“Καθαρότερο αστικό περιβάλλον μέσα από βιώσιμες μετακινήσεις”

Με αφορμή την 13η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που έχει ως στόχο την προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης στις πόλεις ώστε να παρακινηθούν οι ευρωπαίοι πολίτες να ανακτήσουν τον αστικό χώρο και να δημιουργήσουν οι ίδιοι την πόλη στην οποία θέλουν να ζουν, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, ως μέλος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσε γραπτή ερώτηση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΕ στον εν λόγω τομέα.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής στην ερώτησή της καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει τις τοπικές αρχές ώστε να υλοποιήσουν τις πολιτικές που σχετίζονται με την ΕΕ και να κάνουν βέλτιστη χρήση της κοινοτικής χρηματοδότησης στον εν λόγω τομέα, προωθώντας παράλληλα περαιτέρω δράσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

«Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα της αστικής κινητικότητας, όπως η περιορισμένη προσβασιμότητα των πολιτών σε δημόσιες συγκοινωνίες, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, προβλήματα οδικής ασφάλειας, καθώς και υγείας λόγω αυξημένης ρύπανσης της ατμόσφαιρας, είναι σημαντικά και επηρεάζουν πολλαπλά την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Οι πόλεις προκαλούν το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ δύο στα τρία τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν σε αστικές περιοχές. Επιπλέον, η κυκλοφοριακή συμφόρηση ευθύνεται για την απώλεια περίπου του 1% του ΑΕΠ της ΕΕ κάθε χρόνο» υπογράμμισε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής. Συμπληρώνοντας παράλληλα «απαιτείται αλλαγή στη θεώρηση της αστικής κινητικότητας, ώστε να εξασφαλισθεί ότι αστικές περιοχές της Ευρώπης θα αναπτυχθούν με πιο βιώσιμο τρόπο και θα επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για ένα ανταγωνιστικό και αποδοτικό από άποψη πόρων σύστημα μεταφορών».

«Η ΕΕ χρηματοδοτεί δράσεις και επενδύσεις βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Για τη μεταβολή της αστικής κινητικότητας απαιτείται συντονισμένη δράση από τους φορείς λήψης αποφάσεων και τις αρμόδιες αρχές σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες ώστε να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, μεταβάλλοντας τις καθημερινές τους συνήθειες μετακίνησης».

Οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Kινητικότητας κορυφώνονται στις 22 Σεπτεμβρίου με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, όπου αρχές πολλών πόλεων ενθαρρύνουν την προσβασιμότητα στην πόλη χωρίς αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας για τις μετακινήσεις τους   τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και άλλους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα