Καλός μαέστρος (Ίβιτς), ωραία χορωδία (ομάδα)

 

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Να παίζεις το σωστό σύστημα ή να ακολουθείς πιστά τις εντολές του προπονητή σου; Κι αν το πρώτο είναι σχετικό, διότι ουδείς ξέρει πραγματικά ποιος είναι ο ιδανικότερος σχεδιασμός εντός γηπέδου, το δεύτερο είναι θέσφατο. Αν ακολουθείς πιστά το πλάνο, 99 φορές στις 100 θα πετύχεις!

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης αυτό ακριβώς παρατήρησε ο κάθε ποδοσφαιρόφιλος βλέποντας τον ΠΑΟΚ να αγωνίζεται για 90 λεπτά κόντρα στον Άγιαξ. Διαπίστωσε μετά τα δέκα πρώτα νευρικά λεπτά των παικτών του Ίβιτς, ένα «μαεστρικό στήσιμο» και μία ανεπανάληπτη προσήλωση των ένδεκα ποδοσφαιριστών – και εκείνων που πέρασαν ως αλλαγή! Σημειώστε αυτό το στατιστικό εύρημα: Ο ΠΑΟΚ έκανε σε όλο το ματς πέντε φάουλ, τα τέσσερα πρώτα στο ξεκίνημα. Μετά το δέκατο λεπτό, δηλαδή, έκανε μόνο ένα φάουλ, στο κέντρο του γηπέδου με τον Αθανασιάδη. Ούτε φάουλ για να σταματήσει κάποια αντεπίθεση, ούτε χαζές και αναίτιες παραβάσεις  που θα φόρτωναν την ομάδα με κάρτες και θα έδιναν δικαίωμα για στημένα. Στο σύνολο ο Άγιαξ έκανε 16 φάουλ και ο ΠΑΟΚ μόλις πέντε!

Για να γίνει αντιληπτό το σπάνιο του κατορθώματος του Δικεφάλου, κοιτάξτε πόσα φάουλ έκαναν οι υπόλοιπες φιλοξενούμενες ομάδες στα πρώτα παιχνίδια της ίδιας φάσης: Σαχτάρ – Γιουνγκ Μπόις 16. Αστάνα – Σέλτικ 11. Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Ντιναμό Τυφλίδας 13. Ρόζεμποργκ – Άντερλεχτ 13. Παρτιζάνι – Σάλτσμπουργκ 19. Λουντογκόρετς – Ερυθρός Αστέρας 16. Σπάρτα Πράγας – Στεάουα Βουκουρεστίου 17. Πλζεν – Καραμπά 12.

 

«Καθαρό» παιχνίδι σημαίνει προσήλωση στο πλάνο

Όταν μία ομάδα αντιμετωπίζει τόσο «καθαρά» έναν ανώτερο (θεωρητικά) αντίπαλο, τότε τα εύσημα ανήκουν στον προπονητή, κατ’ αρχήν διότι έπεισε και εξήγησε στους παίκτες του να βρίσκονται σε συγκεκριμένες θέσεις και δεύτερον, επειδή παρέταξε μία ομάδα με τόσο καθαρό μυαλό, ικανή να μετατρέψει τα «θέλω» του, σε εντός γηπέδου πράξεις.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Όχι απαραίτητα την πρόκριση, διότι μπάλα είναι και ο Άγιαξ δεν είναι αμελητέα ποσότητα, αλλά σίγουρα εγγύηση για μία χρονιά που μπορεί να στεφθεί με επιτυχίες. Δεν είναι συχνό φαινόμενο ένας νεαρός και άβγαλτος προπονητής να παρατάσσει ποδοσφαιρική ομάδα τόσο προσηλωμένη στο πλάνο του. Αφού το κατάφερε με το «καλημέρα», μπορεί να συνεχίσει έτσι. Να διαχειριστεί το ρόστερ φαίνεται ικανός, να κουμαντάρει την ψυχολογία αυτού του δύσκολου κλαμπ ξέρει, αφού ανήκει στην οικογένεια χρόνια. Και απ’ ότι φαίνεται έχει και καλές τακτικές ιδέες! Η σοβαρότητα που απέπνεε από τον πάγκο είναι για τον ΠΑΟΚ κάτι πολύ σημαντικό.

Ο Ιβάν Σαββίδης, άλλωστε, αυτή την εικόνα εκτίμησε πέρσι και σχεδόν… διατάξει τον Βλάνταν Ίβιτς να συνεχίσει στον πάγκο της ανδρικής ομάδας και να αφήσει τις Ακαδημίες. Είναι μεγάλο στοίχημα για τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ αυτή η επιλογή.

Τι θα σκαρφιστεί στη ρεβάνς;

Βλέποντας ξανά το ματς του Άμστερνταμ, λογικό είναι να προκύπτει αμέσως ένα δίλλημα. Πως θα πράξει ο ΠΑΟΚ στη ρεβάνς της Τούμπας; Διότι από τη μία μπορεί να κάνει το ίδιο ακριβώς τακτικά παιχνίδι, να περιμένει και να βγάλει τρεις- τέσσερις κόντρες (ίσως και περισσότερες λόγω έδρας), αλλά από την άλλη μπορεί να αποφασίσει να κρατήσει μπάλα και να κάνει παιχνίδι! Είναι δύσκολη η απόφαση και δεν διακυβεύεται μόνο μία πρόκριση, αλλά και ένα μπόλιασμα των παικτών με θάρρος για τη συνέχεια. Αν ο ΠΑΟΚ περάσει τον Άγιαξ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει τη χρονιά με τη μεγαλύτερη κλοτσιά αυτοπεποίθησης. Και αν τα καταφέρει με ένα ακόμη καλό παιχνίδι από πλευράς τακτικής, τότε και οι παίκτες θα πιστέψουν ακόμη περισσότερο στον προπονητή τους.

Όσον αφορά στην ενίσχυση της ομάδας σε περίπτωση που όλα πάνε κατ’ ευχήν. Ο Σαββίδης δηλώνει έτοιμος να φέρει στην Τούμπα έναν σέντερ φορ έκπληξη…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα