξαρτώνται από μεταβλητές όπως οι ροές.

Δεν είναι κανείς όμως ταχυδακτυλουργός να βγάζει λαγούς από το καπέλο. Δεν λύνονται τα προβλήματα με τον τρόπο που κι εγώ θα ήθελα αλλά γίνονται οι προσπάθειες να καλυφθούν. Αυτά που μας φρενάρουν ουσιαστικά είναι οι αδυναμίες που έχουμε σαν διοίκηση. Έχουμε 56.000 αιτήσεις ασύλου τις οποίες τις εξετάζουμε κάθε μία ξεχωριστά με βάση τις συνθήκες κάτι το οποίο δημιουργεί έναν εγκλωβισμό αλλά δεν θέλουμε να παραβούμε το διεθνές δίκαιο. Δεν είχαμε καμία εμπειρία από τέτοιο κύμα μετανάστευσης».

Επιχείρησε, παράλληλα, να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τον αριθμό όσων περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα λέγοντας ότι «φτάνουν περίπου 80 την ημέρα» σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν μπορούμε μπορούμε να εγγυηθούμε (σ.σ. ότι ο αριθμός αυτός δεν θα αυξηθεί ραγδαία), όσο ισχύει η συμφωνία με την Τουρκία προχωράμε».

Χαρακτήρισε «best practice» να δίνονται κάρτες με χρήματα (cashcard) στους μετανάστες λέγοντας ότι «έχουμε δώσει στο 70% όσων είναι στην ενδοχώρα και ένα χαρτζιλίκι για όσους είναι στα νησιά».

Αναγνώρισε, τέλος, ότι χωρίς τη συμβολή των Ευρωπαίων Επιτρόπων Δημήτρη Αβραμόπουλου και Χρήστου Στυλιανίδη «αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα