«Κάλυψε με πράξεις και παραλείψεις την απάτη του Κοσκωτά»

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο Μαξίμου για το εάν πρέπει να ανάψουν το «πράσινο φως», ώστε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης να αναλάβει νέος πρόεδρος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το δημοσίευμα της «Α» υπό τον τίτλο «Από τον Κοσκωτά στο ΤΧΣ» έχει αναγκάσει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την χρησιμότητα μία τέτοιας απόφασης. Ειδικά μάλιστα όταν πρέπει παράλληλα να καταθέσουν και νομοθετική ρύθμιση, καθαρά φωτογραφική, καθώς ο Ρουμελιώτης, ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση αντιπροέδρου της Τραπέζης Πειραιώς τον Φεβρουάριο δεν έχει συμπληρώσει εξάμηνο εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάτι που αναφέρει ρητά ο νόμος, που διέπει το ΤΧΣ.

Όμως η ουσία του ζητήματος για τον πρώην Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ (με εντολή Γ. Παπανδρέου και απόφαση Γ. Παπακωνσταντίνου) έχει να κάνει και με την εμπλοκή του Π. Ρουμελιώτη στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ας μην λησμονούμε, ότι με 170 ψήφους το 1989 ο Ρουμελιώτης είχε παραπεμφθεί στο Ειδικό δικαστήριο για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Μία κατηγορία που ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα. Στις 5 Φεβρουαρίου 1987 έγινε υπουργός Εμπορίου, ενώ στο τέλος του ίδιου χρόνου (27 Νοεμβρίου 1987) και μέχρι το πέρας της κυβερνητικής θητείας (2 Ιουλίου 1989), διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Τότε, λοιπόν, είχε παραπεμφθεί για παράβαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης. Ως υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος των πιστωτικών ιδρυμάτων κάλυψε με πράξεις και παραλείψεις την απάτη του Κοσκωτά, αγνοώντας εντελώς την επιστολή του τότε Διοικητή της ΤτΕ, Δημήτρη Χαλικιά, που του έστειλε στις 21 Ιανουαρίου του 1988 για την άρση του απορρήτου προκειμένου να ελεγχθεί ο Κοσκωτάς και η Τράπεζά του. «Αγνόησε πλήρως ότι το 1987 ο Κοσκωτάς είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ για 64 αδικήματα (πλαστογραφίες, πλαστοπροσωπίες και ψευδείς βεβαιώσεις), και απεφάνθη ότι ο Κοσκωτάς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για είναι Πρόεδρος Πιστωτικού Ιδρύματος», αναφερόταν στο κατηγορητήριο.

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ποτέ δεν κάθισε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου σε αντίθεση με τους Μένιο Κουτσόγιωργα (υπέστη εγκεφαλικό κατά την διάρκεια της δίκης κι εξέπνευσε λίγα 24ωρα αργότερα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν), Δημήτρη Τσοβόλα (καταδικάστηκε), Γιώργο Πέτσο (καταδικάστηκε).

Ο Ρουμελιώτης ένα μήνα πριν λάβει την απόφαση η Βουλή για παραπομπή του είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου τον είχε τοποθετήσει στην 4η θέση της λίστας. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν ήρε την ασυλία του Ρουμελιώτη και δεν βρέθηκε στην δεινή θέση με τους άλλους παραπεμφθέντες.

Βέβαια, όπως είπαμε και πιο πάνω το αδίκημα του Ρουμελιώτη ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και η διάρκεια του ήταν για οκτώ χρόνια από την ημέρα της τέλεσης του αδικήματος. Εάν υπολογίσουμε ότι το αδίκημα είχε συντελεστεί στις αρχές του 1988 (με βάση το κατηγορητήριο), τότε ακόμη και μέχρι το 1996 μπορούσε να δικαστεί, καθώς από τον Ιούλιο του 1994 έπαψε να είναι ευρωβουλευτής και φυσικά δεν είχε την ασυλία.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το Ειδικό Δικαστήριο είχε ολοκληρώσει από το 1992 τις εργασίες του, με την απαλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1993 το ΠΑΣΟΚ είχε επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας μέσω των εθνικών εκλογών, ο Ανδρέας (έστω και με σοβαρά προβλήματα υγείας) ήταν πάλι πρωθυπουργός, ενώ στις ευρωεκλογές του 1994 το ΠΑΣΟΚ είχε κόψει πρώτο και πάλι το νήμα. Και όπως λένε οι νομικοί κύκλοι ο Ρουμελιώτης εκμεταλλεύτηκε το διάστημα που απέμενε ως την παραγραφή του αδικήματος του.

Πάντως ο Γιάννης Βαρουφάκης στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη έκανε κίνηση να νομιμοποιήσει τον Ρουμελιώτη, καθώς αποδέχθηκε να τον συνοδεύσει. Κάποιες κακές γλώσσες εντός του ΣΥΡΙΖΑ έσταξαν χολή λέγοντας «ότι ο Βαρουφάκης πήρε τον Ρουμελιώτη μαζί του για να του δείξει τα κατατόπια και να τον συμβουλεύσει από το που πρέπει να πάρει ταξί για την έδρα του ΔΝΤ».

 

Ο Σούρλας

Το γεγονός ότι ο Ρουμελιώτης φρόντισε να φωτογραφηθεί χαμογελαστός στο πλευρό του Βαρουφάκη προκάλεσε πλείστες αντιδράσεις από όλους του πολιτικούς χώρους, καθώς ο πρώην εκπρόσωπος είχε άμεση εμπλοκή στην προσφυγή της χώρας επί Γ. Παπανδρέου, άσχετα εάν με το βιβλίο που εξέδωσε έκανε προσπάθεια να αποσειστεί τις δικές του ευθύνες. Μάλιστα ο Γιώργος Σούρλας, πρώην γενικός γραμματέας διαφάνειας εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση σχετικά με τη συμμετοχή του Π. Ρουμελιώτη στην κυβερνητική αποστολή στην Ουάσιγκτον. O πρώην υπουργός κατακεραυνώνει τον Π. Ρουμελιώτη για τις ευθύνες του στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η επίσκεψη του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη στην Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον Π. Ρουμελιώτη, μας γυρίζει πίσω στην εποχή Κοσκωτά που συντάραξε την πολιτική ζωή της χώρας. Ο Γ. Βαρουφάκης όφειλε να ήταν ενήμερος, όπως και όσοι πρότειναν τον Π. Ρουμελιώτη για Πρωθυπουργό το 2011, ότι δηλαδή:
• Είναι ο πολιτικός για τον οποίον η Βουλή των Ελλήνων στις 27/9/1989 αποφάσισε την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ήταν όμως ο μόνος που δεν πήγε σε δίκη, γιατί ο τότε Πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου είχε προηγουμένως φροντίσει να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο των ευρωβουλευτών και στη συνέχεια η ευρωβουλή δεν ήρε την ασυλία του.
• Ως υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος των πιστωτικών ιδρυμάτων κάλυψε με πράξεις και παραλείψεις την απάτη του Κοσκωτά, αγνοώντας εντελώς την επιστολή του τότε Διοικητή της ΤτΕ Χαλικιά που του έστειλε στις 21/1/88 για την άρση του απορρήτου προκειμένου να ελεγχθεί ο Κοσκωτάς και η Τράπεζά του.
• Αγνόησε πλήρως ότι το 1987 ο Κοσκωτάς είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ για 64 αδικήματα (πλαστογραφίες, πλαστοπροσωπίες και ψευδείς βεβαιώσεις), και απεφάνθη ότι ο Κοσκωτάς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για είναι Πρόεδρος Πιστωτικού Ιδρύματος.
Το Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού – στον οποίον απέστειλα ήδη σχετική ενημερωτική επιστολή ενόψει της επικείμενης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, τοποθέτησης του Π. Ρουμελιώτη στην θέση Προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ) – όφειλε να είχε ενημερώσει και τον κ. Βαρουφάκη.
Είναι κρίμα να ξαναγυρίζουμε στην εποχή που υπήρξε η αφετηρία των φαινομένων διαπλοκής που οδήγησαν τη χώρα μας στην εξαθλίωση, με μια Κυβέρνηση που έχει ως «σημαία» της την κάθαρση και την πάταξη της διαφθοράς».

 

Λόγω Ρουμελιώτη παραιτήθηκε ο Κατσάμπας από εκπρόσωπος του ΔΝΤ

Ο Π. Ρουμελιώτης, μετά τη φυγή του από τη θέση του εκπροσώπου στο ΔΝΤ, έσπευσε τόσο σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, όσο και μέσω του βιβλίου που εξέδωσε να φορτώσει όλες τις ευθύνες για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ στον Γιώργο Παπανδρέου. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της θητείας του ποτέ δεν είπε ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση. Αντίθετα, μετείχε κανονικά όλων των επαφών και των συσκέψεων.
Όμως τώρα δεν αρνήθηκε να συνοδεύσει τον Γιάνη Βαρουφάκη στην επίσκεψή του στην έδρα του Ταμείου στη Ν. Υόρκη, όπου την προηγούμενη Κυριακή ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ. συναντήθηκε επί μακρώ με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Μάλιστα, λόγω αυτής της ενέργειας, υπήρξε και η παραίτηση του Έλληνα εκπροσώπου στο Ταμείο, του Θάνου Κατσάμπα, ο οποίος είχε οριστεί επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ουδείς είπε κουβέντα στον Κατσάμπα για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών, και ο εκπρόσωπος έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί όταν είδε τον Ρουμελιώτη στο πλευρό του Βαρουφάκη. Κάτι που ήταν πολύ λογικό να τον ενοχλήσει. Η θητεία του Κατσάμπα ολοκληρώνεται την 1η Ιουνίου και μέχρι τότε θα παραμείνει στη θέση του για καθαρά τυπικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα