Θεατρικός χειμώνας για όλα τα γούστα

Έργα από το κλασικό ρεπερτόριο, σύγχρονα κείμενα από όλες  τις γωνιές του πλανήτη, νεοελληνική δραματουργία, δραματοποιημένη λογοτεχνία, μοντέρνες προτάσεις αλλά και πειραματισμοί  επιχειρούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού σε μια κούρσα που  αναμένεται πολύ δύσκολη, όχι μόνο εξαιτίας της πληθώρας των παραγωγών που αναμένεται πως θα ξεπεράσουν τις 1.500,  άλλα και των  εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συγκυριών.

Ο θεατρικός χειμώνας κρύβει πολλές εκπλήξεις και αξίζει τον κόπο να δούμε ορισμένες από τις παραστάσεις που ελπίζουν ότι θα προσελκύσουν το φιλοθεάμον κοινό.

Εθνικό Θέατρο

Ο  νεαρός Δημήτρης Καραντζάς φέτος θα συνεργαστεί και πάλι με το Εθνικό Θέατρο στην Κεντρική Σκηνή,  παρουσιάζοντας  τη «Δωδέκατη νύχτα»  του Σαίξπηρ,  ίσως την πιο σκοτεινή κωμωδία του Άγγλου ποιητή, ενώ  θα επιστρέψει και στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής με το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ  «Πλατεία ηρώων». Στους πρωταγωνιστικούς  ρόλους θα δούμε την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τη Μαρία Σκουλά και  τον Χρήστο Στέργιογλου. 

* Στην Κεντρική Σκηνή  του Εθνικού, ο Αντώνης Αντύπας επανέρχεται στα θεατρικά πράγματα με Ευγένιο Ο’ Νηλ και το έργο «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», ενώ ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί το έργο του  Πολωνού Ταντέους Σλαμποντζιάνεκ  «Η τάξη μας», έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2015-2016 από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανό .

* Όσον αφορά στη Νέα Σκηνή του πρώτου θεάτρου της χώρας, ο κινηματογραφιστής Γιάννης Οικονομίδης μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του Βαγγέλη Μουρίκη εμπνέονται από  τη  «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου και επιχειρούν μια ανατομία της σύγχρονης πατριαρχικής οικογένειας σε μια μοντέρνα εκδοχή της τραγικής ιστορίας.

* Στη Νέα Σκηνή και η Λιλλύ Μελεμέ, συνεργάτης τους Στάθη Λιβαθινού από τα χρόνια της Πειραματικής, θα σκηνοθετήσει  τον  «Εξηνταβελόνη» του Κωνσταντίνου Οικονόμου – μια  ελληνική μεταφορά του μολιερικού  «Φιλάργυρου» , ενώ για πρώτη φορά  θα παρουσιαστεί ο «Θερισμός»  του Δημήτρη Δημητριάδη, από τον Δημήτρη Τάρλοου, που εγκαινιάζει τη συνεργασία με το Εθνικό ως σκηνοθέτης.

Από τον Φεβρουάριο στην Αγίου Κωνσταντίνου ξεκινάει κι ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία, όπου τέσσερις σκηνοθέτες- Βασίλης Νικολαΐδης, Υρώ Μανέ, Ελεάννα Τσίχλη και Κωστής Παπακωνσταντίνου– θα μας συστήσουν έργα  νέων Ελλήνων συγγραφέων. Παράλληλα   θα αρχίσει και η συνεργασία του Εθνικού με το Θέατρο Τέχνης, όπου θα ανέβει σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου το πρώτο μέρος της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα  «Ακυβέρνητες πολιτείες» .

Σαιξπηρικός Χαραλαμπόπουλος…

Στο Θέατρο Βρετάνια επιστρέφει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Κακλέα, πρωταγωνιστώντας στο « Ημέρωμα της Στρίγγλας»  του  Σαίξπηρ  με την Μαρία Ναυπλιώτου στο ρόλο της Κατερίνας.  Ο σκηνοθέτης όμως φαίνεται πως επιμένει σαιξπηρικά, αφού πρόκειται να ανεβάσει και τον «Άμλετ» στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη στο ρόλο του μελαγχολικού πρίγκιπα της Δανίας.

Τρεις σκηνοθεσίες δια χειρός Κιμούλη

Ο Γιώργος Κιμούλης θα υπογράφει άλλες τρεις σκηνοθεσίες. Η πρώτη είναι οι «Επικίνδυνες Σχέσεις» του Λακλό στο θέατρο Άλμα με τον ίδιο να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο,  έχοντας στο πλάι του την Εβελίνα Παπούλια, την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, αλλά και την Μάρω Κοντού. Στο θέατρο Παλλάς, πρόκειται να ανεβάσει ένα μιούζικαλ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της Τζένης Βάνου με την Φωτεινή Δάρρα στον ομώνυμο ρόλο, ενώ στο Από μηχανής θέατρο του Άκη Βλουτή θα σκηνοθετήσει τον ίδιο και την Νίκη Παλληκαράκη στο εμβληματικό  «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» του Έντουαρντ Άλμπι.

Νέα άπαιχτη κωμωδία με Αθερίδη – Καρύδη 

Ο Θοδωρής Αθερίδης και η Σμαράγδα Καρύδη θα είναι οι πρωταγωνιστές της νέας άπαιχτης, κωμωδίας με τίτλο «Το Ψέμα» του Γάλλου συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ. Το έργο θα ανέβει από τον Οκτώβριο στο Μικρό Παλλάς. Μαζί τους επί σκηνής ο Κωνσταντίνος Κάππας και η Μυρτώ Αλικάκη.
Εξάλλου, στο θέατρο Μουσούρη ο Πέτρος Φιλιππίδης την πρώτη περίοδο θα συμπράξει με τη σπουδαία Λυδία Κονιόρδου στο έργο του Αλεξάντρ Γκέλμαν  «Και τώρα οι δυο μας» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, ενώ τη δεύτερη περίοδο και πάλι σε σκηνοθεσία Κιμούλη  θα δούμε τον αριστουργηματικό «Αμερικανικό Βούβαλο»  του Ντέιβιντ Μάμετ με τους Φιλιππίδη, Μπέζο και τον Ορφέα Αυγουστίδη.

Οι επιλογές, όμως, του κοινού που αγαπά το θέατρο δεν σταματούν εδώ:

# Στο θέατρο Πάνθεον θα δούμε  την  εκδοχή του πάντα ανατρεπτικού Δημήτρη Λιγνάδη πάνω στο « Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Σαίξπηρ, αλλά και  την « Ωραία μου Κυρία»  του Μπέρναντ Σω σε διασκευή και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα με την Δήμητρα Ματσούκα στο ρόλο της Ελίζας και τον Κώστα Κόκλα. Μαζί τους και η  Μάρθα Βούρτση, που επιστρέφει στη σκηνή μετά από μια μεγάλη απουσία.

# Ο Δημήτρης Τάρλοου στο θέατρο Πορεία θα συνεχίσει με τη « Μεγάλη Χίμαιρα» του παππού του Μ. Καραγάτση, μια παράσταση που έχει σαρώσει τα βραβεία, αλλά και τις  «Τρεις αδερφές» του Α. Τσέχωφ. Στο ίδιο θέατρο θα φιλοξενηθεί και η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά, που επέλεξε μια κωμωδία του Ευγένιου Λαμπίς τους «Τρισευτυχισμένους»,  με τους Χρήστο Λούλη, Δημήτρη Τάρλοου, Λένα Παπαληγούρα, Λαέρτη Μαλκότση, Άγγελο Παπαδημητρίου, Άλκηστη Πουλοπούλου και Ιωάννα Κολλιοπούλου.

# Η Ελένη Ράντου επιστρέφει μετά από δύο χρόνια στο Θέατρο Διάνακαι συνεργάζεται εκ νέου με τον Σταμάτη Φασουλή στο έργο «Με μια ανάσα» της Ζίνι Χάρις, που περιγράφει την  οδύσσεια δύο γυναικών σε μια Ευρώπη που καταρρέει.  Μαζί της η Ελένη Ουζουνίδου. Τον Φεβρουάριο ο Σταμάτης Φασουλής θα βρεθεί στον Ελληνικό Κόσμο, διασκευάζοντας  το μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη  «Νίκη», με έναν λαμπερό θίασο ηθοποιών ανάμεσα στους οποίους η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Στέλιος Μάινας, ο Μάξιμος Μουμούρης, η Ευγενία Δημητροπούλου, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης κ.α

# Ο Αιμίλιος Χειλάκης εγκαταλείπει το  θέατρο Κιβωτός και μετακομίζει στο θέατρο Τζένη Καρέζη με τον  «Ταρτούφο» του Μολιέρου , που συνσκηνοθέτησε με τον Μανώλη Δούνια. Μαζί του η Αθηνά Μαξίμου, ο Άλκης Κούρκουλος και η Ράνια Οικονομίδου.

# Η Κάτια Δανδουλάκη επιστρέφει στους μεγάλους ρόλους φέτος. Έτσι  φέτος επέλεξε να συνεργαστεί  με τη σκηνοθέτη Νικαίτη Κοντούρη στο  «Γλυκό πουλί της νιότης»  του Τένεσι Ουίλλιαμς.

# Ο Σπύρος Παπαδόπουλος παραμένει στο θέατρο Κάππα, όπου θα σκηνοθετήσει και θα παίξει στο « Δείπνο ηλιθίων» μαζί με τους Τάκη Παπαματθαίου, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Βασίλη Ρίσβα

# Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος δεν εγκαταλείπει τη θεατρική του στέγη, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, όπου πέρα από το « Δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν που συνυπογράφει με τον Παντελή Δεντάκη και συνεχίζεται από πέρσι, θα δούμε και την  «Λαμπεντούζα» του Άντερς Λουστγκάρτεν, με τους Αργύρη Ξάφη και τη νεαρή Χαρά-Μάτα Γιαννάτου. Στον Νέο Κόσμο,  επίσης,  ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου,  ενώνουν τις δυνάμεις τους στην ξέφρενη κωμωδία «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς.

# Στη δεύτερη σκηνή του θεάτρου Άλμα η Πέμυ Ζούνη θα σκηνοθετήσει την Ελένη Καστάνη στο μονόλογο της  «Σίρλευ Βαλεντάιν» του Γ. Ράσελ, σε διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα.

# Ο Δημήτρης Καταλειφός και πάλι θα βρεθεί στο  θέατρο Εμπορικόν,  αυτή τη φορά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μόσχου, πρωταγωνιστώντας στο έργο- ορόσημο του διασήμου αμερικανού συγγραφέα   Άρθουρ Μίλλερ  «Ήταν όλοι τους παιδιά μου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα