Καταργήστε τις πρόωρες συντάξεις, ζητά από την Ελλάδα οικονομολόγος του ΟΟΣΑ

Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ζητά ανώτερος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ που είναι επικεφαλής για την Ελλάδα.

“Οι μεγάλοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα είναι συμβατοί με την οικονομική ανάπτυξη, υπό τον όρο ότι επιτυγχάνονται και διατηρούνται με μέσα που ευνοούν την ανάπτυξη”, δηλώνει αρχικά με συνέντευξή του στο bankingnews.gr ο Mauro Pisu.

“Γιατί η Ελλάδα έχει από τους τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη”

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει από τους τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη, ο ίδιος διαπιστώνει ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: “Πρώτον, οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί επειδή έχει στενή φορολογική βάση.

Δεύτερον, το κράτος δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένο, δεδομένου ότι επικεντρώνεται κυρίως στις συντάξεις”.
Όπως υπογραμμίζει, “και οι δύο αυτές αιτίες οφείλονται σε πολιτικές επιλογές που μπορούν να αλλάξουν”, ενώ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι “η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη”.

Ο κ. Pisu κάνει αναφορά, μεταξύ πολλών άλλων, και στα λάθη που έγιναν στην αρχή της κρίσης.”Στην αρχή οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας ήταν ασύμμετρες, καθώς επικεντρώνονταν κυρίως στην αγορά εργασίας και στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Τάσσεται, τέλος, υπέρ της κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης, επισημαίνοντας πως “η Ελλάδα πρέπει να δαπανήσει λιγότερα για τις συντάξεις και περισσότερο για αποτελεσματικά προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας που θα στηρίξουν τους πιο ευάλωτους”.

Πράγματι, ένας από τους στόχους του συστήματος κοινωνικής προστασίας είναι να μειώσει τον κίνδυνο φτώχειας για όλους, όχι μόνο για τους ηλικιωμένους αλλά και για τους νέους και τα παιδιά.
Αυτό απαιτεί κάποια ανακατανομή του εισοδήματος μεταξύ των ατόμων (και των γενεών) ανά πάσα στιγμή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα