Κατά της αναγνώρισης των Σκοπίων ως «Μακεδονία» ο Μπουτάρης

Την υποστήριξή του στην εκστρατεία της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ για τη συλλογή υπογραφών με σκοπό την ανάκληση της λανθασμένης απόφασης της Αμερικανικής κυβερνήσεως το 2004 για προσωρινή αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης την περασμένη Κυριακή , κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Μακεδόνες της Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μπουτάρης υποσχέθηκε στον αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Στέλιο Κυριμλή ότι θα φέρει το θέμα της εκστρατείας στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα παροτρύνει τα μέλη του να το υπογράψουν και να το προωθήσουν στους δημότες.

Η συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης με τους Μακεδόνες της Αμερικανικής πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό εστιατόριο «Κελάρι» με πρωτοβουλία της προέδρου του Μακεδονικού Συλλόγου της Ουάσιγκτον Δέσποινας Παναγούλια.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας διαβεβαίωσε τον κ. Κυριμλή ότι ήταν ενήμερος για την εκστρατεία και υποσχέθηκε κι αυτός πώς θα ενημερώσει και θα παροτρύνει τους συναδέλφούς του και τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου να προσυπογράψουν την έκκληση της Παμμακεδονικής.

Τις προσεχείς ημέρες ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Δημήτρης Χατζής θα επιδιώξει να συζητήσει το θέμα με Αμερικανούς Γερουσιαστές και Βουλευτές στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του 32ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ που αφορά το Κυπριακό αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αντιπροσωπείες της Επιτροπής (AJC) και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής (ANC), σύμβουλοι της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον ενώ έχουν προσκληθεί οι πρέσβεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Αρμενίας.

«Στο Κυπριακό στοιχείο στην Αμερική βρήκαμε συμμάχους» λέει ο κ. Χατζής.

«Οι ηγέτες τους διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία και γνώση στο λόμπι στην Ουάσιγκτον και μας έχουν βοηθήσει εξαιρετικά και προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί τους.

Ο Ελληνισμός της Αμερικής πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του σ’ aυτή την εποχή των μεγάλων γεωπολιτικών ανατροπών που ευνοούν Ελλάδα και Κύπρο».

«Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί αλλά και προσωπικότητες διεθνούς κύρους αγκαλιάζουν την εκστρατεία μας» λέει η συντονίστρια της εκστρατείας, δημοσιογράφος και καθηγήτρια Νάνσυ Μπίσκα.

«Η συγκυρία άλλωστε ευνοεί την εκστρατεία μας λόγω των αναμενόμενων γεωστρατηγικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και των Αμερικανικών εκλογών. Από την άλλη, έκδηλο είναι το ενδιαφέρον της Αμερικής για την Ελλάδα και την Μακεδονία τόσο με τη σπουδαία έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στο Μουσείο του National Geographic που προβάλει την Ελληνικότητα της Μακεδονίας στην Ουάσιγκτον όσο και με την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αμφίπολη. Παράλληλα ο διεθνής Τύπος δημοσιεύει ολοένα και περισσότερα άρθρα αρνητικού περιεχομένου για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της FYROM».

«Η εκστρατεία μας πλέον στρέφεται στην ενημέρωση του Ελληνοαμερικανικού και Αμερικανικού κοινού με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων ανά τη χώρα, συνεχίζει η κ. Μπίσκα.

«Η εκ των διασημότερων εικαστικών διεθνώς Μάρα Καρέτσος ετοίμασε μία σειρά συλλεκτικών κεραμικών τα οποία θα παρουσιασθούν στην εκδήλωση με τίτλο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Αποτίοντας Φόρο Τιμής». Πρόκειται για πρωτοβουλία και ιδέα της ίδιας της Ελληνόψυχης και δυναμικής εικαστικού για να ενισχύσει την εκστρατεία μας. Μαζί της θα εκθέσει τα έργα της η ομογενής καθηγήτρια και ζωγράφος Άρτζυ Αγελαράκη που ετοίμασε για τον σκοπό αυτό σειρά πορτραίτων του μεγάλου στρατηλάτη».

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και την Επιτροπή Γυναικείων Υποθέσεων και θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου 2016 και ώρα 6 μμ με 10 μμ στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο (Address: 22-51 29th St, Astoria, NY 11105).

«Εφέτος η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ» καταλήγει η κ. Μπίσκα, «συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή της. Στο πανηγυρικό ετήσιο συνέδριο της που θα πραγματοποιηθεί στις 23 με 26 Ιουνίου 2016 στο ξενοδοχείο LaGuardia Plaza στη Νέα Υόρκη θα κυριαρχήσουν τα θέματα της εκστρατείας «Αυτό δεν είναι το όνομά σου» και η σημασία των ανασκαφών στην Αμφίπολη. Στις εργασίες του Συνεδρίου μεταξύ άλλων θα παραβρεθούν Αμερικανοί πολιτικοί, ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος, ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κοδρόπουλος, και ο Αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, μέλος της ομάδας Αρχαιολόγων για τον Τύμβο Καστά.

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια έκκληση της Παμμακεδονικής Η.Π.Α. διεξάγεται τόσο online (στο gopetition) όσο και offline με ειδικές φόρμες συλλογής υπογραφών.

Οι ενδιαφερόμενοι να υπογράψουν μπορούν να επισκέπτονται τον ακόλουθο σύνδεσμο: ΕΔΩ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή την ιστοσελίδα panmacedonian.info στην κατηγορία “Support Our Petition”. Όσοι δεν χειρίζονται το διαδίκτυο ή έχουν σχετική δυσκολία μπορούν να επικοινωνούν στο email macedoniapetition@gmail.com.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα