Και στα ομόφυλα ζευγάρια επεκτείνεται το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης

Επεκτείνεται το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια και αίρεται η διάκριση που είχε εισαγάγει ο προηγούμενος νόμος (σ.σ. η οποία είχε οδηγήσει στην καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) σύμφωνα με πολυνομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και με τον υπουργό να αναφέρει ότι μελετάται η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια απόφαση.

Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Παρασκευόπουλος, τα άτομα που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα αποκτούν καθεστώς παρόμοιο με αυτό των έγγαμων και πρόσβαση σε πλήθος δικαιωμάτων (π.χ. ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, δικαίωμα διατροφής κ.λπ.), ενώ τα δύο μέρη θα μπορούν να ρυθμίσουν τα ίδια τις περιουσιακές σχέσεις τους, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό από το γάμο την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν, ακόμη και σε κληρονομικά θέματα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε:

«Με το πολυνομοσχέδιο αναγνωρίζονται στα μέρη δικαιώματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απόλαυση της οικογενειακής ζωής, αλλά και ο σεβασμός της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Οι οικογενειακές σχέσεις «προστατεύονται, ενώ ταυτόχρονα γίνεται σεβαστή η ιδιωτική βούληση των μερών, καθώς ο νέος νόμος αντιλαμβάνεται τα δύο μέρη ως ισότιμα». Έτσι, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα ρυθμίζονται με αναγκαστικού δικαίου διατάξεις». Για παράδειγμα, τα δύο μέρη «δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, αλλά έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου κ.λπ.».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ήδη έχει αναρτηθεί για διαβούλευση για 10 μέρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα