«Θα είμαστε παρόντες σε κάθε ενεργειακό δρώμενο»

Στο συνέδριο Capital+Vision που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr. μίλησε ο Γρηγόρης Στεργιούλης. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. εξήγησε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν τον όμιλο κορυφαίο στη χώρα μας.

Μίλησε για τα υγρά καύσιμα, τους υδρογονάνθρακες και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και έστειλε το μήνυμα λέγοντας πως “θα είμαστε παρόντες σε κάθε ενεργειακό δρώμενο”.

Δύο νούμερα

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, χρειαζόμαστε δύο νούμερα για να ξέρουμε τι έρχεται μπροστά μας, ότι ο κλάδος έχει μέλλον και μπορεί κάποιος να τον δει επενδυτικά. Πρώτο, τα επόμενα 30 χρόνια, τα υγρά καύσιμα δεν θα χάσουν τη σπουδαιότητά τους.

Παρότι βλέπουμε μείωση 13% στην κατανάλωση ενέργειας, συνολικά παγκόσμια θα έχουμε αύξηση 30% στα υγρά καύσιμα. Αναλλοίωτος θα παραμείνει ο τομέας των υγρών καυσίμων και γι’ αυτό πρέπει να διατεθούν κεφάλαια στην έρευνα υδρογονανθράκων, τόνισε.

Δεύτερον, μόνος τρόπος επιβίωσης του κλάδου διύλισης είναι η υψηλή παραγωγικότητα, σημείωσε ο CEO των ΕΛΠΕ, συμπληρώνοντας πως είναι σημαντικός ο κλάδος ενέργειας, καθώς συνολικά 1,2 δισ. άμεσα και 3,5 δισ. ευρώ αποδίδονται στο δημόσιο από την αγορά των υγρών καυσίμων. “Αν χαθούν αυτά, από τι θα αντικατασταθούν;” αναρωτήθηκε.

Για τα υγρά καύσιμα

Ειδικότερα για τον κλάδο των υγρών καυσίμων, ο κ. Στεργιούλης ανέφερε πως ο κλάδος απασχολεί 50.000 ανθρώπους, άμεσα και έμμεσα, ενώ ο μέσος όρος μισθών είναι ο ανώτερος στη χώρα μας. “Και δεν υπάρχει κινητικότητα. Κρατάμε τους ανθρώπους, εφαρμόζοντας καινοτόμες διαδικασίες, καθώς και υψηλή εκπαίδευση”.

Όσον αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ, ο διευθύνων των ΕΛΠΕ είπε: “Η χώρα συμμετέχει σε πολύ μεγάλα έργα. Και δεν είναι μόνο ο TAP, αλλά όλοι οι αγωγοί που θα κάνουν τη χώρα νότια πύλη εισόδου αερίου στην Ευρώπη. Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε όλα αυτά τα πρότζεκτ. Περιμένουμε τα market test και παρακολουθούμε με προσοχή όλες τις εξελίξεις. Οτιδήποτε κάνουμε θα γίνεται προσεκτικά, για να μη δημιουργούμε φρούδες εντυπώσεις”.

Για την ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου, ο κ. Στεργιούλης σημείωσε: “Η περιοχή της Μεσογείου έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία, ως ο δεύτερος ενεργειακός χώρος της Ευρώπης. Το LNG είναι το μέλλον, καθώς αυτήν τη στιγμή οι ΗΠΑ έχουν κατεβάσει την τιμή του σχιστολιθικού στα 7 δολάρια το βαρέλι, οπότε το LNG είναι ανταγωνιστικό του φυσικού αερίου”.

«Θα βιώσουμε επανάσταση στις ΑΠΕ»

“Θα βιώσουμε επανάσταση στις ΑΠΕ, με μεγαλύτερο πρόβλημα το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας.

Είναι το μέλλον μαζί με τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, που πρέπει να αποτελέσει ειδική μέριμνα για όλες τις εταιρείες, και θα εκσυγχρονίσει το κτιριακό πρόβλημα της χώρας”, πρόσθεσε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για τους υδρογονάνθρακες

Στο μέτωπο των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες, τόνισε πως “περιμένουμε τα αποτελέσματα στις αρχές 2019 για τον Πατραϊκό για να πεισθούμε ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο. Μεγάλο στοίχημα η νότια Πελοπόννησος και η Κρήτη, όπου δραστηριοποιούμαστε με μεγάλους partners, όπως η Total και η Exxon Mobil”.

«Αργός θάνατος το δώστε μου λεφτά από το κράτος για να επιβιώσω»

Προχωρώντας, ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε πως μεταρρύθμιση “σημαίνει κάτι άλλο από μειώσεις μισθών, σημαίνει προσαρμογή στην αγορά, να βγεις στην αγορά και να γίνεις καλύτερος από τον ανταγωνιστή σου”, ενώ χαρακτήρισε αργό θάνατο την τακτική “δώστε μου λεφτά από το κράτος για να επιβιώσω”.

“Ας ξεχάσουμε το μοντέλο ‘παίρνω λεφτά από την τράπεζα, βγάζω λεφτά στο εξωτερικό και μετά τα παρατάω’. Δεν χρειαζόμαστε ανέναες κρατικές ενισχύσεις.

Η υγιής επιχειρηματικότητα να μη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μη υγιή επιχειρηματικότητα στην αγορά”, κατέληξε συμπληρώνοντας: “Τα ΕΛΠΕ είναι ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας. Θα είμαστε παρόντες σε κάθε ενεργειακό δρώμενο”.

Συν-καινοτομία, κοινωνική ευαισθησία, υψηλή παραγωγικότητα: το τρίπτυχο της επιτυχίας των ΕΛΠΕ, κατέληξε ο κ. Στεργιούλης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα