Ισπανία και Πολωνία «ξύπνησαν» την Ιταλία

Στις ισπανικές και τις πολωνικές εκλογές, αλλά και στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Ο Ρέντσι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rtv 38 δήλωσε ότι «οι άνεμοι της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πολωνίας δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, και εγώ ελπίζω η Ιταλία να φέρει, να στηρίξει δυνατά την φωνή αυτή, υπέρ της αλλαγής της Ευρώπης»
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή 23 εκατομμύρια Ιταλοί θα κληθούν στις κάλπες για την ανανέωση επτά περιφερειακών συμβουλίων και πάνω από 700 δήμων της χώρας οπότε η ανησυχία του πρωθυπουργού της χώρας είναι έκδηλη.
Ολα αυτά μετά τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ισπανία και επιβεβαιώνουν την έναρξη μιας νέας πολιτικής εποχής στην Ισπανία, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια ηγεμονίας του Λαϊκού Κόμματος. Το τελευταίο χάνει τη μεγαλύτερη θεσμική εξουσία που απέκτησε ποτέ ένα κόμμα στη δημοκρατία. Είναι αλήθεια ότι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, με μικρή διαφορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η παραμονή του όμως στην κεφαλή των πόλεων που ήλεγχε και των περισσοτέρων αυτόνομων κοινοτήτων δεν εξαρτάται πλέον από αυτό, αλλά από την ικανότητα των δυνάμεων της Αριστεράς να συγκροτήσουν συμμαχίες.
Οι σοσιαλιστές, από την πλευρά τους, μπορούν να είναι ικανοποιημένοι από τα ποσοστά τους, έστω και αν είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν τον δρόμο της ανανέωσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παραμένουν μια σοβαρή εναλλακτική λύση έναντι της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Από την άποψη αυτή, επισημαίνει σε κύριο άρθρο της η El Pais, ο δικομματισμός παύει να καθορίζει την πολιτική ζωή της Ισπανίας, καθώς τα κόμματα Podemos και Ciudadanos κερδίζουν μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που είχαν μέχρι σήμερα η Ενωμένη Αριστερά και το κόμμα «Ενωση, Πρόοδος και Δημοκρατία», τα δύο κόμματα τα οποία διαδέχονται.
Οι νέες επιλογές που έχει μπροστά της η Αριστερά ανοίγουν μια νέα προοπτική για τις δύο πιο εμβληματικές πόλεις, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όπου μοιάζει να τερματίζεται η κυριαρχία του Λαϊκού Κόμματος και των καταλανών εθνικιστών αντιστοίχως.
Οι Podemos, που ιδρύθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 από μία ομάδα καθηγητών Πολιτικών Επιστημών, κέρδισαν την τρίτη θέση σε δώδεκα περιοχές. «Τα κόμματα εξουσίας είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία τους» δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης τους, υποσχόμενος μία «αμετάκλητη αλλαγή».
Ο άλλος νεοσύστατος πολιτικός σχηματισμός, οι Ciudadanos, κόμμα της κεντροδεξιάς που γεννήθηκε στην Καταλονία, εξέλεξε αντιπροσώπους σε περίπου 1.000 δημοτικά συμβούλια και θα μπορούσε να φθάσει στην τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο με έναν σύγχρονο λόγο, υπέρ των επιχειρηματιών, αδυσώπητο κατά της διαφθοράς.
Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρόκειται να διευκολύνουν το έργο της κυβερνώσας Δεξιάς, η οποία ετοιμάζεται για έναν νέο μαραθώνιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους.
Στην Πολωνία τώρα, 0 Αντρέι Ντούντα, ο 43χρονος ευρωβουλευτής και μέλος του συντηρητικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Νόμος και Τάξη», είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας, μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών.
«Ευχαριστώ όλους αυτούς που συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία μου και που με υποστήριξαν, χιλιάδες και εκατομμύρια πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να είμαστε μαζί, να διοικήσουμε αυτή τη χώρα μαζί. Είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά και κανείς δεν μπορεί να την κάνει μόνος του. Ούτε ο πρόεδρος και η κυβέρνηση μπορούν να το κάνουν μόνοι τους ακόμα κι αν συνεργάζονται πολύ καλά. Χρειάζονται την υποστήριξη της κοινωνίας», δήλωσε ο Ντούντα.
Ο Κομορόφσκι, του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος, ήταν ακλόνητο φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου, αλλά ήρθε δεύτερος.
«Αυτή ήταν η απόφαση των πολιτών της ελεύθερης και δημοκρατικής Πολωνίας. Δημοκρατία σημαίνει αποδοχή και σεβασμός της απόφασης των ψηφοφόρων. Γι’ αυτό το λόγο συγχαίρω τον εκλογικό μου αντίπαλο, Αντρέι Ντούντα», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος.
Η ήττα του Κομορόφσκι αποτελεί πλήγμα στην απόλυτη κυριαρχία οκτώ χρόνων της «Πολιτικής Πλατφόρμας», και στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα