“Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις”

Στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο Νίκος Βούτσης , ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών στη μνήμη των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, 72 χρόνια μετά από τη σφαγή του Διστόμου.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «η ζωντανή μνήμη αυτού του έθνους, του λαού μας, δεν μπορεί παρά να ζητάει δικαίωση στο όνομα αυτών των συμπολιτών μας, αρκετοί από τους οποίους ήταν μόλις γεννημένοι, χωρίς ονόματα, άλλοι μικρά παιδιά, μεγάλοι, ολόκληρες οικογένειες».

Συμπλήρωσε επίσης ότι η Βουλή εργάζεται εδώ και τρεις περιόδους με Ειδική Επιτροπή για το θέμα των Γερμανικών Επανορθώσεων. Όπως είπε, βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης του πορίσματος και μιας «πολιτικής εξόρμησης» στην Ευρώπη, ώστε νομικά, θεσμικά, ηθικά και πολιτικά να μείνουν ζωντανά τα αιτήματα. «Είναι ενεργές αυτές οι διεκδικήσεις και εργαζόμαστε ώστε να δικαιωθούν», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τόνισε ότι «ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι πάντα επίκαιρος και οι νεκροί του Διστόμου είναι πάντα ζωντανοί στην ψυχή μας, για να μας θυμίζουν το αληθινό του πρόσωπο. Η δικαστική δικαίωση των θυμάτων του φασισμού δεν είναι στενά οικονομικού χαρακτήρα, αλλά πολιτική, ιστορική και ηθική υποχρέωση της Γερμανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τότε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα