ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Εξοστρακισμός Βγόντζα και μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ (για τα συλλαλητήρια)

Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός του εγχειρήματος της κοινής πορείας των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς υπό τη σκέπη του Κινήματος Αλλαγής δεν περίμενε ότι οι επικεφαλής θα είχαν τόσο αρμονική συνεργασία. Αυτό φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την προηγούμενη Παρασκευή με κύριο θέμα τη βασική γραμμή για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης απάντησαν στην παραπολιτική φημολογία ότι υπήρχαν ριζικές διαφωνίες. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και τις επόμενες ημέρες με τις τοποθετήσεις όλων των κορυφαίων. Η βασική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι η χώρα μας πρέπει να αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων, όπου θα εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία, αλλά θα εξαλείψουν όλες τις αλυτρωτικές διαθέσεις με ισχυρές νομικές δεσμεύσεις και με εγγυητή τον ΟΗΕ.

Το πρόβλημα για τον νέο φορέα θα υπάρξει εάν τελικά η κυβέρνηση φέρει κάποια συμφωνία στη Βουλή. Κι αυτό διότι εκεί υπάρχουν διαφορές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι, εάν η συμφωνία εμπεριέχει όλες τις ελληνικές απαιτήσεις για την εξάλειψη των αλυτρωτικών διαθέσεων, τότε θα ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση. Αντίθετα, στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχουν ενστάσεις, που λένε πως «εάν δεν υπάρχει κοινή κυβερνητική γραμμή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τότε δεν πρέπει να δοθεί θετική ψήφος». Ακόμη και η κα Γεννηματά είναι σαφώς πιο σκληρή έναντι του πρωθυπουργού. Όμως την ίδια ώρα οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ (οι δύο μάλιστα και πρώην πρωθυπουργοί), ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποδεικνύουν ότι η συγκυρία είναι θετική για να δοθεί μία οριστική λύση.  Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος με άρθρα του υπέδειξε και τον τρόπο που μπορεί να λυθεί το Μακεδονικό, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση εισήλθε στο παιχνίδι αδιάβαστη.

Θυμούνται το καλοκαίρι του 2015

Βέβαια, στο Κίνημα Αλλαγής στο πίσω μέρος του μυαλού τους φέρνουν το τραγικό καλοκαίρι του 2015, καθώς τότε ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο Τσίπρα, για να μη βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ και παρά τις διαβεβαιώσεις ο πρωθυπουργός κήρυξε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό ζητούν ενιαία κυβερνητική θέση για συνολική λύση-πακέτο και όχι κατ’ αποκοπή διαπραγμάτευση.

Στο Κίνημα Αλλαγής παρακολουθούν και τις επιθέσεις φιλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και καταλαβαίνουν πως με αυτό τον τρόπο στην Κουμουνδούρου αναζητούν σωσίβιο, καθώς όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε πτωτική πορεία, σε αντίθεση με τον νέο φορέα που είναι σε διαρκή άνοδο. Φυσικά, ουδείς πρόσεξε τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση κι άλλων κυβερνητικών στελεχών που διαρρέουν ότι στο τέλος της συγκεκριμένης διαδρομής στο Μακεδονικό, η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι προοδευτική.

Παράγοντες του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο,  διαβεβαιώνουν ότι από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει άλλη κυβερνητική πλειοψηφία πλην αυτής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ενθαρρυμένοι από τις δημοσκοπήσεις (Public Issue) που δείχνουν να βρίσκει απήχηση η εθνικά υπεύθυνη στάση τους, καθώς η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μισή απ’ ό,τι εκείνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ., καθιστούν σαφές ότι δεν είναι πρόθυμοι σε κυβερνητική συνεργασία χωρίς εκλογές. «Μόνο οι εκλογές θα καταγράψουν τον νέο πολιτικό συσχετισμό», λένε. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διαμηνυθεί στα κυβερνητικά κλιμάκια να μην περιμένουν ανταπόκριση στο επίμονο φλερτ, ακόμη κι αν η ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Καμμένο γίνει πραγματικότητα. «Την εθνικά υπεύθυνη στάση μας μην την εκλαμβάνει κανείς ως αδυναμία». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπουν από τη Χαρ. Τρικούπη με αφορμή την εντεινόμενη παραφιλολογία περί συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος με φόντο το Σκοπιανό.

Τον τόνο για τη συγκεκριμένη θέση έδωσε σε υψηλούς τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Χρηστίδη. Την ίδια ώρα η κα Γεννηματά, στη σκιά των ανωτέρω, πήρε θέση επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η δήλωση μόνο φιλική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προς το Μαξίμου, καθώς έκανε λόγο για «εν κρυπτώ τετελεσμένα που δεν αποτελούν εθνική γραμμή και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα», Και κάποιοι στο Κίνημα θυμήθηκαν κι επαναλαμβάνουν μία φράση του Νίτσε: «Ελευθερία είναι να μπορείς να έχεις μία κάποια απόσταση από τους άλλους».

Πονοκέφαλος ο Βγόντζας

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα στο Κίνημα Αλλαγής. Ήδη η απόφαση του Αντώνη Βγόντζα να πάρει μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο, αλλά και οι αναρτήσεις του, όπου επιχειρηματολογεί υπέρ της αθρόας προσέλευσης των πολιτών, έχει δημιουργήσει γκρίνια. Πρώτος και καλύτερος αντέδρασε ο Γιώργος Καμίνης, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το Ποτάμι ζήτησε ήδη από την κα Γεννηματά την αντικατάστασή του από τα όργανα του νέου φορέα. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ του Ποταμιού και οι ενέργειες του κ. Βγόντζα αποδοκιμάστηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του Ποταμιού ειπώθηκε πως «δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον κ. Αλιβιζάτο σε αυτή την καίρια θέση, να καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο». Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι την ίδια ώρα δύο άλλα σημαίνοντα στελέχη του χώρου, οι κ.κ. Αλιβιζάτος και Τσακυράκης, ανέλαβαν αμισθί την υποστήριξη των 8 Τούρκων αξιωματικών ενάντια στις κυβερνητικές αυθαιρεσίες στη Δικαιοσύνη.

Ο Γιώργος Καμίνης φέρεται κι αυτός αποφασισμένος να θέσει θέμα αντικατάστασης του Βγόντζα, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος  λέει στους συνομιλητές του πως «δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που πρέπει να μας ενώνει να εμφανίζεται διχαστικός». Ακόμη και στελέχη στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου και του Νίκου Ανδρουλάκη, παρά την πασοκική προέλευσή τους, εκτιμούν ότι δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στη θέση του ο Αντώνης Βγόντζας και αν δεν αντικατασταθεί θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, καθότι όλοι φαίνονται αποφασισμένοι να επιμείνουν μέχρι τέλους για την αντικατάστασή του.

Να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Βγόντζας έχει διατελέσει διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία κυβέρνησή του (1993-1996), γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της Κυβέρνησης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα