“Καρφώνει” ΣΥΡΙΖΑ ο Κεφαλογιάννης για τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Ιαπωνία

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιαπωνίας, που θέτει υπό πλήρη προστασία 7 εμβληματικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα (ελιές Καλαμάτας, μαστίχα Χίου, φέτα, ελαιόλαδο Σητείας, ρετσίνα Αττικής, κρασί Σάμου και ούζο) έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«1. H συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο που καλύπτει, σχεδόν το 30% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Αλλά είναι και μία καταλυτική απάντηση σε όλους αυτούς που παραμένουν προσκολλημένοι στην ατζέντα του προστατευτισμού. Στις λογικές των εθνικών εγωισμών.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας κράτησαν 4 ολόκληρα χρόνια. Εστιάστηκαν, από πλευράς ΕΕ στην προστασία των Ευρωπαίων αγροτών που πλέον θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ιαπωνική αγορά τροφίμων.

Ανάμεσα στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα που τελούν υπό προστασία θα βρίσκονται και επτά εμβληματικά ελληνικά προϊόντα: Ελιές Καλαμάτας, Μαστίχα Χίου, Φέτα, Ελαιόλαδο Σητείας, Ρετσίνα Αττικής, Κρασί Σάμου και Ούζο.

Παράλληλα, καταργεί τους δασμούς σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων που πλέον θα έχουν καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στην ιαπωνική αγορά.

2. Μας προξενεί, όμως και κατάπληξη το σημερινό επικοινωνιακό σόου του πρωθυπουργού. Που αφού αυτοθαυμάστηκε για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες ξέχασε να αναφερθεί και στα 4 χρόνια των διαπραγματεύσεων και στα ελληνικά προϊόντα που απολαμβάνουν πλήρους προστασίας και στις θετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία από τη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας.

Όπως ξέχασε να αναφερθεί ότι μόλις πριν 4 μέρες στις 6 Ιουλίου 2017, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του συντονιστή της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Helmut Scholz, εξέφρασε τη σφοδρή αντίρρηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη συμφωνία καταγγέλλοντας ότι είναι μία συμφωνία που μπορεί να οδηγήσει σε μαζική οικονομική αστάθεια.

Ας μην ξεχνά, επίσης, ο πρωθυπουργός ότι από τις αστοχίες της δικής του κυβέρνησης πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα βρέθηκαν εκτός πλήρους προστασίας στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Καναδά».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα