Θηλιά στο λαιμό ιδιοκτητών ακινήτων οι υπέρογκοι φόροι

Η οικονομική κρίση “γονάτισε”  νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα ενώ  σφίγγει ολοένα και περισσότερο η “θηλιά” στο λαιμό των  ιδιοκτητών ακινήτων από τους υπέρογκους φόρους που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα, την ώρα που όσοι ενοικιάζουν σπίτια ή καταστήματα είναι αντιμέτωποι ή με μεγάλες καθυστερήσεις ενοικίων ή και με μη καταβολή τους.

Αυτό αποκαλύπτει η Πανελλαδική έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH για την ΠΟΜΙΔΑ που αφορά την «Ιδιοκτησία και τα εισοδήματα από τα ακίνητα» και παρουσιάζει το protothema.gr.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών δυσκολεύεται να πληρώσει τους φόρους των ακινήτων. Μόλις το 21,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα μπορέσει να τον εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο ενώ το 25,4 αναφέρει ότι δεν θα μπορέσει, το 38,3 ότι θα δυσκολευθεί και το 14,7% δεν γνωρίζει και δεν απαντά.

Στην πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων εισπράττουν με καθυστέρηση τα ενοίκια και ένα σημαντικό ποσοστό δεν τα εισπράττει καθόλου.Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών έχει προχωρήσει σε μειώσεις των ενοικίων προσχωρώντας στη λογική καλύτερα λιγότερα και να εισπράττονται.Το 76% την τελευταία τριετία έχουν κάνει μείωση ενοικίου.

Το 30,2% σκοπεύει να πουλήσει κάποιο ακίνητο την επόμενη διετία ενώ το 76,4 δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά κάποιου ακινήτου την επόμενη διετία.

Ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί βάρος που απειλεί ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό ιδιοκτητών με απώλεια της περιουσίας ή εκποίηση σε τιμές χαμηλότερες των αντικειμενικών αξιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, από την έρευνα διαφαίνεται έντονα η αίσθηση της αδικίας, καθώς οι φόροι επί των ακινήτων θεωρούνται άδικοι φόροι. Το 76,8 % θεωρεί μάλλον άδικους και άδικους τους φόρους επί των ακινήτων, ενώ το 63,3 των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι ζημιογόνο να διαθέτει κάποιος ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία και να την διαθέτει για ενοικίαση.

Τέλος, μια μακροχρόνια τάση της ελληνικής κοινωνίας να εκτιμά περισσότερο τις επενδύσεις σε αστικά ακίνητα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα) φαίνεται να αντιστρέφεται υπέρ των επενδύσεων σε τουριστικές περιοχές.

Διαβάστε εδώ την Πανελλαδική Έρευνα της ΠΟΜΙΔΑ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα