Θερμό χειροκρότημα για τον Οθέλλο

Ο αριστουργηματικός Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι παρουσιάστηκε σε μια εντυπωσιακή παραγωγή όπου το θέαμα ήταν υψηλής αισθητικής και το ακρόαμα διεθνούς επιπέδου. Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής είχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Μύρωνας Μιχαηλίδης, ενώ τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπέγραψε ο Γιάννης Κόκκος.

Η συγκλονιστική όπερα του Βέρντι ακολουθεί την αφήγηση του ομώνυμου σαιξπηρικού έργου, αποδίδοντας την ιστορία του πρωταγωνιστικού ήρωα με μουσική εκρηκτικής δύναμης και υποδειγματική οικονομία εκφραστικών μέσων: μία και μόνον μουσική φράση αρκεί προκειμένου να σκιαγραφήσει τον ηρωισμό και την εκρηκτική δύναμη του Οθέλλου, το άσβεστο μίσος του Ιάγου, την αγνότητα και την καλοπιστία της Δυσδαιμόνας. Λίγα μουσικά μέτρα αποδίδουν με τρομακτική δύναμη την καταιγίδα που μαίνεται στη θάλασσα, ταυτόχρονα και στην ψυχή του κεντρικού ήρωα που θα καταποντιστεί από το βάθρο της δόξας του, παραδομένος στο ένστικτο της ζήλειας του.

O σπουδαίος, διεθνώς καταξιωμένος, Έλληνας σκηνοθέτης της όπερας Γιάννης Κόκκος, (ο οποίος εκτός από την σκηνοθεσία υπέγραψε τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής) δημιούργησε έναν σκηνικό “κόσμο” που καταρρέει σε συνθήκες χάους, για να περιγράψει την άρρωστη ζήλια του Ιάγου, την πτώση του Οθέλλου και την άδικη μοίρα της Δυσδαιμόνας. Οι τρεις πρωταγωνιστές έλαμψαν στην σκηνή του Ηρώδειου αφήνοντας θετικότατες εντυπώσεις με κορυφαία την καταξιωμένη Ελληνίδα σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου, η οποία αποθεώθηκε από το κοινό. Έκλεψαν τις εντυπώσεις, στο ρόλο του Οθέλλου ο Αντονέλλο Παλόμπι και του Ιάγου ο Γκεόργκε Γκαγκνίτζε. Το καστ συμπλήρωσαν καταξιωμένοι Έλληνες μονωδοί όπως οι Δημήτρης Φλεμοτόμος, Τάσος Αποστόλου, Αντιγόνη Παπούλκα κ.α.

Ο Μύρων Μιχαηλίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, είχε την ευθύνη για το μουσικό αποτέλεσμα, το οποίο κατά γενική ομολογία ήταν υψηλότατου επιπέδου. Η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ σημείωσαν εξαιρετική απόδοση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα