Και τώρα τρέχουμε (για τις αποκρατικοποιήσεις)

3 «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ - ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ 8 ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΘ

Με… φάρο το θουκυδίδειο απόφθεγμα ότι «οι καιροί δεν περιμένουν» (αρχ. «Οι καιροί ου μενετοί») φαίνεται να πορεύονται στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ προχωρά δίχως περαιτέρω καθυστερήσεις. Μάλιστα, με βάση τα όσα σχολίασε σήμερα στέλεχος του Ταμείου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού.

Η λίστα με τους βασικούς μνηστήρες του λιμανιού περιλαμβάνει την κινεζική Cosco, τη δανέζικη APM Terminals και την εταιρεία ICTS (Φιλιππίνες), ενώ με βάσει τα ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο οδικός χάρτης μέχρι την αποκρατικοποίηση προβλέπει καταρχάς την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου –από το ΤΑΙΠΕΔ και την καινούργια ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας– αναφορικά με τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου (που θα πρέπει να περάσει από την κοινοβουλευτική «βάσανο») θα καθορίζονται οι όροι χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος (που αυτή τη στιγμή είναι 2% επί του κύκλου εργασιών), ενώ θα αφαιρεθούν από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες. Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια αρχή λιμένος (port authority), που θα ασκεί διοίκηση, και σε αυτήν θα μεταφερθούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ.

Ανάλογα με τις επενδύσεις που θα γίνουν στον ΟΛΠ από το νέο επενδυτή, θα διατεθεί στη συνέχεια και επιπλέον ποσοστό μέχρι και το 67% συνολικά της επιχείρησης.

Μια και ο λόγος για λιμάνια και αποκρατικοποιήσεις υπενθυμίζεται ότι 8 επενδυτικά σχήματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα