ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ «Ρεσάλτο» στον κεντρώο χώρο

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Η Νέα Δημοκρατία υπέπεσε σε ένα στρατηγικό λάθος κι εμείς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε». Αυτό είναι το συμπέρασμα της σύσκεψης των «6» του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, που συνεδρίασε μεν για να υπάρξει μία κοινή θέση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά που εξέτασε και όλα τα ζητήματα που αφορούν την πορεία προς το συνέδριο. Οι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποφάσισαν ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να εκμεταλλευτεί τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά, όπως εκτιμούν, και να επιχειρήσει ένα ρεσάλτο προς τον κεντρώο χώρο.

Μένοντας πιστή στη γραμμή των ίσων αποστάσεων απέναντι σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, η επικεφαλής του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς (Κίνημα Αλλαγής) διέκρινε το παράθυρο που ανοίγει η ουσιαστική εγκατάλειψη της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν στο επιτελείο της κας Γεννηματά ορμώμενοι από τα όσα είπε εκ των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, όταν υποστήριξε πως «η Ν.Δ. δεν θα δεχθεί στο όνομα των Σκοπίων να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία».

Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για λόγους εσωκομματικής ηρεμίας στην τελευταία του ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή «κανάκεψε» την ακραία τάση της Ν.Δ. Έτσι στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν πως υπάρχει πλέον ο ζωτικός χώρος του κέντρου και σκοπεύουν να «τρέξουν» για να έχουν οφέλη.

Βέβαια, στην ανάλυση που έκαναν στο Πολιτικό Συμβούλιο εκτίμησαν πως ο κ. Μητσοτάκης με αυτή τη στροφή (με βάση και την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή) θέλει να μην απομακρυνθεί από όλους όσοι μετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά ακόμη και σε αυτό της Αθήνας. Όμως όπως λένε, «αυτή η στροφή αναμφίβολα θα ενοχλήσει όλους τους κεντρώους που πίστεψαν στον κ. Μητσοτάκη». Επειδή κάποια από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είτε μετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (Καϊλή), είτε ανακοίνωσαν ότι θα πάνε σε αυτό της Αθήνας, όπως ο πρώην πρόεδρος της νεολαίας Παντελής Καμάς, κρατούν χαμηλούς τόνους.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το «ρεσάλτο» στον λεγόμενο κεντρώο χώρο θα επιχειρηθεί με μπροστάρηδες τους Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Καμίνη. Όμως όλοι πέραν της σκληρής κριτικής προς την κυβέρνηση θα στοχοποιήσουν και τη Νέα Δημοκρατία, όπως έκαναν από την Πέμπτη και η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στράφηκε και εναντίον του προέδρου της Ν.Δ., σχολιάζοντας ότι «η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα». Βέβαια, τα όσα λέει η κα Γεννηματά δεν επιβεβαιώνονται από την ομιλία Μητσοτάκη και προφανώς οι συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δήλωση Θεοδωρικάκου.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ναι μεν «κάρφωσε» τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ήταν σαφώς πιο προσεκτικός αποφεύγοντας τις κορώνες: «Πριν φτάσουμε στην ψηφοφορία, θα επιμείνω. Το σημαντικό είναι να μας πει και η Ν.Δ. τι τελικά θέλει. Γιατί είδα ότι υπάρχουν δύο γραμμές. Υπάρχει η γραμμή “καμία σχέση με τη λέξη Μακεδονία σε έναν σύνθετο όρο” και υπάρχει και η άποψη της κυρίας Μπακογιάννη και νομίζω πολλών –και του κ. Μητσοτάκη μέχρι πρόσφατα– ότι είμαστε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία».

Εξάλλου, όλοι στο Κίνημα Αλλαγής γνωρίζουν πως την ιστορία με το Σκοπιανό την άνοιξε η κυβέρνηση για να τη χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά ως αντίβαρο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά της βγαίνει μπούμερανγκ, αναδεικνύοντας τα τεράστια ζητήματα που υπάρχουν στη συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ. Επίσης, τόσο η κα Γεννηματά, όσο και οι υπόλοιποι του Πολιτικού Συμβουλίου εκτιμούν πως η καθαρή θέση του Κινήματος θα τους φέρει σημαντικά οφέλη μεσοπρόθεσμα, καθώς οι ψηφοφόροι θα κατανοήσουν πως στον νέο φορέα δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.

 Τα εσωτερικά

Σε ό,τι αφορά το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου, όπως λένε, «αυτή την εποχή συμπληρώνουμε το παζλ». Μένει βέβαια να δούμε τι εικόνα θα παρουσιάσουν την ώρα του συνεδρίου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αποτελείται από πολλά κομμάτια που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς για να ταιριάξουν μεταξύ τους. Από τα 600 μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, τουλάχιστον 500 μέχρι τώρα έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στις επιμέρους ομάδες εργασίας για το συνέδριο.

Την ίδια ώρα έχουν αρχίσει  να ακούγονται τα πρώτα ονόματα για τη θέση του γραμματέα του νέου φορέα. Έχουν γίνει θετικές εισηγήσεις για τον Κώστα Πανταζή, πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά που έχει διατελέσει ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Για τη θέση του γραμματέα έχουν γίνει προτάσεις και για τον Σπύρο Καρανικόλα, αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο πιστώνεται η δυναμική παρουσία στα ΜΜΕ που σε συνδυασμό με το νεανικό του προφίλ μπορεί να ενισχύσει την εικόνα της ανανέωσης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Να εμπεδωθεί η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Ξεκίνησε τις εργασίες της η Επιτροπή Επικοινωνίας του Συνεδρίου, στην οποία ηγείται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η ομάδα που συναντήθηκε, συζήτησε την επικοινωνιακή υποστήριξη του νέου φορέα της κεντροαριστεράς και άρχισε να δουλεύει για το νέο σήμα του κόμματος, τα χρώματα που θα έχει και όλες εκείνες τις διαδικασίες που χρειάζονται, έτσι ώστε ο νέος φορέας να μπορεί να «ξεχωρίζει» από τα άλλα κόμματα.

Τα κεντρικά συνθήματα του συνεδρίου σύμφωνα με την επιτροπή θα πρέπει: Να υπογραμμίζουν τη διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά και να δηλώνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι κάτι νέο. ΔΕΝ είναι απλώς η συνέχεια της ΔΗΣΥ, ούτε του Ποταμιού. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει και την πρόβλεψη αριθμού των μελών. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι η εγγραφή των περισσότερων ψηφισάντων στις εκλογές του Νοεμβρίου – σημειώνεται ότι εγγράφηκαν ως μέλη μόνο ο ένας στους τρεις ψηφίσαντες.

Σε ό,τι αφορά την καμπάνια, προβλέπεται η ενίσχυση της εμπέδωσης ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο 3ος πόλος. Όπως αναφέρεται:

* Καμπάνια διαφοροποίησης από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Ν.Δ., με βάση συγκεκριμένες θέσεις σε συνεννόηση με την Επιτροπή Προγράμματος. Στόχος η εμπέδωση της αίσθησης ότι είμαστε ο 3ος Πόλος.

* Καμπάνια προώθησης της Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας με στόχο την εμπέδωση του προφίλ του e-κόμματος.

Στη συζήτηση έγινε μεγάλη κουβέντα και για τα ειδικά κοινά. Ο στόχος είναι να υπάρξουν κίνητρα για τη συμμετοχή ειδικών κοινών στο συνέδριο, όπως δωρεάν εισιτήρια για τη μετακίνηση των συνέδρων, να έχουν περισσότερο χρόνο στις ομιλίες τους, είτε διά ζώσης, είτε μέσω skype, να διευκολυνθεί η συμμετοχή γυναικών και νέων γονιών με λειτουργία παιδικού σταθμού. Στα ειδικά κοινά συμπεριλαμβάνονται: όσοι θα ψηφίσουν πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές-generation, οι νέοι κάτω των 40 ετών, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι κάτοικοι λοιπής Ελλάδας πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι νέοι μετανάστες της κρίσης και οι απογοητευμένοι και απέχοντες από την πολιτική.

Τον συντονισμό όλων των υποομάδων θα έχει η δημοσιογράφος Λίνα Παπαδάκη (επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ποταμιού), με εκπροσώπους από όλους τους χώρους που μετέχουν στο εγχείρημα.

Ενεργοποιήθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου

Τις τελευταίες ημέρες ενεργοποιήθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου για τις υποθέσεις του Κινήματος Αλλαγής. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει αναλάβει τη γραμματεία της Επιτροπής «Η Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο» και προ ολίγων ημερών συνεδρίασε η επιτροπή.

Εκτός του Γιώργου Παπανδρέου, παρόντες ήταν οι:  Παναγιώτης Ιωακειμίδης (Κινήσεις Πολιτών), Χαράλαμπος Βαρδίκος (ΠΑΣΟΚ), Πωλίνα Λάμψα (ΚΙΔΗΣΟ), Απόστολος Πόντας (Πρόεδρος ΕΔΕΜ), Γωγώ Καζά (ΕΔΕΜ), Άννα Καραμάνου (από την πλευρά του Γ. Καμίνη), Οντίν Λιναρδάτου (Ποτάμι), Βασίλης Καπετανγιάννης (Ποτάμι) και Γεράσιμος Γεωργάτος (ΔΗΜ.ΑΡ.)

Στη συνεδρίαση υπήρξε πολύ θετικό κλίμα και καλή συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των μελών που χωρίστηκαν σε θεματικές ενότητες:

Τον τομέα της Ελλάδας στην Ευρώπη ανέλαβαν οι Ιωακειμίδης, Γεωργάτος και η πρώην  ευρωβουλευτής Α. Καραμάνου.

Τον τομέα της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο η Π. Λάμψα και ο Απ. Πόντας.

Τον τομέα θέματα μείζονος σημασίας η Ο. Λιναρδάτου και ο Β. Καπετανγιάννης.

Ο τομέας των νέων μορφών διπλωματίας δόθηκε εξ ολοκλήρου στην ΕΔΕΜ, που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα