Κοινωνική ένταξη των Ρομά με εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις!

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Παιδείας, Κώστας Γιαβρόγλου μαζί με τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και Υγείας Παύλος Πολάκης, ανακοίνωσαν μία κοινή σειρά από μέτρα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Οι παρεμβάσεις που προωθεί το κράτος για να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, όπως η αδέσποτη σφαίρα που δέχτηκε ο 11χρονος Μάριος πριν από μερικές ημέρες από Ρομά που διαφεύγει στο Μενίδι.

Στα μέτρα, περιλαμβάνονται δράσεις που ευνοούν την πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση, την εργασία, τις κοινωνικές παροχές, την υγεία και τον αθλητισμό, ενώ προαναγγέλθηκε η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την οπλοφορία.

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά θα τοποθετηθεί, πιθανόν από το προσεχές σχολικό έτος, κοινωνικός λειτουργός με ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια, ώστε οι γονείς να πειστούν για την αναγκαιότητα παραμονής του παιδιού στην εκπαίδευση. Στα ίδια σχολεία θα μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη από 25 σε 15, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου. Επίσης, ανακοίνωσε την είσοδο στα ΑΕΙ μαθητών Ρομά χωρίς εξετάσεις: “Θα προωθηθεί αλλαγή στο νομικό καθεστώς ως προς τη δυνατότητα των μαθητών Ρομά που παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις”.

Από την πλευρά του, ο  κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάγκη, ανεξαρτήτως του πρόσφατου τραγικού γεγονότος (θάνατος 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα), να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κατά της παράνομης οπλοφορίας και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν μπορεί κανένας να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, ούτε όταν έρχεται στο τσακίρ κέφι να παίρνει το κουμπούρι του και να το αδειάζει στον αέρα».

Ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε παρεμβάσεις για εμβολιασμό του τοπικού πληθυσμού Ρομά και ειδική μέριμνα για τους χρήστες, ενώ θα υπάρξει διαρκής παρουσία δύο κινητών μονάδων στην περιοχή, μία του ΚΕΕΛΠΝΟ και μία του ΟΚΑΝΑ. Ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα υπάρξει καθαρισμός του ρέματος Εσχατιάς και άλλων εστιών μόλυνσης στο Μενίδι.

Όσον αφορά την κ. Φωτίου προανήγγειλε προγράμματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά: «Στο Μενίδι εχουμε 6378 συμπολίτες που λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται και ένα σύνολο δράσεων και υπηρεσιών απο τις οποίες θα ωφελούνται οι πληθυσμοί των Ρομά».

Τέλος, ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε πως θα προωθηθεί αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, δημιουργία αθλητικού κέντρου στην περιοχή και παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στις κοινότητες Ρομά.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα