ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Δόξα τω Θεώ, βοήθα Παναγιά…

Το «Σ’ τα ’δωσα όλα και έμεινα στον άσσο…» της Δέσποινας Βανδή φαίνεται να τραγούδησε χορωδιακά η κυβέρνηση στη Μάλτα και πήρε το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών. Και κυριολεκτεί: και κόψιμο συντάξεων έδωσε και μείωση αφορολόγητου, και εν γένει μέτρα 3,6 δισ. ευρώ θα λάβει. Η περιβόητη διαπραγμάτευση ξεκόλλησε, αλλά κόστισε λιγουλάκι παραπάνω!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Το μεγαλύτερο κέρδος για την κυβέρνηση από τη μάχη της Μάλτας δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι τα μέτρα θα φτάσουν στους πολίτες στο τέλος της τετραετίας. Επί της ουσίας είναι η επόμενη κυβέρνηση εκείνη που θα δεχθεί τα απόνερα της συμφωνίας που έχει κατ’ αρχήν κλείσει και τώρα μένει η επιστροφή των θεσμών για να υπογραφεί.

«Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων 2%. Το 1% (1,8 δισ. ευρώ) αφορά στο 2019 και πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις, ενώ το 1% του 2020 αφορά στο αφορολόγητο (1,8 δισ. ευρώ). Και φυσικά, θα υπάρξουν διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα μέτρα θα είναι θετικά», σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε επίσης τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας «πλήρους συμφωνίας» σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό. Αυτή η συμφωνία, επανέλαβε, θα επιτρέψει στο Eurogroup να προχωρήσει στη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς για τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να επιτευχθεί η «συνολική πολιτική συμφωνία», την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για την Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η χθεσινή απόφαση θα μπορέσει να «επιταχύνει» τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Υπήρξε συμφωνία στα βασικά πολιτικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος. Μιλήσαμε για τις υπερ-αποδόσεις της Ελλάδας, μιλήσαμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας πως «αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για την Ελλάδα το 2016, θεωρώ πως θα είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα».

Αντίμετρα με πολλούς αστερίσκους

Η μεγάλη απάτη της συμφωνίας είναι τα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019 με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε εντός των στόχων, κάτι μου αμφισβητείται πανταχόθεν πλην της κυβέρνησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, της στέγασης, της απασχόλησης των νέων, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους συνταξιούχους. Το 2020 θα εφαρμοστούν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος. Πριν όμως θα έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές στις ήδη κομμένες συντάξεις…

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει επιτήρηση μετά το 2018. Ως προς τα εργασιακά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ομαδικές απολύσεις και λοκ-άουτ, ενώ επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις το 2018, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε διακαώς, όπως είχε αποκαλύψει και η «Α» ήδη από το φθινόπωρο! Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για επαναφορά της επεκτασιμότητας και της αρχής της εύνοιας.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα θα νομοθετηθούν και τα αντισταθμιστικά – θετικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. «Στη συμφωνία υπάρχουν συμβιβασμοί και πράγματα που δεν μας ικανοποιούν», ανέφερε σχολιάζοντας ότι «αυτό είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας».

«Ανταποκρίθηκαν» οι αγορές

Την ίδια ώρα που συνέβαιναν τα παραπάνω, ο Βόφλανγκ Σόιμπλε έκανε ξεκάθαρο πως το 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές. «Αναμένω ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν είναι τόσο σημαντικό στο θέμα αυτό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην «Rheinische Post». «Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί. Το θέμα της Ελλάδας δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στις γερμανικές εκλογές», πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στη συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Οι αγορές, πάντως, ανταποκρίθηκαν άμεσα στη συμφωνία. Η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, υποχώρησε κατά 23 μονάδες βάσης (0,23 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,70%.

H χθεσινή μέρα θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη που τελείωσε το αριστερό όνειρο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε την εύκολη λύση της φορολογίας και του ψαλιδίσματος των συντάξεων, επιλογές που στο παρελθόν από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει.

Από τον περσινό Αύγουστο τα έλεγε η «Α»

«Στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά το φθινόπωρο είναι οι συλλογικές συμβάσεις και η βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων» εξηγούσε στην «Α» ήδη από τις 20 Αυγούστου ανώτατο κυβερνητικό. Το ίδιο γράφαμε και σε πιο πρόσφατα ρεπορτάζ μας «μαντεύοντας» επίσης με πλήρη ακρίβεια και το ύψος των μέτρων που καλούμαστε σήμερα να πάρουμε.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί πλήρη δικαίωση της εφημερίδας μας, ενώ κυριάρχησε και στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση «χάνει» το μνημονιακό δικαίωμα στον ορισμό του κατώτατου μισθού, βασικό προαπαιτούμενο και μάλιστα με μια περίοδο όπου στο παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις και για περαιτέρω μειώσεις.

Επί της ουσίας τώρα αποδεικνύεται πως το Μέγαρο Μαξίμου όλους αυτούς του μήνες είχε αποδεχθεί πλήρως τις περικοπές και πίεζε για μια μικρή «νίκη» σε έναν ωκεανό προβλημάτων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα