Καλή, μαχητική, αλλά αμοντάριστη…

Έφταιξε το σύστημα; Έφταιξε η επιλογή του Σοϊλέδη αντί του Ντιντάκ; Ή μήπως έφταιξε η επιλογή του Ανάκογλου αντί του Πλατέλλα; Προφανώς και σε μία ήττα δημιουργούνται πολλά σύννεφα απογοήτευσης, αλλά η λάθος απόδοση ευθυνών αντί να τα διώξει, θα φέρει κι άλλες καταιγίδες. Αυτό που πρέπει να κάνουν διοίκηση, τεχνική ηγεσία και παίκτες της ΑΕΚ είναι να καταφέρουν να μοντάρουν την ομάδα το συντομότερο δυνατό.

Αν θέλουμε να κάνουμε αγωνιστική ανάλυση, τα πράγματα είναι απλά. Η ΑΕΚ «σπουδάζει» εδώ και χρόνια το 4-2-3-1.  Ένα σύστημα με δύο κεντρικά αμυντικά χαφ, με σκοπό να πνίγουν τον αντίπαλο δημιουργό, ένας από τους δύο (το «εξάρι») να γίνεται και τρίτο στόπερ όταν χρειάζεται και ο άλλος (το «οκτάρι») να φτάνει μέχρι και έξω από την αντίπαλη περιοχή (όπως πολλάκις κάνει ο Σιμόες). Αυτό, λοιπόν, το σύστημα, απαιτεί δύο εξτρέμ. Έλα που η ΑΕΚ έχει πληθώρα «δεκαριών» (Μπουονανότε, Βάργκας, Μάνταλος), αλλά μόνο δύο εξτρέμ (Μπαρμπόσα, Πλατέλλας) που όμως δεν σκοράρουν, δεν διεμβολίζουν και δεν σεντράρουν. Αντίθετα, έχουν καλό σουτ και καλή κάθετη, που όμως δεν είναι τα πρωτεύοντα στοιχεία που πρέπει να διαθέτουν οι παίκτες σε αυτή τη θέση. Άρα, λοιπόν, μιλάμε για ένα ξεκάθαρο λάθος προγραμματισμού, που μάλλον το χρεώνονται Μπάγεβιτς-Μιλοβάνοβιτς, οι οποίοι έφεραν καλούς παίκτες στα Σπάτα, αλλά ενδεχομένως όχι στις θέσεις που τους είχε ανάγκη η ομάδα.

Φοβήθηκε το ματς ο Δέλλας

Προφανώς, λοιπόν, ο Τραϊανός Δέλλας φοβήθηκε το ματς της Τούμπας και δεν θέλησε να παίξει με τρεις μεσοεπιθετικούς και επέλεξε τον Ανάκογλου να βοηθά Σιμόες και Γιόχανσον. Τελικά, όμως, μήπως είναι πιο σοφό να χρησιμοποιείς τους πιο ποιοτικούς σου παίκτες σε κάθε ευκαιρία και να μη δείχνεις φόβο στον αντίπαλο; Και στην τελική, δεν είναι τόσο το σύστημα, όσο η νοοτροπία που μεταδίδεται στους παίκτες, όταν βλέπουν τον προπονητή τους να τους προετοιμάζει για ένα πιο αμυντικό σχήμα.

Ας πούμε ότι δεν φταίει το σύστημα, ούτε η επιλογή των παικτών. Γιατί υπάρχει εντολή στους Μπουονανότε και Βάργκας να συγκλίνουν και όχι να παίζουν κοντά στη γραμμή; Αντί για 4-3-3, η ΑΕΚ έπαιζε ένα ιδιόρρυθμο 4-1-4-1, με τους δύο λατίνους να μην βοηθάνε αμυντικά τους πελαγωμένους Γκάλο και Σοϊλέδη, με τον δεύτερο από την κούραση να μην έχει καθαρό μυαλό στο τέλος και να υποπίπτει στο πέναλτι. Άραγε, λάθη απειρίας του Δέλλα, λάθη φόβου ή κακή ανάλυση του αντιπάλου; Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα, αλλά στην Τούμπα έπαιξε σαν νεοφώτιστη…

Όχι στην αποδόμηση, ναι στην κριτική

Η ΑΕΚ ορθώς έπραξε το καλοκαίρι και δεν ανοίχτηκε! Ορθώς κράτησε και τον Τραϊανό Δέλλα. Ορθώς βάζει λεφτά στον κουμπαρά για το γήπεδο και ορθώς μπαίνει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να ατσαλώσει αγωνιστικά. Να μπουν στην άκρη συναισθηματισμοί. Αν κάποιοι παίκτες είναι απλά συμπαθητικοί (βλέπε Ανάκογλου και Σοϊλέδης) μπορούν να μείνουν στον πάγκο, να δυναμώσουν, να βελτιωθούν. Μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει ο Γκάλο τη θέση του εξτρέμ. Ίσως ήρθε η ώρα ο Μάνταλος να μη βγαίνει από την ενδεκάδα και να βρεθεί ένας νέος ρόλος στον Μπουονανότε ή στον Βάργκας. Ευτυχώς δεν είναι… δικό μας θέμα, αλλά του προπονητή. Ο Δέλλας έχει πολλή δουλειά και το πρόγραμμα δεν τον ευνοεί. Και όταν αναγκάζεται να αλλάξει σύστημα με πρόσχημα ότι ο ΠΑΟΚ παίζει διαφορετικά (δηλαδή 3-5-2), αυτό δείχνει ότι θα ήθελε να έχει άλλες λύσεις στη φαρέτρα του.

Και τα θετικά…

Υπάρχουν, φυσικά και τα θετικά της παρουσίας της ΑΕΚ στην Τούμπα. Το πρώτο ακούει στο όνομα Άλεν Μπαρόχα. Ο τερματοφύλακας από τη Βενεζουέλα σε αυτό το παιχνίδι ειδικών συνθηκών, που ενδεχομένως να μην είχε ζήσει ποτέ στην καριέρα του, ήταν εξαιρετικός. Με αυτή την εμφάνιση έπεισε και τον πλέον δύσπιστο για τις ικανότητές του και αυτό που μένει είναι η συνέχεια και η σταθερότητα που είναι απαραίτητα στοιχεία για έναν τερματοφύλακα μεγάλης ομάδας.

Το δεύτερο είναι φυσικά ο Πέτρος Μάνταλος. Η παρουσία του ήταν υψηλού επιπέδου, παραλίγο να σπρώξει την ΑΕΚ στην ισοφάριση είτε ως δημιουργός, είτε ως εκτελεστής στα τελευταία λεπτά και απέδειξε ότι είναι «δεκάρι» από τα λίγα, που όταν επιστρέψει για τα καλά θα βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα του. Κακά τα ψέματα, ο άλλος ο Δικέφαλος (ο μαύρος) στάθηκε στο τέλος τυχερός.

Το τρίτο είναι ο Αραβίδης. Δεύτερο γκολ στο πρωτάθλημα, έχει και μία ασίστ. Τελικά για δεύτερος επιθετικός πίσω από τον Τζιμπούρ δεν είναι και τόσο άσχημος… Γκολ πέρσι στο Καραϊσκάκη, φέτος στην Τούμπα.

Καλός ο Σιδηρόπουλος

Πρέπει να πούμε κάτι και για το διαιτητή Σιδηρόπουλο. Σε ένα «καυτό» παιχνίδι στάθηκε στο ύψος του, αδίκησε την ΑΕΚ με το πέναλτι που δεν έδωσε, αλλά κατά γενική ομολογία εκτίμησε λάθος τη φάση λόγω της οπτικής γωνίας και του τρόπο με τον οποίο έπεσε ο Σιμόες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα