«Κοπανατζής» για πέντε χρόνια αλλά πληρωνόταν κανονικά

Την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή προκάλεσαν  οι ποινές χάδια που επέβαλαν τα πειθαρχικά όργανα σε επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου, ο οποίος κατέθεσε ενστάσεις επί των αποφάσεων προκειμένου να επανεξεταστούν οι υποθέσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπαλλήλου του ΕΚΑΒ στην Πέλλα, ο οποίος απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του από τον Δεκέμβριο του 2006 έως και τον Νοέμβριο του 2011, δηλαδή για 5 χρόνια και πληρωνόταν κανονικά, λαμβάνοντας το σύνολο των αποδοχών του δηλαδή 121.381 ευρώ.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος υπάλληλος την περίοδο της απουσίας του λάμβανε και δεύτερο μισθό, αφού εργαζόταν στην καφετέρια της αδερφής του χωρίς να έχει σχετική άδεια από την υπηρεσία του, ενώ επί 10 χρόνια δεν υπέβαλλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Μετά από καταγγελία της διευθύντριας του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, και έπειτα από Eνορκη Διοικητική Εξέταση που πραγματοποιήθηκε από τους Επιθεωρητές Υγείας, ο εργαζόμενος οδηγήθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, όπου του επιβλήθηκε η ποινή της… στέρησης αποδοχών για 3 μήνες, που θα καταβληθούν σε 15 ισόποσες δόσεις.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης άσκησε ένσταση στην απόφαση, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις αδικαιολόγητης απουσίας άνω των 22 συνεχόμενων ημερών οι ποινές που προβλέπονται αφορούν τουλάχιστον τον υποβιβασμό του υπαλλήλου και μπορούν να φτάσουν μέχρι και την οριστική απόλυσή του.

Ενστάσεις έχει υποβάλει ο Γενικός Επιθεωρητής και σε άλλες αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων που επέβαλαν μικρές ποινές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού του ΕΣΥ που εντοπίστηκε από επιθεωρητές του ΟΓΑ να συνταγογραφεί παρανόμως φάρμακα σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονταν. Το πειθαρχικό συμβούλιο αρχικά επέβαλε την ποινή της τρίμηνης στέρησης αποδοχών.

Eνσταση υπέβαλε ο Λ. Ρακιντζής και στην περίπτωση ενός ακόμα «κοπανατζή» τραυματιοφορέα που εντοπίστηκε σε νοσοκομείο καθώς απουσίαζε από την υπηρεσία του αδικαιολόγητα επί 48 ημέρες και τιμωρήθηκε με στέρηση αποδοχών για έναν μήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα