Θα κυριαρχήσουν ο Μακρόν και η αποχή

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η αποχή αναμένεται να είναι οι νικητές στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών αύριο στην Γαλλία. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν θα πάει να ψηφίσει. Όσο γι’ αυτούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η πλειοψηφίας τους θα προτιμήσει τους υποψηφίους του κόμματος Μακρόν.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Odoxa η αποχή αναμένεται να αγγίξει το 48%.  Στην αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση το 2012, η αποχή ήταν 42,78% γι’ αυτό οι σχολιαστές μιλούν για ρεκόρ αποχής. Οι ίδιοι σχολιαστές αποδίδουν την τάση αυτή σε μια σχετική κούραση των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και από τη γενικευμένη πεποίθηση ότι “τα ζάρια έχουν πέσει” και είναι σίγουρη η πλατιά νίκη των υποψηφίων του Μακρόν.

Απόλυτη πλειοψηφία

Ο στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν για μια απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται ότι έχει όλες τις πιθανότητες να εκπληρωθεί, αφού όλες οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη, από 390 έως 427 έδρες (Ipsos Sopra Steria) στο σύνολο των 577 της γαλλικής Βουλής.

Έτσι στη Γαλλία, έχουν αρχίσει να μιλούν για “Μακρονμάνια” και για “παλιρροιακό κύμα” που κινδυνεύει να συντρίψει τα άλλα κόμματα, αφήνοντας σχεδόν άφωνη την αντιπολίτευση στη Βουλή.

Για τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του Κέντρου (UDI) οι προβλέψεις δίνουν από 95 έως 115 έδρες για δε το σοσιαλιστικό κόμμα (PS) από 22 έως 32 έδρες.

Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό παρ’ ότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.

Το θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με μια δόση απλής αναλογικής στην οποία έχει ήδη αναφερθεί ο Εμμανουέλ Μακρόν, είναι σίγουρο ότι επανέλθει στις συζητήσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα