Θρηνεί το Πολεμικό Ναυτικό – Νεκροί τρεις χειριστές από πτώση ελικοπτέρου

Θρηνούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα  το Πολεμικό Ναυτικό από τη πτώση του ελικοπτέρου Agusta Bell στο νησί Κίναρος στο οποίο επέβαιναν τρεις χειριστές που σκοτώθηκαν ακαριαία. 

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 02.45 στην περιοχή της Κινάρου μεταξύ Αστυπάλαιας και Καλύμνου, ενώ το ελικόπτερο με 3μελές πλήρωμα, κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και χειριστής ηλεκτρικών οργάνων, μετείχε στην άσκηση «Αστραπή» και είχε απογειωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Η αρχική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα.

Τώρα οι έρευνες θα δείξουν τι συνέβη και έπεσε το ελικόπτερο, αφού πρόκειται για ένα από τα καλύτερα πτητικά μέσα, τα οποία έχοντας μέχρι τώρα συμμετάσχει επιτυχώς σε πλειάδα επιχειρήσεων και αποστολών.

Οπως αναφέρει και η ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού η 1η Μοίρα Ελικοπτέρων του Πολεμικού ναυτικού διαθέτει 8 Ε/Π ΑΒ 212 ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Αυτοί είναι οι τρεις χειριστές του ελικοπτέρου

Χειριστές του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε στις 02:45 στη νήσοΚίναρο ήταν οι ανθυποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης) Πανανάς Κωνσταντίνος(συγκυβερνήτης), ενώ μηχανικός του ελικοπτέρου ήταν ο ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος.

Το ελικόπτερο τύπου AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς”.

Οι τρεις χειριστές δεν πρόλαβαν καν να ενεργοποιήσουν το σύστημα εντοπισμού του ελικοπτέρου.

 

Σε επίσημη ενημέρωση για τη συντριβή του ελικοπτέρου προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παρά τις πληροφορίες που μεταδόθηκανγια την τύχη των αξιωματικών, από την Κρατική Τηλεόραση και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι επίσημα οι τρεις αξιωματικοί ο κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανας και ο μηχανικός Ελευθέριος Ευαγγέλου, είναι αγνοούμενοι και οι έρευνες συνεχίζονται.

Ωστόσο από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν συντρίμμια, αλλά όχι σοροί των τριών μελών του πληρώματος ελικοπτέρου που κατέπεσε στην περιοχή της Κινάρου. Πάντως από το υπουργείο Άμυνας τονίστηκε ότι δεν θέλουν να δώσουν ελπίδες για την τύχη των τριών ανδρών.

Τα χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου

Το Ε/Π AB212 έχει κατασκευαστεί από την εταιρία Agusta, έχει δυο κινητήρες, διπτέρυγο κύριο στροφείο, Dipping Sonar, Radar, FLIR, αυτόματο σύστημα σταθεροποίησης πτήσης (ASE),αυτόματο σύστημα σταθεροποίησης σε αιώρηση(AATH) , βαρούλκο ανέλκυσης (Hoist) ,πρότυπο τακτικό σύστημα OCTOPUS κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από προσωπικό ΜΕΝ 1. Βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος μετάδοσης εικόνας επιφανείας(DATALINK),επίσης κατασκευασμένο από προσωπικό ΜΕΝ 1.

Που επιχειρεί, οι αποστολές

Το Ε/Π ΑΒ 212 επιχειρεί από πολεμικά πλοία ή βάσεις ξηράς και μπορεί να φέρει μέχρι 2 τορπίλες MK46 και 1 πυροβόλο MG-3.

Οι κύριες αποστολές που αναλαμβάνει, είναι εναντίον υποβρυχίων στόχων (ASW) (εντοπισμός και προσβολή),εναντίον στόχων επιφανείας (ASuW) (εντοπισμός και προσβολή), και επιτήρηση επιφανείας. Επιπλέον, αναλαμβάνει αποστολές έρευνας και διάσωσης (SAR), μεταφοράς εξωτερικών φορτίων (VERTREP) και ειδικών επιχειρήσεων (ταχεία καταρρίχηση ανδρών Υ/κτ, ρίψη αλεξιπτωτιστών, κλπ.).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα