Κοινή επίσκεψη στην Μάνδρα

Κοινή επίσκεψη στην Μάνδρα πραγματοποίησαν οι δύο υποψήφιοι για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Ευρωβουλευτής αποφάσισαν με αυτό τον τρόπο να δείξουν προς την κοινωνία πως η ενότητα είναι δεδομένη και ταυτόχρονα να “αδειάσουν” τον Τσίπρα, που για μία ακόμη φορά απέφυγε να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές.

Μάλιστα η κ. Γεννηματά πρότεινε προς την κυβέρνηση με δήλωση της πως “πρέπει άμεσα και γενναία με εισοδηματικές ενισχύσεις, αναστολή της πληρωμής οφειλών νοικοκυριών και επαγγελματιών προς το κράτος και τις τράπεζες (ΕΝΦΙΑ), αλλά και αναστολή πλειστηριασμών, να προχωρήσει η κυβέρνηση στα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών, αξιοποιώντας το φετινό πλεόνασμα της υπερφορολόγησης”.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι είναι σοκ για όλους τα όσα συνέβησαν στη Μάντρα και τη Νέα Πέραμο και ότι «δεν μπορεί να είναι η εικόνα της Ελλάδας του 21ου αιώνα. να δεχόμαστε μοιρολατρικά αυτές τις καταστάσεις. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Επιτέλους χρειάζεται σοβαρή δουλειά, άμεσα να προχωρήσουν τα έργα που έχουν παγώσει με τις περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να μη θρηνήσουμε και αλλά θύματα στο μέλλον», είπε επίσης η κυρία Γεννηματά.

Τέλος αναφερόμενη στη «προσφορά των Πυροσβεστών, των Αστυνομικών και των ανθρώπων των Δήμων, εθελοντών και άλλων που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη».

Ο Ανδρουλάκης

Για την τραγωδία σε Μαγούλα, Μάνδρα και Νέα Πέραμο, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε: «Είμαι συγκλονισμένος από την απίστευτη τραγωδία. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων. Πρόκειται για έναν εφιάλτη για τον οποίο δεν υπάρχουν λόγια. Θα πρέπει, επίσης, να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, να βοηθηθούν οι πληγέντες και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις σ’ αυτούς που τις δικαιούνται προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους. Δεν πρέπει να υπάρξει ολιγωρία, ειδικά σε ότι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στον επίτροπο, αρμόδιο για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν. Ο ευρωβουλευτής, με αφορμή τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού είχε ζητήσει να πληροφορηθεί αν υπάρχουν σχετικά κονδύλια που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα.

Ο κ. Χόγκαν είχε απαντήσει ότι: «Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται στον γεωργικό τομέα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά καθεστώτα ενίσχυσης για την αντιστάθμιση ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, έκτακτες συνθήκες ή δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που προκαλούν φυσικές καταστροφές.

Μέσω των οικείων Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), τα κράτη – μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού και παραγωγικού δυναμικού που υπέστη ζημιές από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα.

Τα ΠΑΑ μπορούν να παράσχουν επίσης στήριξη για τη θέσπιση μέτρων διαχείρισης κινδύνου.

Ο Θεοδωράκης

«Το κομματικό κράτος αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για τις υποδομές σε αυτές τις περιοχές, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τις πλημμύρες. “Μπράβο στην Πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία που παλεύουν να σώσουν ότι σώζεται” πρόσθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Πόντας

Με δήλωσή του ο Απόστολος Πόντας ξεκαθαρίζει τη θέση του, στηρίζοντας στον β’ γύρο την κ. Γεννηματά. Μεςταξύ άλλων ο κ. Πόντας αναφέρει: «Θα στηρίξουμε την προσπάθεια διεύρυνσης της Παράταξης που ξεκίνησε η κ. Γεννηματά, θα συνταχθούμε μαζί της, αναγνωρίζοντας συγχρόνως το δικαίωμα σε όλους να έχουν πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά και την υποχρέωσή τους να υπακούν στην βούληση του Λαού και στην ετυμηγορία του, όπως αυτή εκφράζεται μέσω των εκλογών».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα