“Θερίζει” η γρίπη: Εννέα νεκροί λόγω επιπλοκών από τον ιό

“Θερίζει” η  γρίπη στην Ελλάδα αφού εννέα θάνατοι έχουν καταγραφεί  μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα λόγω επιπλοκών από τον ιό ενώ 35 άτομα έχει χρειαστεί να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παράλληλα, έως και τις 4 Φεβρουαρίου, τα καταγεγραμμένα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας έχουν φτάσει πλέον τα 1.463, σχεδόν 100 νέα κρούσματα μέσα σε τρία 24ωρα.

Αναλυτικά, την εβδομάδα 29 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 178 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 142 από νοσοκομεία και 36 από ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία. Τα 51 ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα έξι ήταν τύπου Α και τα 45 ήταν τύπου Β.

Επίσης, καταγράφηκαν 35 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 34 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα τρία. Πρόκειται για 21 άνδρες και 13 γυναίκες, από 3 έως 81 ετών.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά εννέα θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι οκτώ θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα που απεβίωσαν δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Πρόκειται για 7 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 39 έως 87 έτη.

«Με βάση τα ανωτέρω, η χώρα παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Επικρατούντες υπότυποι μέχρι τώρα είναι ο Β και ο A (H1N1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη», υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τη μηνιαία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και τις 4 Φεβρουαρίου, τα καταγεγραμμένα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας έχουν φτάσει πλέον τα 1.463, ενώ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου είχαν δηλωθεί 1362.

Η συχνότητα των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι αυξημένη κυρίως στη Νότια Ελλάδα, όπως συνέβαινε εξαρχής, ενώ η επιδημία ιλαράς αφορά κυρίως σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25 – 44 ετών από τον γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι από ιλαρά. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος, έναν 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα