Καταργείται με νόμο ο όρος «πατέρας» και «μητέρα» από το οικογενειακό δίκαιο της Μάλτας

Καταργείται με νόμο ο όρος «πατέρας» και «μητέρα» από το οικογενειακό δίκαιο της Μάλτας.

Μετά την Γερμανία που πρόσφατα έπραξε το ίδιο, με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία εγκρίθηκε και από το Κοινοβούλιο της Βαλέτας στην Μάλτα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, καταλαμβάνοντας έτσι την 24η θέση παγκοσμίως στις χώρες που έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο ομοφυλόφιλων.

Σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας Γιόσεφ Μούσκατ «είναι μια ιστορική ψηφοφορία, δείχνει ότι η δημοκρατία και η κοινωνία μας ωριμάζουν. Έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο ωριμότητας και είναι μια κοινωνία όπου όλοι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ίσοι».

Η μέχρι πρότινος θεωρούμενη συντηρητική Μάλτα, που μόλις το 2011 με δημοψήφισμα θέσπισε νομικά το διαζύγιο και το 2014 το σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης προωθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία (και προς ισότητα των «γονέων») θα απαλειφθούν από την νομική ορολογία οι όροι «πατέρας» (“father”), «μητέρα» (“mother”) καθώς και οι όροι “husband” και “wife”,προκειμένου να αντικατασταθούν από άλλους πιο ουδέτερους.

Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό σε μερίδα του κόσμου καθώς πιθανολογείται ότι με τον τρόπο αυτόν θα καταργηθούν ακόμα και θεσμοθετημένες γιορτές όπως η Ημέρα της Μητέρας και η Ημέρα του Πατέρα,ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα