«Θα δοθούν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα για τους μετανάστες»

Για επιπλέον χρήματα που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα αναφορικά με τους πρόσφυγες μίλησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγενείας, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβουργου Ζαν Άσελμπορν και του αναπληρωτή υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στα γραφεία της ΕΕ.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία πέντε hot spots (κέντρα υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων) μέσα στο επόμενο μήνα η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η οικονομική ενίσχυση της χώρας από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η δημιουργία πέντε hotspots (κέντρων υποδοχής, καταγραφής και μετεγκατάστασης προσφύγων) σε διαφορετικά νησια του Αιγαίου. Αν και αρχικά η ΕΕ ζητούσε τη δημιουργία δύο κέντρων, η ένταση του προβλήματος οδηγεί σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής με σκοπό να επιχειρηθεί με ταχύτερες διαδικασίες η αποσυμφόρηση της χώρας από τις ορδές των προσφύγων που καθημερινά κατα φτάνουν στα ελληνικά παραλία.
Έτσι το πρώτο hotspot θα είναι έτοιμο στη Μυτιλήνη μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ενώ τα υπόλοιπα θα δημιουργηθούν αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες στην Κω, στη Λέρο, στη Χίο και στη Σάμο. «Το ζήτημα είναι ευρωπαϊκο κάτι το οποίο αναγνωρίζουν πλέον όλοι.
Η Ελλάδα δεν εχει εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη. Προχωρήσαμε στη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 33 εκατομμύρια ευρώ και θα δοθούν κι αλλά χρήματα για το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα εχει δίπλα της την Ευρώπη. Αυτή την περίοδο όμως δοκιμάζεται και η ικανότητα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 70000 μετανάστες θα μετεγκατασταθουν από την Ελλάδα σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ. Ωστόσο οι μετανάστες δεν θα επιλέγουν τη χώρα εκτός κι αν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος. Τα hotspots θα είναι αυτά που θα τους τοποθετούν».

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν ο δεύτερος σταθμός μετά την Ιταλία καθώς οι δυο χώρες αποτελούν τις κύριες εισόδους των μεταναστών στην Ευρώπη. Έτσι μετά το πρώτο κέντρο μετεγκατάστασης στη γειτονική χώρα η συναντηση που είχε μαζί με το Δημήτρη Αβραμόπουλο με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είχε σκοπό τη συζήτηση των τελευταίων λεπτομερειών.

«Τα hotspots αξιολογούν τους ανθρώπους που χτυπούν την πόρτα των συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης. Γι αυτό ήρθαμε και σήμερα στην Ελλάδα. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε και τη συνθήκη Σέγκεν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβουργου και παράλληλα επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της ελληνικής κυβέρνηση με αυτή της Τουρκίας για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων.
Δηλώσεις Γιάννη Μουζάλα

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Δημήτρη Αβραμοπουλου για τις ενέργειες του στο ζήτημα ανέφερε: «Σήμερα υπήρξε μια σημαντική συνΑντηση. Δεσμευτήκαμε ότι θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας κι όλα τα hotspots θα είναι έτοιμα σε ένα μήνα. Θα θέλαμε παράλληλα να δοθεί μια πιο γρήγορη λύση στην οικονομική βοήθεια από την ευρωπαϊκή ένωση. Ευχαριστούμε τον κύριο ασελμπορν για τη φιλελληνική του στάση. Η. Επόμενη Τετάρτη αναμένεται να συναντηθώ και με τον Τούρκο ομόλογο μου προκειμένου να συζητήσουμε καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του προσφυγικού”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα