Ιράκ: Επιτυχημένη εκστρατεία UNICEF κατά πολιομυελίτιδας εν μέσω πολέμου

Εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, το Ιράκ εφαρμόζει με επιτυχία την εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας, η οποία υποστηρίζεται από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

Μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού πολιομυελίτιδας σε ολόκληρο το Ιράκ νωρίτερα αυτό το μήνα, κατάφερε να φτάσει σε 3,75 από τα 4 εκατομμύρια παιδιά κάτω από την ηλικία των 5 ετών, παρά τη συνεχιζόμενη βία που σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η πενθήμερη εκστρατεία μεταξύ 10 και 14 Αυγούστου διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας του Ιράκ με την υποστήριξη της UNICEF και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και ήταν μέρος της εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της επανεμφάνισης του ιού της πολιομυελίτιδας στο Ιράκ, νωρίτερα αυτό το έτος. Η εκστρατεία αυτή, έρχεται σε μια στιγμή που ο αριθμός των εκτοπισμένων παιδιών συνεχίζει να αυξάνεται σε καθημερινή βάση. Περίπου 65.000 εσωτερικά εκτοπισμένα παιδιά εμβολιάστηκαν στην κουρδική περιοχή Duhok και μόνο.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας», είπε ο Εκπρόσωπος της UNICEF στο Ιράκ, Δρ Marzio Babille. Και πρόσθεσε: «Η δέσμευση των υγειονομικών εργαζομένων που εμπλέκονται – συχνά εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες – είναι πραγματικά αξιέπαινη».

Η εκστρατεία, η οποία είχε ως στόχο να προσεγγιστούν τα παιδιά στις 14 Διευθύνσεις Υγείας σε 12 Ιρακινές επαρχίες, πήρε το χαρακτήρα πρόκλησης, μετά την εσωτερική μετατόπιση σχεδόν 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων από την αρχή του έτους, εκ των οποίων οι μισοί εκτιμάται ότι είναι παιδιά. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν προ-τοποθετημένα αποθέματα του εμβολίου, καθώς και άλλες προμήθειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα υψηλό αριθμό των παιδιών που θα προσεγγίζονταν.

«Σε μια χώρα που διέρχεται τη μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την άλλη, μια επιτυχημένη και ευρεία εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της πολιομυελίτιδας, μας κάνει να ελπίζουμε ότι το ανθρωπιστικό έργο μπορεί να επιτύχει τους στόχους του», είπε ο Δρ Syed Jaffar Hussain, Εκπρόσωπος της ΠΟΥ στο Ιράκ.

Η επιβεβαίωση δύο περιπτώσεων πολιομυελίτιδας στο Ιράκ τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ολοκλήρωσε μια περίοδο 14 ετών κατά την οποία η χώρα παρέμεινε χωρίς νέα κρούσματα της ασθένειας. Εξαιτίας του σχετικά υψηλού αριθμούν των μη εμβολιασμένων παιδιών λόγω των δυσκολιών στην προσέγγιση των ίδιων και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα στις φτωχογειτονιές και τις ζώνες συγκρούσεων, οι ειδικοί λένε ότι το Ιράκ έχει γίνει πλέον ευάλωτο σε ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα της επικίνδυνης και θανατηφόρας ασθένειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα