Ιράκ: Οι δυσκολίες μετά το «τέλος του πολέμου» με το Ισλαμικό Κράτος

Το «τέλος του πολέμου» με το Ισλαμικό Κράτος, που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Ιράκ, βρίσκει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα με νέα προβλήματα, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).

Ο Γιαν Έγκελαντ προειδοποίησε ότι τα μέλη του διεθνούς συνασπισμού που βοήθησαν τη Βαγδάτη στον τριετή της πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, ίσως πλέον μειώσουν δραστικά τον προϋπολογισμό τους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Ιράκ εξαιτίας της βίας που συνδέεται με τον ISIS δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους. Η διαμάχη μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και των Κούρδων μετά το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν προκάλεσε νέο κύμα εκτοπισμών.

«Νέοι πολιτικά, πολιτιστικά και δογματικά χάσματα φαίνεται να δημιουργούνται», επεσήμανε ο Έγκελαντ και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί διαχωρισμοί στο Ιράκ. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα εμπόδια και σίγουρα όχι περισσότερη βία». Να σημειώσουμε πως το NRC είναι υπεύθυνο για μια από τις μεγαλύτερες ξένες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στο Ιράκ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα