Κάλυψε Λάμπρου, διέψευσε Πανούση ο Παρασκευόπουλος

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η αιτιολόγηση του ρόλου του Πάνου Λάμπρου ως μετακλητού υπαλλήλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τη μία και η διάψευση των καταγγελιών Πανούση ως προς την έκταση και την επικινδυνότητά τους από την άλλη ήταν τα δύο στοιχεία που ξεχώρισαν στη σημερινή ακρόαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά καταρχάς τον ρόλο του Π. Λάμπρου, ο κ. Παρασκευόπουλος σκιαγράφησε το τοπίο που επικρατούσε τον Ιανουάριο του 2015 στις φυλακές, επικαλούμενος αφενός τη γενικευμένη αναταραχή με τη μορφή εξεγέρσεων και απεργιών πείνας και αφετέρου τον υπερπληθυσμό και κακές συνθήκες περίθαλψης στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ειδικότερα για τη γνωριμία του με τον Πάνο Λάμπρου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σε μία επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του τον γνώρισαν ως άνθρωπο που θα μπορούσε να βοηθήσει.

«Προσωπικά τον γνώριζα χρόνια ως ακτιβιστή στο πεδίο των δικαιωμάτων των κρατουμένων και μου έκανε εντύπωση η σοβαρότητά του. Ήταν σοβαρός, μετρημένος και σκέφτηκα ότι μπορεί να πηγαίνει στις φυλακές, να εκθέτει τις θέσεις του υπουργείου και να ακούει τα αιτήματα» εξήγησε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Το ’90 ήμουν εγώ “Λάμπρου”»
Αναφορικά με το ρόλο του Π. Λάμπρου, ο υπουργός έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση συζητήσεων» που μοναδικό στόχο είχαν την προσπάθεια απόσβεσης εξεγέρσεων κρατουμένων. Μάλιστα, ο κ. Παρασκευόπουλος υπενθύμισε ότι τη δεκαετία του 1990 έπαιξε ο ίδιο δύο φορές έναν αντίστοιχο ρόλο. «Το 1990 είχε γίνει εξέγερση στον Κορυδαλλό για τρεις μήνες και το κράτος δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αλλιώς την κατάσταση» είπε συγκεκριμένα ο κ. Παρασκευόπουλος και συνέχισε:

«Τότε ένας εμπνευσμένος υπουργός Δικαιοσύνης, ο Θανάσης Κανελλόπουλος, θέλησε να συνομιλήσει με τους κρατούμενους. Έκανε κάτι πρωτοφανές: επειδή κρίθηκε επικίνδυνο για την ασφάλειά του να πάει στις φυλακές, τους κάλεσε στο γραφείο του.
»Πήγαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και καταδικασμένοι για βαριά εγκλήματα, τους άκουσε, τους κέρασε και πίτσα και συνέστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να επεξεργαστεί τα αιτήματα των κρατουμένων. Κάτι ανάλογο έγινε επί υπουργίας Βενιζέλου το 1996.
»Και στην περίπτωση Κανελλόπουλου και στην περίπτωση Βενιζέλου ήμουν ο “Λάμπρου”. Πήγα στην Πάτρα, μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ακούσαμε τα αιτήματα τους».

Οι καταγγελίες Πανούση και οι προστριβές
Σε σχέση, εξάλλου, με τα σημειώματα που κατήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι «κατά την διάρκεια των επαφών του κ. Λάμπρου τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης λάμβαναν σημειώματα. Τα περισσότερα ήταν κοινά και για τα δύο υπουργεία, ανυπόγραφα, εξαιρετικά χρήσιμα για την γνώση και αντιμετώπιση της κατάστασης» και προέρχονταν «προφανώς από την ΕΥΠ, αλλά ανυπόγραφα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης οι διάλογοι δεν έδειχναν συμπεριφορά του Π. Λάμπρου με την οποία να ξεσηκώνει προς την παρανομία, αλλά το αντίθετο. Επίσης ο κ. Παρασκευόπουλος επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι τα κυριότερα αιτήματα των κρατουμένων (βλ. κατάργηση τρομονόμου, κατάργηση λήψης DNA χωρίς τη συναίνεση του προσώπου) δεν έγιναν δεκτά, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε υπαγόρευση νομοθεσίας.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε και σε απειλητικά μηνύματα με απειλές και υβριστικές αναφορές είτε για τον Γ. Πανούση είτε για τον ίδιο (σ.σ. τον αποκαλούσαν «βασανιστή» ή «Πόντιο Πιλάτο»), λέγοντας ότι δε ανησύχησε «κατ’ αρχήν γιατί έχω καλή φύλαξη».

Ειδικότερα για τις προστριβές που είχε με τον Γ. Πανούση, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε σε δύο περιστατικά:

«Η πρώτη ήταν όταν είπε ότι μέσα στις φυλακές κάποιος θα δολοφονηθεί που θεώρησα επικίνδυνη ανακοίνωση. Το δεύτερο ήταν όταν οι Πυρήνες της Φωτιάς έβγαλαν ανακοίνωση για ελέγχους στον Κορυδαλλό και έλεγαν “φασίστα” τον Πανούση και “Πόντιο Πιλάτο” εμένα.

Σ’ αυτήν την “καταγγελία” απάντησε ο Γ. Πανούσης λέγοντας ότι δεν ζήτησε να κάνει βίαιη επέμβαση η Αστυνομία, αλλά το ζήτησαν άλλοι που κρύβονταν. Το “κρύβονταν” ήταν ο όρος που χρησιμοποιούσαν για εμένα. Του απάντησα και εγγράφως ότι στην Αστυνομία δεν μπορούσα να δώσω εντολές ως υπουργός Δικαιοσύνης και προφορικά του είπα ότι ουδέποτε απάντησα στα δημοσιεύματα αυτά, ότι δεν έχει νόημα ο διάλογος με απολύτως έξαλλα κείμενα, αλλά του παραπονέθηκα ότι δεν έπρεπε να φωτογραφίσεις εμένα ότι κρύβομαι πίσω από την επέμβαση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε πως σε συζήτησή τους ο κ. Πανούσης είχε ισχυριστεί πως «ο Λάμπρου δεν περιορίζεται μόνο σε κατάσβεση, αλλά τους συντονίζει». «Του είπα ότι δεν το βλέπω, δεν το βλέπω σε κανένα σημείωμα, αλλά και ο κ. Πανούσης δεν το είχε πει στηριγμένος σε πραγματικά περιστατικά, αλλά ως εκτίμηση», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, συζήτηση για τον ρόλο του Π. Λάμπρου έγινε και ενώπιον του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα και απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μεν ενήμερος για τις διαφωνίες Πανούση – Παρασκευόπουλου συμπληρώνοντας όμως παράλληλα πως είχε γίνει σαφές στον πρωθυπουργό ότι δεν επρόκειτο για μεγάλης έκτασης φαινόμενο.

«Έχω βρεθεί σε ευρύτερη συζήτηση, στην οποία έγινε λόγος για το γεγονός ότι ο Πάνος Λάμπρου έχει αυτή την αποστολή και ότι η φάση της αναταραχής έχει τελειώσει και μπαίνουμε στη φάση της ομαλότητας. Η συζήτηση μία φορά έγινε ενώπιον του πρωθυπουργού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Τι είπε για τη μήνυση
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη μήνυση για την διαρροή εγγράφων ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως «αποφασίσθηκε τη στιγμή που στην τηλεόραση είχε εμφανιστεί αριθμός εγγράφων που φέρονταν ότι είναι της ΕΥΠ, αλλά δεν είναι γνωστό αν ανήκουν στην ΕΥΠ».

«Έγινε λόγω της ανησυχίας της κυβέρνησης ότι μπορεί να παρελαύνουν, αν δημοσιεύονται σωρηδόν διάφορα απόρρητα έγγραφα που να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Ίσως να βοήθησε οι υπεύθυνοι για τη ροή εγγράφων να μην συνεχίσουν το έργο τους», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα