Καλό καλοκαίρι το ποσοτικό.. ριλάξ

Τα «ουφ» ανακούφισης από την επιτυχή όπως τη χαρακτηρίζουν έκβαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής (7/4) μοιάζει να βγήκαν περισσότερο  από τους εκπροσώπους των αγορών παρά από τους κυρίως εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση.

Άρχισαν, μάλιστα, και οι πρώτες δημόσιες χαρτογραφήσεις των εξελίξεων  που θα λάβουν χώρα από δω και πέρα, όπως για παράδειγμα αυτή που έκανε ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος JP Morgan. Εκτιμώντας ότι  τα περισσότερα από τα εμπόδια που δυσκόλευαν τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών φαίνεται να έχουν εκλείψει, σε έκθεσή της η JP Morgan προβλέπει ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών που θα στηρίξουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement-SLA).

Ειδικότερα, το «ημερολόγιο» που σκιαγράφησαν στην JP Morgan αναφέρει ότι χρονολογικά και με ορίζοντα τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα δούμε να διαδραματίζονται τα εξής:

α) Υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας (SLA), β) ψήφιση στην ελληνική βουλή των συμφωνηθέντων μέτρων και γ) ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης με διασφάλιση των μελλοντικών εκταμιεύσεων και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.

Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις στον αμερικανικό οίκο αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταστήσει το καλοκαίρι την Ελλάδα επιλέξιμη χώρα για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης , το γνωστό QE.

«Δίνουμε πιθανότητα 85% σε αυτή την εξέλιξη. Αυτή είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και αναμένουμε ότι τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν επίπεδα τιμών/απόδοσης περί τα 85 ευρώ/5,5-6% με το σενάριο αυτό», σημειώνεται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα