Θα ψηφίσουν τα μέτρα ο… ΣΥΡΙΖΑ να χαλάσει!

ΜΟΝΟ ΜΕ ΘΑΥΜΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ήδη από την Δευτέρα το βράδυ, οικονομικοί κύκλοι διέρρεαν πως η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα. «Εκλογές πριν το τέλος της εβδομάδας» έλεγαν χαρακτηριστικά. Η πληροφορία όμως δεν επιβεβαιωνόταν από πουθενά. «Μακάρι αλλά δεν προκύπτει από κάπου» σχολίαζε στην «Α» κορυφαίο στέλεχος και πρώην υπουργός της ΝΔ. «Δεν έχουμε χρόνο για εκλογές» απάνταγε κοφτά κυβερνητικός παράγοντας. Και είναι ίσως από τις φορές εκείνες όπου ο καπνός ήταν ψεύτικος…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Θα τρέχουμε την Παρασκευή;». Το ερώτημά μας ξάφνιασε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. «Όχι περισσότερο από κάθε άλλη μέρα εκτός και αν καταλήξει ο Ευκλείδης (σ.σ. Τσακαλώτος) στην τηλεδιάσκεψη. Δεν αποκλείεται να κλείσουμε στα πάντα εκτός από τα εργασιακά. Να ναι καλά το ΔΝΤ». «Δηλαδή δεν θα γίνει κουβέντα για εκλογές;» επιμείναμε. «Κακοήθεια κέντρων που στοχεύουν σε χρηματιστηριακά παιχνίδια» απάντησε.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του γραφείου του Πρωθυπουργού με το Reuters. Το Μαξίμου ζητούσε διάψευση μιας και το διεθνές πρακτορείο δεν είχε να προσκομίσει αποδείξεις των όσων έγραφε. Από την πλευρά του Reuters απέδωσαν την πληροφορία σε πρωτοβουλία ανεξάρτητου χρηματιστή-μπλόγκερ. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αντίστοιχα δημοσιεύματα έχουν ασκήσει πιέσεις σε κρίσιμες στιγμές των διαπραγματεύσεων. Συνέβη και με προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επειδή όμως ο λαός λέει ότι καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει, προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε την πηγή του. Μάταια.

«Να ακούς τον Ευκλείδη. Δεν κρύβεται. Δεν μπορεί να το κάνει. Το είπε δημόσια. Τα μέτρα τα δύσκολα είναι δεδομένα. Αυτά θα ψηφίσουμε. Ο αγώνας γίνεται για τα εύκολα, τα αντιμέτρα αν τα καταφέρουμε» εξηγεί σύμβουλος του πρωθυπουργού. «Και αν δεν τα καταφέρετε; Μήπως τότε οι εκλογές θα ήταν μια λύση;» ρωτήσαμε. «Αν δεν τα καταφέρουμε θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Δεν γίνεται διαφορετικά. Και οι εκλογές δεν είναι λύση. Είναι φυγή. Δεν έχουμε αποτύχει για να τραπούμε σε φυγή. Και όχι μόνο αυτό. Αν αυριο προκυρήξουμε εκλογές, τινάζουμε τα πάντα στον αέρα. Η οικονομία θα βυθιστεί, οι τράπεζες θα χτυπήσουν κόκκινο, τα γεράκια ή καλύτερα κοράκια θα επιχειρήσουν χτύπημα. Δεν έχει η χώρα τέτοια πολυτέλεια. Τα μέτρα, στην καλύτερη δυνατόν εκδοχή τους, θα ψηφιστούν από εμάς. Γιατί διαφορετικά οι επόμενοι θα αναγκαστούν να πάρουν πολύ πιο σκληρά. Και θα κατηγορούν εμάς για αυτό. Και μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και να αναλάβουν δράση θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Για εμάς είναι μονόδρομος. Και η πιθανή λοιπόν αποτυχία δική μας θα είναι» ξεκαθαρίζει.

Ο στόχος της κυβέρνησης

Που όμως στοχεύει η κυβέρνηση; Η μάχη που σήμερα δίνεται είναι για τα εργασιακά και μόνο. Να μείνουν εκτός συμφωνίας και να μπουν στην αμέσως επόμενη. Μόνο που το ΔΝΤ τα θέλει όλα εδώ και τώρα. Τα εργασιακά είναι και το σημείο εκείνο που θορυβεί τις ΚΟ που συναποτελούν την δύναμη της κυβέρνησης. Και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέχρι τη Δευτέρα που είναι το Eurogroup θα έχουν κλείσει όλα τα θέματα -εκτός ίσως από ένα που όμως δεν το κατονόμασε αλλά είναι κοινό μυστικό πως πρόκειται για τα εργασιακά– που είναι να κλειστούν από τα τεχνικά κλιμάκια και από τους υπουργούς. Ειδικότερα, είπε πως «χθες και σήμερα γίνονται με τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μια ομάδα είναι αυτή που εργάζεται για το θέμα των συντάξεων, η άλλη είναι για τα καλά ας πούμε μέτρα κ.λπ. Προσπαθούμε να κλείσουμε όλα όσα πιο πολλά μπορούμε ώστε να πάμε στο Eurogroup».

Στην ενημέρωση που είχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία της διαπραγμάτευσης, η παγωμάρα στην αίθουσα ήταν εύκολα αντιληπτη. Οι αντιδράσεις όμως περιορισμένες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση αν και πλέον όλα δείχνουν πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο ως θαύμα πριν από τα τέλη του Απριλίου. Το ζήτημα για την κυβέρνηση δεν είναι η αξιολόγηση αλλά η ποσοτική χαλάρωση που θα ακολουθήσει.

«Μετά είναι όλα στο χέρι μας. Αν μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και πετύχουμε τους στόχους, παίρνουμε εισιτήριο για την έξοδο στις αγορές το 2018. Καταλαβαίνετε πως εφόσον αυτό συμβεί τότε, κανείς δεν θα μπορεί να μιλά για αποτυχία. Και τότε η ευελιξία για την κυβέρνηση θα είναι μεγαλύτερη» εξηγεί πηγή του υπουργείου Οικονομικών συμπληρώνοντας πως κάθε άλλη εξέλιξη αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφική.

 

Δύσκολος μήνας ο Απρίλιος

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης «είναι εφικτή η τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) σε μικρό χρονικό διάστημα».

Οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών θα συνεχιστούν έως το Eurogroup της Δευτέρας, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, υποστήριξε. Τόνισε, δε, ότι όσο πιο κοντά φτάσουμε προς τη συμφωνία, τόσο το καλύτερο για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Eurogroup, το οποίο θα αποτιμήσει την κατάσταση.

Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να υπάρξει μία συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης απάντησε ότι ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά και επειδή θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν εν μέρει το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup και έχει να κάνει με τα επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, αλλά και με τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα