Καλλιτέχνες και πολιτικοί λένε «αντίο» στον Λουκιανό Κηλαηδόνη (εικόνες)

Απέραντη θλίψη στον καλλιτεχνικό, πολιτικό αλλά και στους θαυμαστές του προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Την ανακοίνωση του δυσάρεστου γεγονότος έκανε στο Facebook η σύζυγός του Άννα Βαγενά, και μέσα σε χρόνο dt τα social media «πλημμύρισαν» με εκατοντάδες συλλυπητήρια μηνύματα αλλά και τραγούδια του που μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση του νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έφυγε από τη ζωή ξημερώματα της 7ης Φεβρουαρίου σε ηλικία 74 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια.

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης απεβίωσε τα ξημερώματα μετά από βραχεία νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, λόγω προχωρημένου σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Δείτε παρακάτω τι έγραψαν σε Facebook και twiiter οι επώνυμοι θαυμαστές του, καλλιτέχνες και πολιτικοί.

Η ανακοίνωση του Βασίλη Λεβέντη:

« Δυσαναπλήρωτο κενό ο πρόωρος χαμός του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εκφράζει την βαθιά του λύπη στην οικογένεια του, για τον πρόωρο θάνατο του αξιόλογου καλλιτέχνη Λουκιανού Κηλαηδόνη και τονίζει το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει, η απώλεια του στον καλλιτεχνικό χώρο».

Τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής,Νίκου Βούτση:

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο χαρισματικός τροβαδούρος, ο πολυτάλαντος δημιουργός, ο αγαπητός φίλος, έφυγε από κοντά μας. Με το εξαιρετικά πλούσιο μουσικό έργο του, σφραγισμένο με την κριτική ματιά και το καυστικό χιούμορ του πολιτικά ενεργού, ανήσυχου καλλιτέχνη, μας συγκίνησε, μας μάγεψε και μας προβλημάτισε στα κρίσιμα ‘‘πώς’’ και ‘‘γιατί’’ της ιστορίας και της κοινωνίας μας. Η απώλειά του είναι οδυνηρή και αναντικατάστατη. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, συνάδελφο βουλευτή Άννα Βαγενά, και στις θυγατέρες τους. Στη μνήμη του, η Βουλή των Ελλήνων θα καταθέσει ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του».

Ο «Μικρός Ήρωας» του Σύριζα:

Με τους στίχους από το τραγούδι του «Μικρός Ήρωας» αποχαιρέτησε τον Λουκιανό Κηλαηδόνη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Σαν καλλιτέχνης σημάδεψε με τα τραγούδια του μια ολόκληρη εποχή. Σαν άνθρωπος θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας για τη ζεστασιά, το χαμόγελο και το μοναδικό του χιούμορ. Καλό παράδεισο Λουκιανέ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το συγκινητικό κείμενο του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook:

«Ο Λουκιανός ήταν ο τραγουδιστής μιας νέας χαράς. Και μιας νέας πατρίδας. Σλίπινγκ μπαγκ, αμφισβήτηση, καρπούζι, θάλασσα, ήλιος, χειραφέτηση, χρώματα… Όλα, βουτηγμένα στους στίχους και τις μουσικές του. Οι μοναχικοί καουμπόηδες των πόλεων γίναμε ξαφνικά εραστές της χώρας μας. Ένας πατριωτισμός γήινος, λιτός, χωρίς φιοριτούρες.Η Βουλιαγμένη και οι Λυκαβηττοί του ήταν τα δικά μας Γούντστοκ. Ήθελε πάντα να κάνει ένα πάρτι… Με τον Φελίνι, τους Μπητλς, τον Σαρλό, τον Καντίνσκι, τον Μπόρχες, τον Σινάτρα, ένα μπουκάλι ρούμι, τον Σεγκόβια, τον Πικάσο, τον Ντίσνεϊ, τον Μπρελ, τον Πρίσλει, τον Μπόγκαρτ, τον Βάιλ, τον Μπρεχτ, τον Σαββόπουλο, τον Λέστερ, τον Τζέρεμι, τον Τριφό, τον Τζιν Κέλι, τον Σκοτ Τζόπλιν, τον Ζορό, τον Μακλάρεν, τον Σάτσμο, τον Μπένι Γκούντμαν, τον Ρομπέν των Δασών, τον Σεφέρη, τον Ρώτα, τον Μικέλη, τον Ντασέν, τον Ντίλινγκερ, τον Βέγγο, τον Γκέρσουιν, τον Μπραμς, τον Άμποτ και τον Κοστέλο, τον Τσιτσάνη, τον Μπαχ κι άλλο ένα μπουκάλι ρούμι.

Ξημερώναμε με τη βεβαιότητα ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει ποτέ. Ότι θα το ξαναστήσουμε στην επόμενη πανσέληνο.

Πού την έκρυβε τόση δύναμη ο Λουκιανός; Που τον θυμάμαι πάντα λιγομίλητο και με χαμηλωμένο το βλέμμα.
Τα τραγούδια του μας απελευθέρωσαν. Να οφειλόταν στην αμεσότητά τους; Στη μαγεία της απλότητας των στίχων του; Στη μουσική του που αναπαραγόταν αδέξια στις παρέες μας;

Ο Λουκιανός χαμογελούσε όταν ο ήλιος έδυε. Έτσι θέλω να τον φαντάζομαι και αυτό το τελευταίο ξημέρωμα. Ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ με την κιθάρα του για όπλο. Να μας κλείνει το μάτι. Όπως τότε, στη Νέα Ορλεάνη, που πάνω στο γνωστό επικήδειο εμβατήριο, έγραψε:
«Αυτά που κάναμε εμείς τόσα χρόνια /
τα προσπαθούνε στις μέρες μας πολλοί /
αυτό που λείπει απ΄αυτά τα κωθώνια /
είναι το αίμα και τους λείπει και η ψυχή».

Στην Άννα, στη Γιασεμή, την Μαρία και τους φίλους του τα βαθιά μου συλλυπητήρια»

Το «αντίο» της Έλενας Ακρίτα:

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης πάει έφυγε… Μαζί του πήγαμε βόλτα στη Βουλιαγμένη, μια νύχτα με φεγγάρι. Μαζί του σεργιανίσαμε στο Άλσος Παγκρατίου του ‘Ελεύθερου Θεάτρου’. Μαζί του τραγουδήσαμε τη Ρίτα, το Ριτάκι και τον Μηνά που τα’ φτιάξε με την Αννέτα. Τώρα, ο φτωχός και μόνος καουμπόι φεύγει από κοντά μας. Φεύγει γιατί…
“Άμα μου τη δίνει κάτι τέτοια δειλινά
παίρνω τ’ άλογό μου και πάμε στα βουνά”

Πάμε Ντόλυ
Γιόχο, χόχο, χόχο…» .

Φοίβος Δεληβοριάς:
«Μου’χες πει πως ο Παράδεισος για σένα είναι ο κινηματογράφος «Ροζικλαίρ» στην Κυψέλη μια τυχαία μέρα του 1955. Μια μέρα που θα παιζόταν σε επανάληψη κάποιο νουάρ του ’40 με ανθρώπους που κρατούν το πιστόλι με το ένα χέρι, χαλαρά, και που καταπατούν κάθε κώδικα τυπικής ηθικής για μιαν καταστροφική γυναίκα, για μια Τσιτσανική τρελή, για μια Κυρία με μοναδικό νόημα.
Είμαι σίγουρος πως είσαι εκεί, πως η Φωκίωνος τ’ ουρανου ζητωκραυγάζει που επέστρεψες και πως ένα κάτασπρο πιάνο σε περιμένει να παίξεις τη μαγική «Decadenza» σου για κείνους που καταλαβαίνουν. Θα είμαι πάντα ένας απ’ αυτούς. Κι όταν το «Ροζικλαίρ» θα ξαναπροβάλει το «Big Sleep» θέλω να μου κρατήσεις μια θέση δίπλα σου: θα είμαι εκεί» έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook.

Μαντώ:

«Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος καλλιτέχνης που είχα την τύχη και τη χαρά να είμαι κοντά του στα πρώτα μου βήματα. Το πάρτι της Βουλιαγμένης ήταν ένα από τα πιο μεγαλειώδη και ιστορικά μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα και ήμουν κι εγώ εκεί.. Καλό ταξίδι Λουκιανε, ήσουν πάντα ένας rocker cowboy. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια!»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα