«Και η διαπραγμάτευση έχει τα όριά της!»

«Άλλα επώδυνα μέτρα δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η πραγματική οικονομία και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά». Με αυτά τα λόγια, ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ξεκίνησε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α», αναφερόμενος στις αφόρητες πιέσεις που ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην κυβέρνηση, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί…

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Μιλώντας στην «Α» ο Γιάννης Μιχελάκης δεν μάσησε τα λόγια του, αναφέρθηκε στους τριγμούς που παρουσιάζονται συχνά-πυκνά μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, χαρακτήρισε «φιάσκο» την ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται για την εκλογή του αντικαταστάτη του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μοιάζει να ζητούν όλο και περισσότερα, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ναυάγιο των διαπραγματεύσεων;

«Είναι η τελευταία αξιολόγηση στο πλαίσιο ενός μνημονίου που τελειώνει και η τρόικα γίνεται πιο πιεστική και πιο απαιτητική από κάθε άλλη φορά. Στόχος μας είναι να βγούμε ομαλά από τα μνημόνια όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έχει, όμως, και η διαπραγμάτευση τα όριά της. Άλλα επώδυνα μέτρα δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η πραγματική οικονομία και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά. Άλλωστε, ας μην ξεχνούν οι τροϊκανοί πως δεν είναι λίγα τα λάθη που έκαναν ως τώρα».

Αν κρίνουμε από τα λεγόμενα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., υπάρχουν τριγμοί στη συγκυβέρνηση του κόμματός σας με το ΠΑΣΟΚ. Είναι όντως έτσι;

«Είναι η πρώτη φορά στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας μας που έχουμε συγκυβέρνηση διαφορετικών κομμάτων. Είναι αλήθεια πως κάποιες φορές δεχτήκαμε επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ κι ακόμα περισσότερες σηκώσαμε βάρη και αντιμετωπίσαμε προβλήματα από τις συμπεριφορές στελεχών του. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι μαζί βάζουμε πλάτη για να σταθεί ο τόπος στα πόδια του. Και αυτό προέχει τώρα. Να συντονιστούμε σε κοινούς στόχους για το καλό της χώρας και των Ελλήνων».

Είπατε πρόσφατα στη Βουλή ότι «πυροβολούμε τα πόδια μας», αναφερόμενος στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις και την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει τρόπος να μπει ένα τέλος σε τέτοιο είδους αποφάσεις;

«Η νομοθετική πρωτοβουλία για τις 100 δόσεις αποτελεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών που έγινε ποτέ και προσφέρει μια βαθιά ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν ένα τόσο θετικό και ευεργετικό μέτρο να γυρίζει ως μπούμερανγκ για την κυβέρνηση; Και βέβαια δεν είναι το μόνο. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ, όταν τα λάθη του χτύπησαν χιλιάδες συμπολίτες μας και προκάλεσαν την εύλογη αγανάκτηση των ιδιοκτητών ακινήτων. Υπάρχουν, λοιπόν, ευθύνες και όπου υπάρχουν πρέπει να αποδίδονται».

Ποιο ενδεχόμενο θεωρείτε πιο πιθανό: εθνικές κάλπες το 2016, εκλογές τον Μάρτιο επειδή δεν θα έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι 180 βουλευτές, ή εκλογές τώρα όπως λένε κάποια σενάρια;

«Οι εκλογές είναι ανάγκη να γίνουν το 2016. Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Πιστεύω λοιπόν πως με όσα θα διακυβεύονται τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν η Βουλή κληθεί να αναδείξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, θα ματαιωθούν τα σχέδια καταστρατήγησης του Συντάγματος και θα αποτραπούν οι κίνδυνοι πολιτικής ανωμαλίας και εθνικής περιπέτειας».

Φάκελος «Εθνικά Θέματα»: Σας φοβίζουν οι προκλήσεις των Τούρκων και πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσει η Ελλάδα;

«Χρειάζεται σύνεση και αποφασιστικότητα. Αφενός να μην παίξουμε στο ταμπλό της πολεμικής κρίσης που διάλεξε η Άγκυρα και αφετέρου να μην κάνουμε καμία υποχώρηση και καμία παραχώρηση. Και αυτό ισχύει τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Λευκωσία. Οι στρατηγικές συμμαχίες που αναπτύσσουμε στην ευρύτερη περιοχή και η εθνική ενότητα αποτελούν άξονες αισιοδοξίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα