«Κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης αν παραταθεί η αβεβαιότητα»»

 Τις… καμπάνες χτυπάει ο Γιώργος Προβόπουλος για νέα  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφού δεν απέκλεισε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βρεθούν  ξανά με έλλειμμα κεφαλαίων στα stress tests της ΕΚΤ το επόμενο έτος, εάν η οικονομία δεν απεγκλωβιστεί από τη στασιμότητα. «Βλέπει» ακόμα παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ζητεί να συγκρατηθεί η διαρροή καταθέσεων και η αύξηση των κόκκινων δανείων.

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών μίλησε για καταστροφικές συνέπειες από τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ενώ υπογράμμισε  ακόμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ξένες επενδύσεις 20 δισ. ευρώ για να λυθεί σε το πρόβλημα της αποεπένδυσης στη χώρα.

Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο –κατά κύριο λόγο σε πολιτικό επίπεδο- να περάσει ένα 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Προβόπουλος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έστω και τον Μάιο, έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι απώλειες για το τραπεζικό σύστημα από την καθυστέρηση που μεταφράζεται σε νέα διαρροή καταθέσεων και νέα αύξηση των κόκκινων δανείων.

«Ο τραπεζικός τομέας είναι ο πιο ευαίσθητος κλάδος που δέχεται όλα τα απόνερα θετικά ή αρνητικά από το τι συμβαίνει στην οικονομία. Οι τράπεζες έχασαν καταθέσεις 120 δις. ευρώ που αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνόλου των καταθέσεων. Είναι αποκλισμένες από τις αγορές και δεν μπορούν να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια. Εύχομαι να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης έστω ως τον Μαίο για να εξομαλυνθούν τα πράγματα» τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πορεία της οικονομίας. Υπάρχουν και θεσμικά εμπόδια. Στο θέμα της εξωδικαστικής λύσης δεν έχει υπάρξει ακόμη προόδος. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος ούτε στο να μην θεωρούν τα τραπεζικά στελέχη υπεύθυνα. Ποιος θα βάλει υπογραφή για αναδιάρθρωση δανείου όταν υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί για απιστία;»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα