«Κλείστε τις εκκρεμότητες έως την Παρασκευή για να πάρετε τη δόση»

Σφίγγει τα λουριά στην ελληνική κυβέρνηση ο ESM που δίνει διορία μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουλίου να τελειώσει τις εκκρεμότητες που αφορούν προαπαιτούμενα   (σχετίζονται με την απαλλαγή των τριών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ) ώστε να εκταμιευτεί το πρώτο μέρος της δόσης των 7.7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να επιλύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και με το ΔΝΤ (σ.σ. νομικές διαβεβαιώσεις για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις).

Ισως έχει τη σημασία του ότι ανακοινώθηκε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα ασχολείτο με το θέμα της δόσης μετατέθηκε για την Παρασκευή στις 7 Ιουλίου.

Το Συμβούλιο των Διοικητών (σ.σ. μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental MoU) με την Ελλάδα σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα. Το Συμπληρωματικό MoU είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση στο αρχικό MoU που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.

Οι Διοικητές του ESM συζήτησαν επίσης ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που επηρεάζουν ειδήμονες του ΤΑΙΠΕΔ και αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πορεία των prior actions του ΔΝΤ. Οι Διοικητές ενθάρρυναν την Ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.

Ο γενικός διευθυντής του ESM επαναπρογραμμάτισε την σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο για σήμερα, για την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής, ο ESM και ο EFSF μαζί έχουν εκταμιεύσει 173,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακράν τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα