«Κάντε άμεσα επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές»

 Επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές τώρα στην Ελλάδα, είναι το μήνυμα που έστειλε ο  Πίτερ Μπόφινγκερ, που σημείωσε ότι συνδυασμός διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσίων επενδύσεων πρέπει να είναι ο άξονας για το σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, μιλώντας στα πλαίσια της εκδήλωσης του Levy Institute ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, τόνισε δε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια κι ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν επακριβώς ποιες είναι οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να προχωρήσουν από εδώ και στο εξής.

«Η  Γερμανία δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση της»

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε κατά την ομιλία που έδωσε ότι άργησε να προσαρμοστεί στις ανάγκες που δημιούργησε η κρίση στην Ευρωζώνη και καθυστέρησε να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων. Η ολιγωρία του 2011 όπου ακόμα και τότε υπήρξε άνοδος επιτοκίων επικρίνεται τώρα, πρόσθεσε.

Παράλληλα, σε ερωτήσεις που του έγιναν, απάντησε ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση της και την πολιτική της στις κατευθύνσεις που έχει επιλέξει εφόσον μάλιστα ο έστω και περιορισμένος ρυθμός ανάκαμψης στην Ευρωζώνη ενισχυθεί.

Η Έλγκα Μπαρτς, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη θα ενισχύσει σταδιακά από τρίμηνο σε τρίμηνο τον ρυθμό ανάπτυξης με αποτέλεσμα να φτάσει ένα μέσο επίπεδο της τάξης του 1,5% τη διετία 2014-2016.

 

Η επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας δίνει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην παρέμβαση Ντράγκι και πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη.

 

Και οι δύο ομιλητές εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα