«Θα πάρετε τη δόση, αλλά όχι την έξοδο στις αγορές»

Κλείνει την πόρτα της Ελλάδας σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Citi, κάτι που διατυμπανίζει εδώ και καιρό η ελληνική κυβέρνηση.

Η αμερικανική τράπεζα σε νέα της έκθεση εστίασε στο ζήτημα της χώρας μας και επικεντρώθηκε στα όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στη Handesblatt, ξεκαθαρίζοντας ότι η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ εξασφαλίζει μεν τη δόση αλλά όχι την έξοδο στις αγορές ενώ η τράπεζα μιλά ξανά για νέο μνημόνιο προσεχώς.

Το πιθανότερο είναι ότι θα άρει το αδιέξοδο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσει την έλλειψη «διαύγειας» αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους, σχολιάζει η Citi.

Αυτή η «έλλειψη διαύγειας» θα παραμείνει και αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες επιστροφής στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και θα αυξήσει τις πιθανότητες για ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, προσθέτει.

Το ΔΝΤ προσφέρει διέξοδο από το αδιέξοδο του ελληνικού προγράμματος, σημειώνει ακόμα η Citi, προσθέτοντας πως το Ταμείο προτείνει μία συμφωνία. Θα παραμείνει στο πρόγραμμα, όπως θέλει η Γερμανία, αλλά δεν θα προβεί σε εκταμιεύσεις μέχρι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να διευκρινιστούν από τους πιστωτές της ΕΕ, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως επισημαίνει η Citi, ο συμβιβασμός αυτός θα επιτρέψει στο Eurogroup να εγκρίνει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί μόνο μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις 15 Ιουνίου, η οποία θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμα και, εάν δεν συμφωνηθεί, θα το ζήτημα θα μεταφερθεί στους ηγέτες της ΕΕ που στη Σύνοδο της 22-23 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα