Κεφαλογιάννης ρωτά την Κομισίον τι θα κάνει για τους τουρκικούς “τσαμπουκάδες”

Για το πως σκοπεύει να αντιδράσει η Κομισιόν στους επαναλαμβανόμενους τουρκικούς “τσαμπουκάδες”, αλλά και για την άποψη που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει για τη Δικαιοσύνη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία σήμερα, αναρωτιέται ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δικαιοσύνης στην Τουρκία, ο Μ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε αναλυτικά την εξής ερώτηση:

«Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, οι Τούρκοι αξιωματούχοι κάθε φορά που μία απόφαση είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε κράτους-μέλους που λαμβάνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου δεν ευνοεί τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες της τουρκικής πλευράς συνηθίζουν να καταφέρονται με απειλητικούς, προσβλητικούς, απαξιωτικούς ή εκβιαστικούς χαρακτηρισμούς κατά της Ένωσης και των χωρών μελών.

»Τελευταίο δείγμα αυτής της τακτικής η άκρως επιθετική δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου αναφορικά με την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό που κατέφυγε στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα ότι «οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε».

»Κάτι που ανάγκασε πρόσφατα τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώσει εμφατικά ότι η Ευρώπη ούτε εκβιάζεται ούτε απειλείται.

»Παράλληλα, την ίδια ώρα που σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαικό Συμβούλιο και πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς η κατάσταση στην Τουρκία δεν διασφαλίζει αφενός τα ανθρώπινα δικαιώματα και αφετέρου τη διεξαγωγή δίκαιων δικών ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωνε ότι η Δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι πολύ καλύτερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρώντας πιθανότατα τη Δικαιοσύνη ως όργανο νομιμοποίησης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσία και όχι ως ανεξάρτητο πυλώνα της Δημοκρατίας.

»Κατόπιν τούτων ερωτάται η Επιτροπή:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί αναφορικά με τις προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά χωρών κρατών;

Τι άποψη έχει για τη Δικαιοσύνη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία σήμερα;».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα